Sadece İş Sağlığı ve Güvenliği çerçevesinde değil, toplumdaki her bir bireyin bilgisi dahilinde olması gereken konulardan biridir; ilk yardım. İlk yardım eğitimi temelde aynı hareket dizilimi veya unsurların genellemesi baz alınarak yapılır. Ancak İSG kapsamında alınan ilk yardım eğitimleri çalışılan iş niteliğine ya da iş kazasının olasılıklarına göre ek başlıklar içerebilir.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’na göre; personel sayısına göre belirli sayıda çalışanın bu eğitimi alması gerekir. İş yerlerinde kaç kişinin ilk yardım eğitimi almış olması gerektiği, İlk Yardım Yönetmeliği‘nde belirtilmiştir.
- Çok tehlikeli sınıfta bulunan işyerlerinde her 10 kişiden 1 kişinin,
- Tehlikeli sınıfta bulunan işyerlerinde her 15 kişiden 1 kişinin,
- Az tehlikeli sınıfta bulunan işyerlerinde her 20 kişiden 1 kişinin ilk yardım eğitimi alması zorunludur.
İşyerlerinde geçerli sertifikası olan bir görevlinin olup olmadığı müfettişlerce denetlenmektedir. Geçersiz sertifikalı ya da eksik personel görevlendirilmesi gibi durumlarda sorumluluk işverende olacaktır. Bu nedenle İlk yardım eğitimi alınan yer ve sertifikanın geçerliliğine ayrıca dikkat edilmesi gerekmektedir.
Eğitimin Süresi
Genel olarak işyerleri denetim sürecini atlattıktan sonra ilk yardım eğitmeni arayışına girerler. Ancak standart olan bu prosedürün genel iş hayatı içerisinde mutlaka dikkatle ele alınması gerekmektedir. Genel bir ilk yardım eğitimi süresi 16 saat ve 2 gün sürmektedir. İlk yardım sertifikası süreci ise sınav ile devam etmektedir. Sınavı geçen personel sertifikasını da yaklaşık 15 gün sonra alabilmektedir.
Dolayısıyla tüm bu süreç ve öncesinde denetim geçirildiği takdirde manevi veya maddi kayıplar söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle uzmanlarımız aracılığıyla süreçleri takip edebilir; eğitim veya devamında destek çalışmamızdan faydalanabilirsiniz.
İlk Yardım Eğitiminde Yer Alan Konular
- Olay Yerinin ve Kişinin Durum Değerlendirmesi
- Bilinç Bozukluklarında İlk Yardım
- Temel Yaşam Desteğinin Sağlanması
- Kanamalara Yönelik İlk Yardım
- Genel Yaralanmalarda İlk Yardım
- Yanık Ve Donma Halinde Yapılacaklar
- Sıcak Çarpması Durumunda Yerine Getirilmesi Gerekenler
- Olası Kırık, Çıkık veya Burkulma Durumunda İzlenmesi Gereken Prosedür
- Zehirlenmelerde Gerçekleştirilecek İlk Yardım
- Boğulmalarda İlk Yardım
- Yaralı Taşıma Teknikleri
Ender OSGB olarak Yüksekte Çalışma, Genel İSG ve İlk Yardım Eğitimleri konusunda hizmet veriyor; tüm süreçlerin takibinde yanınızda destek veriyoruz.