Diğer Sağlık Personeli, İş Güvenliği ve Sağlığı kültürünün en önemli karakterlerinden biridir.
İş yeri hekimlerine yönelik destek çalışmalarını yürüten bu görevliler; OSGB’ler kapsamında ve planlaması Çalışma Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen eğitimlerin tamamlanması ile atanmaktadır. Söz konusu eğitimlerin 90 saatten az olmaması gerekmektedir.
Diğer Sağlık Personeli Kimdir?
Diğer sağlık personeli olarak yönetmelikte belirtilen görevliler; işyeri hemşiresi, yardımcı sağlık görevlisi olarak da isimlendirilmektedir. Bu personeller acil tıp teknisyenleri, hemşirelik eğitimini almış kişilerdir. Bu görevi almak isteyen sağlık çalışanları; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sertifika programını tamamlayarak bu unvanı alabilirler.
Diğer sağlık personeli, işyerlerinde görevli işyeri hekimi ile eş zamanlı çalışmaktadırlar. İş yeri hekiminin görev yerinde bulunmaması halinde görevli personel olarak öne çıkmaktadır. Çok tehlikeli sınıfta olan ve personel sayısı sebebiyle tam zamanlı işyeri hekimi bulundurmak zorunda olan işyerlerinde diğer sağlık personeli görevlendirme şartı yoktur.
DSP Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
İşyeri Hekimi Ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk Ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik ile yasal sorumlulukları belirlenen görevlilerin işyeri kapsamında aldığı sorumluluklar şu şekilde sıralanmaktadır.
- İş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerinin yürütülmesi, değerlendirilmesi, gözlenmesi. Ayrıca planlamasında işyeri hekimi ile eş zamanlı çalışmak,
- İSG kapsamında talep edilebilecek tüm verileri toplamak ve kayıtları tutmak,
- İşçilere yönelik hazırlanan işe giriş ve diğer periyodik muayene formlarını tutmak,
- Özel politika gerektiren işçi gruplarının gözlemlenmesi ve özel muayenelerin gerçekleşmesini sağlamak,
- İlk yardım faaliyetlerinin yürütülmesinde işyeri hekimi ile birlikte çalışmak,
- Çalışanların sağlık eğitimlerinde görev almak,
- İşyeri bina ve eklentilerinin genel hijyen durumunun belirlenmesinde işyeri hekimi ile koordineli çalışmak,
- İşyeri hekimince verilecek İSG kapsamlı görevleri yürütmek. İşyerinde görevli çalışanların yöneticisi ve diğer görevlilerin yürüttükleri görevlere destek sağlamak,
- İşyerinin tüm bölümlerinde kendi konusu çerçevesinde araştırma yapmak. Ulaşılan sonuçları çalışan, işyeri hekimi ve işveren ile konuşmak,
- İşveren, işçi verileri, sır niteliğindeki bilgileri gizli tutmak.
Diğer Sağlık Personeli Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
İş sağlığı güvenliği personellerinden biri olan DSP’ler hakkında en fazla merak edilen sorular şu şekildedir.
DSP sertifikası nedir? Kimler alabilir?
DSP olabilmek için adaylar hemşire, ATT, Paramedik, Çevre Sağlığı Teknisyeni, ya da sağlık memuru olarak eğitimlerini tamamlamaları gerekir. Bu zorunlu şartları taşıyan adaylar 90 saatlik (45 saat teorik-45 saat pratik) DSP eğitimini tamamladıktan sonra ÖSYM kapsamında düzenlenen sınavda 100 üzerinden en az 60 puan alarak başarılı olmaları halinde sertifika almaya hak kazanırlar.
Diğer Sağlık Personeli ne kadar maaş alır?
Kısaltılmış ismi ile DSP’ler çalışılan yere, çalışma saatine ve iş tecrübesine göre maaş alır.
Diğer Sağlık Personeli Sertifikası kaç yıl geçerlidir?
Söz konusu DSP sertifikası alınan belgenin tarihi itibarıyla 5 yıl geçerlidir. Yenilemek için ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ilgili birimine başvurunun gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Diğer Sağlık Personeli (DSP) çalıştırma yasal zorunluluğu nedir?
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve bağlı yönetmelikler gereği OSGB’ler tam zamanlı DSP bulundurmak zorundadır. Aynı Kanun gereği DSP’ler iş yerlerinde kurulması gereken İSG Kurullarında da görevlendirilir.
Bir işyerinde görevli diğer sağlık personeli, İSG faaliyetlerinin yürütülmesindeki ihmallerinden dolayı, işverene karşı sorumludur. İSG personeli ve İşyeri hekimi ile birlikte çalışılması ve sürecin takibi diğer sağlık personelinin hukuki sorumluluğu için en önemli konudur.
Ender OSGB olarak İSG uzmanı ya da İşyeri Hekimi gibi Diğer Sağlık Personeline yönelik eğitim ve çalışma faaliyetlerinin yürütülmesinde aktif rol almaktayız. Bilgi almak ya da eğitimlere katılmak için uzmanlarımızı arayabilirsiniz.