Yüksekte Çalışma Eğitimi

Türkiye gibi özellikle inşaat sektöründe yoğun çalışmaların gerçekleştiği bölgelerde iş kazalarının büyük çoğunluğu yüksekten düşme ile meydana gelmektedir. OSHA (Occupational Safety and Health Administration) tarafından hazırlanan istatistiklere göre 3,4 metre ve üzeri yükseklikten düşme kazalarının yüzde 85’i ölümle sonuçlanmaktadır. Bu nedenle yüksekte çalışma eğitimi ciddi bir öneme sahip konulardan bir tanesidir.

Toplumdaki genel kanının aksine sadece inşaatlarda çalışanlar için bir eğitim söz konusu değildir. Merdiven gibi ek ekipman kullanan tüm işçilerin bu eğitimi alması gerekmektedir.
Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği kapsamında yüksekten çalışma; “seviye farkı bulunan ve düşme sonucu yaralanma ihtimalinin oluşabilecek her türlü alanda yapılan çalışma” olarak tanımlanmıştır.

Yüksekte Çalışma Eğitiminin Önemi

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun (6331) 17’inci maddesine ve Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliği’nin 5’inci maddesinde belirtildiği üzere; işverenler İSG eğitimlerini işçilere sağlamakla yükümlüdür.
Aynı zamanda Yapı İşlerinde İş Sağlığı Ve Güvenliği Yönetmeliği ve Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik de Yüksekte Çalışma Eğitimi’ni zorunlu kılmıştır.

Hem hayati hem de yasal olarak muhakkak suretle yüksekten düşmenin risk olduğu noktalarda eğitimin alınması gerekmektedir.
Eğitimler aynı zamanda ekipmanların doğru ve etkin kullanımı açısından da önem arz etmektedir. Ender OSGB olarak Yüksekte Çalışma Eğitimlerimiz ile profesyonel çalışanların daha verimli bir çalışma hayatı kazanmasında etkin rol üstlenmekteyiz.

Yüksekte Güvenli Çalışma Eğitimlerimizin bir diğer amacı; güvenlik kültürünün de pekiştirilmesidir. Toplumumuzda oturmuş bir İSG kültürü oluşması ve yaşam tarzımızın bu şekilde planlanması da bizim için bir önceliktir.

Yapı işleri, yüksekte montaj veya demontaj, temizlik ya da bakım/onarım gibi görevlerde bulunan kişilerin bu eğitimi alması yasal zorunluluktur. Diğer çalışanların da olası bir kaza anında yapılması gerekenler ve güvenli bölge oluşturma konusunda genel bilgi almaları gerekmektedir.

Yüksekte Çalışma Eğitiminin Şartları Nelerdir?

Temel eğitim 8 saati kapsarken, ileri seviye eğitim için belirlenen süre 16 saattir. Eğitimler teorik ve pratik olarak ikiye ayrılmaktadır. Eğitim sonucunda bir sınav ile başarılı olanlara sertifikaları takdim edilmektedir. Sınavın başarı sınır puanı ise 70’dir.

Yüksekte çalışma eğitimi esnasında işlenecek konular ise;

  • Tanımlar
  • Yasal konular
  • Düşme-Durdurma Sistem Çalışması
  • Emniyete alma
  • Kişisel koruyucu donanımlar
  • Platform, merdiven, iskele üzerinde güvenli çalışma uygulamaları
  • Düğüm çeşitleri
  • Askıda kalma
  • Askıda kalan kişiyi kurtarma olarak belirlenmiştir.

Mesleki yeterlilikte özellikle talep edilen bu eğitimler, işyerinin niteliksel çalışma durumuna göre senaryolaştırılabilir. Eğitimler, konusunda uzman ve sertifika sahibi İş Güvenliği Uzmanları tarafından verilmektedir. Eğitim sonunda gerçekleştirilen sınavlarda 70 puan ve üzerinde alan katılımcılara sertifika düzenlenir. Bu sertifikalar işçinin özlük dosyasına eklenerek saklanır. Siz de işyerinizde bu eğitimi aldırabilirsiniz. Detaylı bilgi için uzmanlarımızla görüşerek eğitim takviminize ekleme yapabilirsiniz.