İş yeri hekimi; İş Sağlığı ve Güvenli çalışma standardında önemli dinamiklerin işleyişinde önde gelen karakterlerden biridir. İSG sisteminin doğru temelde çalışması ve de sistemde sapmaların olmaması açısından ciddi bir sorumluluğa sahiptir.
İş Yeri Hekimi Kimdir?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından onaylanan sertifika ile görev alan hekimler; iş yerlerinde oluşabilecek risk veya olan İSG kaynaklı olayların yönetilmesi, tespiti veya raporlanması açısından ciddi bir sorumluluğa sahiptir. Ender OSGB bünyesinde yapılan eğitimler veya görevlendirmeler kapsamında bu sorumluluğun farkında olarak çalışmaktayız. Gelişim ve sistemin işeyişine katkı sağlayabilecek özgüven ve bilgi temeline sahip hekimlerimizle yol almaktayız.
İş yeri hekimliği kapsamında görev alan karakterlerin iş güvenliği uzmanları ile eş temelde çalışması önemlidir.
Uluslararası standartlardaki kanun veya düzenlemelere uyumluluk sadece bireysel gayretle değil ekip çalışması ile sağlanabilmektedir. Bu nedenle; bir ekip içinde çalışacak uzmanlarımızın çalışma prensipleri ve sistem bütünlüğü ile yakından ilgilenmekteyiz. Çalışma döngüsü içerisindeki sağlık gözetimi, kayıt sistemi, denetim, uygulama veya muayene sorumluluklarını üstlenen hekimlerimizin hem çalışma potansiyellerinden hem de eğitimlerinden ayrıca sorumluyuz.
İş faaliyeti yürütenlerin yasal sorumluluklarının yerine getirilmesi, olası denetimleri, sağlık uygulamaları ve periyodik muayenelerin yapılması; raporların hazırlanması ya da saha çalışmalarının öngörülen süre ve şartlara haiz şekilde gerçekleştirilmesi konusunda profesyonel çalışma arkadaşlarına sahibiz.
İş Yeri Hekiminin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
İSG sektörü içerisinde son derece önemli sorumlulukları üzerine alan ve yasal olarak sorumluluk bazında ciddi bir yükü omuzlayan hekimlerimizin İş sağlığı kapsamında yönlendirmede bulunduğu veya direkt etki sağladığı konuları; iş yeri hekimi görev ve sorumlulukları şu şekilde sıralayabiliriz.
- İşverene ve çalışan personele iş sağlığı konusunda danışmanlık veya rehberlik yapmak,
- Çalışan personelin işe giriş ve periyodik sağlık muayenelerini gerçekleştirmek,
- Çalışan personele alanları kapsamında ve kişisel etkileşimine göre genel sağlık konularında eğitim vermek,
- Süreçteki riskleri değerlendirerek hem bedensel hem de psikolojik uyumluluğun oluşmasını sağlamak,
- İş sağlığı ve güvenliği kurulu kapsamında yürütülen çalışmalarını yürütmek,
- Denetim veya gözetim çalışmaları,
- İş yeri ve eklentilerindeki sağlığı etkileyecek faktörlerin denetimini ve kontrollerini gerçekleştirmek,
- İş güvenliği sağlanmasına yönelik risk değerlendirme çalışmalarına eşlik etmek
- İşçilerin çalışma alanındaki tüm zamanlamalarına dair sağlık gözetimini yapmak,
- Yıllık çalışma ve uygulama planını hazırlamak,
- Kişisel koruyucu malzemelerin incelenmesi ya da seçimi,
- Tüm inceleme, tespit, değerlendirme, öneri ve raporlamalarını işverene iletmek,
- İşçilere yönelik eğitimleri gerçekleştirerek yapılan kontrollerde tespiti yapılan eksiklerin tamamlanmasını sağlamak.
İş Yeri Hekimliği Hakkında Sık Sorulan Sorular
Hedefinde iş yeri hekimliği olan kişiler ya da bir iş yerinde çalışıpfikir edinmek isteyen kişiler bir çok soruya cevap aramaktadır. Bunlardan bir kaçını sizin için derledik. İş Yeri Hekimliği Hakkında Sık Sorulan Sorular ve diğer detaylar ise şöyle…
İş Yeri Hekimi Nedir?
Bir iş yerinde çalışanların sağlığının korunması veya gerçekleşmesi olası mesleki hastalıklarının tanı tespiti ya da tedavisinin hızlı bir şekilde sunulabilmesi için belirli şartlardaki iş yerlerinde verilen sağlık hizmetini tatbik eden kişi olarak tanımlanabilir.
İş Yeri Hekimi Nasıl Olunur?
Tıp fakültesi diplomasına sahip doktorlar, iş yeri hekimliği eğitimini aldıktan sonra sınava girerler. Her yıl ÖSYM kapsamında gerçekleştirilen sınavlara girerek başarılı bulunması durumunda iş yeri hekimi olarak çalışabilirler.
İş Yeri Hekimi Ne Kadar Çalışır?
Bu hekimlerin iş yerlerinde çalışma standardı ilgili kanunca sınıflandırılmıştır.
Tehlikeli sınıfta olan iş yerlerinde, mevcutta çalışan işçi başına ayda en az 10 dakika.
Çok tehlikeli sınıfta ayda en az 15 dakika.
Az tehlikeli sınıfta yer alan 2.000 veya daha fazla çalışanı olan iş yerlerinde her 2.000 çalışan işçi için tam gün çalışacak iş yeri hekimi görevlendirilir.
İş Yeri Hekimliği Eğitimi Kaç Yıl Geçerli?
İş yeri hekimliği sertifikalarının geçerlilik süresi alındıkları tarihten itibaren 5 yıldır. Yenileme için ise ÇSGB ilgili birimine dilekçe ile tıp diplomasının noter onaylı sureti gönderilmelidir.
İş Yeri Hekimi İlaç Yazabilir mi?
İş yeri hekimleri çalışılan iş yeri kapsamındaki işçiler için poliklinik hizmeti veremezler. Her ne sebeple olsun reçete de yazamazlar.
Devlet Memuru İş Yeri Hekimliği Yapabilir mi?
Devlet memuru olarak çalışan doktorlar; yöneticilik yapmaması, çalışma saatleri haricinde çalışması ve Kurumundan izin alması şartı ile aylık azami 30 saat süresince iş yeri hekimi olarak çalışabilirler.
İş Yeri Hekimlik Sınavı İçin Kursa Gitmek Şart mı?
Çalışılan alan faaliyeti kapsamında hekim olarak çalışabilmek için eğitim kurumuna kayıt olunmalı ve kurs tamamlanmalıdır.
İş Yeri Hekimlik Belgesini Kim Verir?
Hekimlik belgesi yani resmi sertifika ÇSGB ilgili birimi olan İSG Genel Müdürlüğü tarafından tanımlanmaktadır.
İş Yeri Hekimliği Sertifikası Nasıl Alınır?
ÖSYM’nin yaptığı İSG sınavını en az 70 puan alarak başarılı bir şekilde geçen kişiler iş yeri hekimliği sertifikasına sahip olabilirler.
Özel Hastanede Çalışan Doktor İş Yeri Hekimliği Yapabilir mi?
Bu kişilerin kendi görevlerinin dışında ikinci bir görev üstlenmeleri bağlı oldukları hekim odaları idare heyetinin onayına bağlıdır. Onay almayan kişi ikinci bir görev üstlenemez.
Fabrika Doktoru Rapor Verir mi?
Çalışanın istirahatli olmasını gerektiren durumlarda iş yeri hekimi en fazla 2 gün rapor verebiliyor.
Ender OSGB olarak; İş yeri hekimliği kapsamında birlikte çalıştığımız takım arkadaşlarımızın yeterlilik veya yasal sorumluluklarına yönelik çalışmalarında destek vermeye çalışıyoruz. Unutmayın; İş güvenliği sağlıktan, işçi sağlığı ise güvenlikten ayrı düşünülemez. Sistemli çalışma ve denetim unsurlarının eş zamanlı olarak tamamlanması beklenir. İşyeri hekimliği hususunda soru, öneri ve talepleriniz için ekiplerimize ulaşarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.