İSG Yıllık çalışma planı her iş yerinin her yılbaşında iş yeri güvenliği esasında hazırlaması gereken plandır. İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği’nde 15’inci maddede yer alan bu plan şu şekilde özetlenmiştir. “İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri ile ilgili yıllık çalışma planı; İSGB veya hizmet alınan işletme dışında kurulu Bakanlıkça yetkilendirilen birimler tarafından hazırlanır ve işverene sunulur. Onaylanan plan işyerinde ilan edilir ve bir nüshası işverence muhafaza edilir.”
İSG Yıllık çalışma planı ile senelik yapılması öngörülen faaliyetlerin hangi ay hangi kişi tarafından yapılacağı belirlenir ve yasal bir evrak niteliğine getirilir. Söz konusu plan her yılbaşında hazırlanmalıdır. Hem işveren hem İSG Uzmanı hem de işçiler için en önemli yasal sorumluluklardan biridir ve uyulması gerekir.
İSG Yıllık Çalışma Planı Nasıl Olmalıdır?
Her yılın başında yapılması gereken İSG Yıllık çalışma planında bulunması gereken detaylar;
- Makine ve ekipman muayeneleri,
- İş sağlığı ve güvenliği ana başlığı ile verilecek eğitimler,
- İSG kurul toplantısı tarihleri,
- İş yeri ortam ölçüm takvimi,
- Risk değerlendirme ya da yenileme takvimi,
- Periyodik sağlık muayeneleri takvimi,
- Gerçekleştirilecek tatbikat takvimi,
- İşyerine yönelik yapılacak hijyen, ilaçlama vb. faaliyetlerin takvimi belirtilmelidir.
İSG Yıllık planlama gerçekleştirilirken özellikle makine, ekipman ve diğer risk oluşturucu faktörlerin muayene süreçleri büyük önem taşımaktadır. Önerilen veya standartta yasal temelde bildirilen yenileme ve değişim ya da muayene süreçleri atlanmamalıdır. Periyodik muayene tarihleri bir önceki sene uygulanan süreç göz önüne alınarak planlanmalıdır.
Planlama açık, net anlaşılır ve kesin bir dille; görevli olan iş yeri sağlık ve güvenlik birimi ya da anlaşmalı OSGB uzmanları tarafından hazırlanmalıdır. Genel kanı olan İSG uzmanı tarafından hazırlanması ön görüsü her ne kadar uygulansa da; İSG yıllık planlarının hazırlığı ekip işidir. Bu sebeple yıllık çalışma planı muhakkak diğer birim çalışanları ve yetkili idarecilerle hazırlanmalıdır.
İş sağlığı ve güvenliği unsurlarının periyodik düzene uyması; yani planlı ilerlemesi İSG kültürü açısından önem arz eder. Eğer iş güvenliği konusunda destek veren kişi iş yerinde sabit bir kişi değilse; çalışanlar açısından süreç takibi de kolaylaşır.
Ayrıca İSG Yıllık Çalışma Planı yılsonu gerçekleştirilecek rapor düzenlenmesi esnasında kaynak oluşturur. Bunun yanında her iş yerinin planının hazır bulunması yasal bir gerekliliktir. Planlamanın yapılmaması ya da eksik veya yanlış gerçekleştirilmesi idari para cezasına sebep olabilmektedir. Yıllık çalışma planı hakkında daha fazla bilgi ve destek almak için uzmanlarımıza ulaşarak detay alabilirsiniz.