İş kazaları özellikle sanayi kapsamında çalışan işyerleri için ciddi bir risk ve olası bir durum. Her ne kadar yaşanılması istenmese de tedbirlere karşın gerçekleşebilir. Bu noktada önemli olan İş Güvenliği Uzmanının soğukkanlılıkla hareket etmesi ve prosedürden ayrılmadan süreci yönetebilmesidir. İş kazalarında iş güvenliği uzmanının sorumluluğu nedir? Neler yapılmalıdır yazımızda kısaca özetleyelim.
Öncelikle, kazanın meydana gelmemesi için gerekli önlem, tedbir, kontrol ve raporlamaların yapılması önemlidir. Hukuki bazda sorumluluk İSG uzmanının çalışmaya başladığı anda başlar. İşverenin söz konusu olası kazalara ilişkin riskler kapsamında uyarılması; tatbikat, muayene ve periyodik takvimlere yönelik planlamalardan ayrılmaması sağlanmalıdır. Bu hem işveren hem de İSG uzmanının yasal sorumluluğunun yerine getirilmesinde önceliklidir.
Özellikle; SGK’nın hak sahiplerine sunmuş olduğu hizmetlerin bedellerini sorumlulardan geri istemesi; yani tazminat davaları söz konusu olduğunda kaza öncesi alınan tedbir ve yetkilerin doğru kullanılmış olması önem kazanacaktır. İşyerinde yürütülmesi gereken İSG faaliyetlerinin kağıt üzerinde kalmadan reel olarak yürütülüyor oluşu son derece önemlidir.
İş Kazalarında İş Güvenliği Uzmanının Yapması Gerekenler
- İş güvenliği görevinde bulunan uzmanlar yaşanan iş kazaları sebebi ile ceza davalarında taraf olabilmektedir. Bu nedenle iş yerinde koordinasyon, denetim ve iletişim sürecinin yasal sürece uygun devam ettirilmesi önemlidir.
- Bir iş kazası yaşanması durumunda; adli merciler İş Güvenliği uzmanının sorumluluklarını yerine getirip getirmediğine bakacak ve ihmalin oluşup oluşmadığı araştırma kapsamına alınacaktır. Tanık görüşleri ve bilir kişi raporları da bu sürece dahil olacak diğer dinamiklerdir.
- İş kazasının meydana gelmesi durumunda; iş kazası yaşayan işçiye yönelik ilk sağlık müdahalesinin yapılması ve ilgili kolluk yetkililerine bilgi verilmesi aşamalarını tamamlamalıdır. İşveren bilgilendirilmesi de tamamlanması gereken ilk görevlerdendir.
İSG uzmanı kazayı geçiren işçinin tüm bilgilerini dosyalamakla da sorumludur. İş niteliğine göre kullanılan donanımlar, alınan eğitim ve sertifikalar; katılım sağlanılan tatbikat ve koruyucu ürünlerin teslim alma tutanakları gibi diğer tüm faaliyetler; raporlanmalı ve dosyaya eklenmelidir. İşe giriş belgesi, sağlık raporu ve SGK kaydının mutlaka dosyada bulundurulması gerekir.
İş kazalarında iş güvenliği uzmanının sorumluluğu önceliklidir. İlk başvuru yapılacak kişinin İSG uzmanı olmasından dolayı sürecin en baştan doğru ele alınması gerekmektedir. Eğer uzman işverene ve işçilere yönelik tüm sorumluluklarını yerine getirdi ise; sorumluluk işveren ve diğer yöneticiler kapsamında ele alınacaktır. Ender OSGB olarak sürece dahil olabilecek tüm idari ve teknik süreci birlikte aşıyoruz. İş kazalarına yönelik iş niteliğinize ilşkin eğitimlerimizden faydalanabilir ve bilgi alabilirsiniz.
İSG Uzmanlarının Cezai Sorumluluğu
Olasılık dahilinde olan iş kazasının TCK kapsamında bir suç oluşturması durumunda, kazadan sorumlu olan kişilerin alacağı cezalar veya ceza alıp almayacağının kapsamıdır.
Ölümlü ya da yaralanma sonuçlu iş kazalarında, savcılık tarafından bir ceza soruşturması başlatılır. Kazanın nasıl olduğu ve kimlerin sorumlu olduğu tespit edilir. Gerçekleştirilen incelemeler ve açılan soruşturma sonucunda ceza davası açılır.
İSG Uzmanları Hangi Suçlarla Yargılanabilir?
İş kazası, vücut bütünlüğüne karşı işlenen suç kapsamındadır. Yaralanma halinde yaralama, ölüm durumunda ise öldürme suçlarıdır. Bu suçlara ilişkin cezaları hakim tayin eder. Kanunda suça ilişkin alt ve üst sınırlar belirlenmiştir. Sanıkların kusur dereceleri, kast- taksir ayrımına ve ölüm veya yaralanmanın derecesine göre değişiklik gösterecektir.
İş Kazası Geçiren İşçi İçin Kaza Tutanağı Nasıl Hazırlanır?
İş kazası tutanağı kapsamında;
- İş kazasına uğrayan işçiye sağlık yardım gerçekleştirilir.
- Kaza raporu düzenlenerek olaya tanıklık edenlerin ifadesi alınır.
- İş kazası polis veya jandarmaya bildirilir.
- Kaza sosyal güvenlik kurumuna 3 gün içerisinde bildirilir.
Hazırlanacak Dosyada Olması Gerekenler
- İşçiye ait sigortalı işe giriş bildirgesi,
- İşe giriş sağlık raporu evrakı,
- Kaza tarihinden önceki 4 ay süreye dair ücret hesap bilgileri,
- İşçi çizelgesi
- Eğitim evrakı ve diğer sertifikalar