Özellikle hasat günleri yaklaşırken yeniden kaza ve ölümlerle gündeme gelen tarım işçileri ve işverenleri için risklerden bahsetmek istedik. Açık hava, makineler ve diğer riskler tarımda iş sağlığı ve güvenliği kapsamının ne kadar geniş olduğunu gösteriyor bize. Üstelik sadece yetişkinler için değil demografik nedenlerle çocuklar da bu alanda işçi olmasalar da riske açıklar.
Tarımda İş Sağlığı Ve Güvenliği Neden Önemlidir?
Tarım, aşağıdaki risklerden dolayı çalışılması en tehlikeli sektörlerden biridir.
- Traktörler, motosikletler veya dörtlü bisikletler gibi araç kullanımı
- Gübre ve ilaçlama sebebiyle oluşan kimyasal maruziyeti
- Gürültü
- Toz
- Açık havada çalışma (soğuk veya sıcak hava maruziyeti)
- Hayvanlarla çalışmaya yönelik riskler ön plandadır.
Tarım alanlarındaki genel yaralanma türleri nelerdir?
Tarımda en yaygın yaralanma türleri şunlardır:
- travmatik eklem, bağ, kas ve tendon yaralanmaları
- yaralar, yırtılmalar vb.
- iç organ hasarı
- kemik kırıkları.
- Yaralanmaların nedenleri ise;
- kaldırma, itme veya çekme (manuel taşıma)
- hareketli nesnelerin çarpması
- kaymalar, takılmalar ve düşmeler .
Traktörler, ATV’ler ve diğer araçlar tarım işlerinde ölümlerin yüzde 75’inden fazlasına neden oluyor.
Traktör Kazaları
Traktörler kırsal iş yerlerinde önemli bir ölüm ve ciddi yaralanma nedenidir. İş yerinizde bunların kullanımıyla ilişkili riskleri en aza indirmelisiniz.
- Araçlar devrilme korumasıyla donatılmalıdır.
- Sürücülerin yeterince eğitimli olmalarını ve ayrıca aktif bir sürüş tekniğini sürdürebilmelerini sağlamak gerekir.
- Yuvarlanmayı önlemek için dik yokuşlarda araç kullanmayın.
- Sadece araziye uygun olduğunda çekme bağlantılarını kullanın.
- Tek sürücülü araçlarda yolcu veya yük taşımayın.
- Çocukların araçlara binmesine asla izin vermeyin.
- Her zaman koruyucu ekipman kullanın.
Traktörler her türlü arazide devrilebilir,
- Düz olmayan veya taş dökülü zeminde
- Yamaçların üzerinde
- Suya yakın
- Yükleri çekerken veya taşırken
- Uygun olmayan hızlarda sürmete bağlı devrilmeler yaşanabilmektedir.
Çiftliklerdeki riskler
Çiftlik işçileri tarım alanlarından biraz daha farklı olarak genellikle uzakta ve izole durumdadır. Riskler de haliyle farklılaşabilmektedir.
- Ağır yükleri kaldırmak veya makineleri yardımsız çalıştırmak zorundadır.
- Uygulamaları her zaman paylaşamaz, gözlemleyemez veya başkalarından öğrenemez
- Yakında her zaman yardım veya ilk yardım bulunmaz.
- Çiftlik ya da çalışılan alan cep telefonu kapsama alanı olmayabilir.
Hayvancılıkta İş Sağlığı ve Güvenliği
Tarım işçileri hastalık bulaştırabilecek hayvanlara maruz kalabilir. Genellikle bir hayvanın doğal florasının (yani, hayvanın içinde ve üzerinde yaşayan mikroorganizmaların) bir parçası olan ancak insanlarda hastalığa neden olabilen bakteriler, protozoalar, mantarlar, virüsler, parazitler veya prionlar neden olur. Enfeksiyonlar hayvanlarla veya onların gübre veya plasenta gibi ürünleriyle doğrudan temastan kaynaklanabilir. Doğrudan bulaşma aynı zamanda hayvansal ürünlerin tüketimi (örneğin çiğ et, çiğ süt vb.) veya bir hayvanın ısırması yoluyla da gerçekleşebilir. İnsanlar ayrıca kirlenmiş toprak, yiyecek veya su ile temas yoluyla dolaylı olarak da enfekte olabilirler. Çiftçiler, veterinerler, mezbaha çalışanları ve diğer tarım işçilerinin hayvanlarla yakın temasları nedeniyle bu tehlikelere yakalanma riski daha yüksektir.
Zoonotik Hastalıklar
- Şarbon,
- Sığır Tüberkülozu,
- Bruselloz,
- Kriptosporidiyoz,
- Giardiyaz,
- Hantavirüs hastalıkları,
- Leptospiroz,
- Koyun Klamidyası,
- Psittakoz ve Kuduz.
Arbovirüsler, keneler veya sivrisinekler gibi eklembacaklılardan insanlara bulaşan bulaşıcı ajanlardır. Son Zika ve Batı Nil Virüsü salgınları arbovirüs salgınlarına örnektir. Bir tarım işçisinin hayvan kaynaklı enfeksiyona yakalanma riski, yaptığı işin türüne, maruz kaldığı hayvanın türüne ve bulunduğu coğrafi konuma göre değişir.
İşçi Enfeksiyonu İçin Alınabilecek Önlemler
- El hijyeni;
- Kişisel koruyucu ekipmanların uygun kullanımı (örneğin eldivenler ve dış koruma, yüz ve solunum koruması);
- Uygun olduğu şekilde aşıların işçilere sunulması;
- İşçi eğitimi.
- Yüzeylerin ve ekipmanların temizlenmesi ve ayrıca dezenfekte edilmesi;
- Sağlıklı hayvanların aşılanması;
- Hastalıklı hayvanların izole edilmesi;
- Gerektiğinde kısıtlamaların kullanılabilmesi için agresif hayvanları takip etmek;
- Enfekte olmuş dokuların veya ölü hayvanların uygun şekilde imha edilmesi;
- Bulaşıcı ajanların taşıyıcısı olabilecek zararlıların istilasının kontrol edilmesi.
Tarımda İş Sağlığı Ve Güvenliği Planlaması
İş yerinizde tek kişi siz olsanız bile bir acil durum planı yapmalısınız .
Acil bir durumun meydana gelmesi durumunda etkili bir müdahaleyi planlayın ve uygulayın. Buna yangın, patlama, tıbbi acil durum, kurtarma, tehlikeli kimyasallarla ilgili olaylar ve doğal afetler dahildir.
Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Rehberi için tıklayın.
Diğer yazılarımızdan haberdar olmak için takipçimiz olun.