İş Güvenliği Uzmanı Görevleri

İş Güvenliği Uzmanı Görevleri

İSG Profesyonelleri alanı ne olursa olsun hizmetin yürütülmesinde bazı görev, yetki ve sorumluluklar üstlenmektedir. Genel algı, İSG uzmanlarının sorumluluklarını ön plana çıkarsa da işveren, işçi ve diğer yetkili kişiler de aynı sorumlulukları paylaşmaktadır. Bu yazımızda genel olarak tanımlamalarda ilk etapta yer alan uzmanlarımızı konu aldık. İş güvenliği uzmanı görevleri nelerdir? kısaca özetleyelim.

İş Güvenliği Uzmanı söz konusu olduğunda ilk adımda ele alınması gereken yer yasal sınırlamalar ve kurallardır. Görev tanımı ve esasları yasal düzenlemelerle belirlenen bu iş kolunun çalışanları; İş güvenliği ön lisans bölümünden mezun olarak İş Güvenliği Uzmanlarına yönelik ÖSYM tarafından yapılan sınavda başarılı olması; akabinde de Bakanlık onaylı iş güvenliği uzmanı belgesini almış olması gerekmektedir.

İş Güvenliği Uzmanı Görevleri Nelerdir?

İş güvenliği uzmanı görevlerini genel bazda öncelikle sıralayalım. Çalıştığı iş alanı fark etmeksizin;

  • İşvereni olası riskler konusunda uyarmak ve çözüm önerileri sunmak.
  • Bağlı bulunduğu işyerinin risk analizini yapmak,
  • Olası tehlikeler için önlemler almak,
  • İşyeri iş güvenliği kurulu oluşturmak,
  • İşyerinin İSG planını yapmak,
  • Çalışma alanlarında gerekli yerlere işaretleme ve uyarı levhalarının yapılmasını sağlamak yer almaktadır.
  • İSG Katip modülünü kullanmak, ilgili donelerin modüle işlenmesini gerçekleştirmek, rapor oluşturmak
  • Çalışanların ya da yeni işe alınacak kişilerin eğitimlerinin alındığından emin olmak ve dönemsel eğitimlerin gerçekleştirilmesinde de etkin olmak,
  • Olası bir denetim durumunda işyerinin denetlemeden sorunsuz çıkmasını sağlamak görevleri arasındadır.

Tüm bu sıraladığımız görevlerin yanında iş güvenliği uzmanları; işyerinin genel çalışma prensiplerine ve kullanılan her türlü teçhizatın kullanım prensiplerine hakim olması gerekmektedir. Çünkü hem işveren hem de işçiler açısından rehber konumunda yer alır. Tüm işlerin planlaması, yasal mevzuata uygunluğu gibi konularda net bilgiye sahip olmalı ve tüm kontrollerin yapıldığından emin olmalıdır.
İşverene yönelik uyarıların yazılı olarak gerçekleştirilmesi esastır. Görevini eksiksiz yapan uzman sorumluluklarını yerine getirdiğini ispatla yükümlü olduğu için bu konuda hem işveren hem de uzman son derece şeffaf çalışmalıdır.

Risk değerlendirmesi; çalışma ortamının sürekli gözetimi de mutlaka göz önünde bulundurulması gereken günlük rutinler arasında olmalıdır.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle; iş güvenliği uzmanları işyerindeki tehlikeli bir durum tespitinde yapılan işi durdurma yetkisine de sahip. Bu yetki ve sorumlulukları net bir şekilde kavrayarak hareket etmek; hem işvereni hem de uzmanı yasal manada koruyacaktır.

İş Güvenliği Uzmanı Görevleri değerlendirmesi aslen bir etik unsurudur. Çalıştırılan İSG uzmanının gereklerini yapması; tüm çalışanlar nezdinde yazılı olmasa da iş ahlakının da gereğidir. İşyerinizde sorun yaşamamak; maddi, manevi kayıplarla karşılaşmamak için lütfen OSGB uzmanlarınızı ve görevlendirdiğiniz profesyonellerinizi dikkatle dinleyin.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir