İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğinde de belirtildiği üzere İSG Eğitimleri kategorilendirilmiş tüm iş kollarında zorunluluktur. Her çalışan çalıştığı iş kolu ve iş niteliklerine göre gerekli eğitimleri almalıdır. İSG Eğitimleri Nasıl Olmalıdır?, İSG Eğitimlerini kim verir?, eğitim maliyetleri ve işveren sorumlulukları nelerdir kısaca bilgi verelim.
İSG Eğitimleri Nasıl Olmalıdır?
6331 sayılı Kanun da bu konuda bazı yükümlülükler getirmiştir. Bağlı çıkarılan yönetmeliklerle de netleştirilmiş bir kurallar bütünü söz konusudur.
Etkin bir şekilde eğitim verilememesi, eğitim veren kişilerin yaklaşımı sağlıklı, eğitim veren kişilerin işkolu ve iş niteliği bakımından yeterli ilgiye sahip olmaması ve çalışanların eğitim konusunu çok da ciddiye almaması İSG’nin en önemli problemlerinin başında gelmektedir.
İşverenlerin ve diğer yetkili yöneticilerin yaklaşımının ne kadar sağlıklı olduğu da önem arz etmektedir. Çalışanlar için sınırları ve eğitim süreçlerini belirleyen yönetmelik esasları net bir şekilde ortaya koymuştur.
İSG Eğitimlerinde İşveren Sorumluluğu
- Eğitim programlarının hazırlanması ve uygulanmasından,
- Eğitimlerin uygulanacağı alan ve ekipmanların sağlanmasından,
- Çalışanların tümünün ilgili olduğu eğitimlere katılımının kontrolünden,
- Eğitim sonunda verilecek belgelerin düzenlenmesinden,
- İşveren, geçici iş ilişkisi kurduğu diğer işverene bilgi vermek ve geçici çalışanlara verilecek eğitimin planlanmasından,
- İşi yaptıracak olan asıl işveren, alt işverenin çalışanlarının eğitimlerinden, alt işverenle birlikte sorumlu olacaktır.
- Çok tehlikeli ve tehlikeli işyerlerinde ise tüm risklere ilişkin eğitimin alındığına dair belgelendirme olmadan diğer iş yerlerinden gelen personeli çalıştıramaz.
- İşveren kendi iş kategorisindeki güncel eğitimlerin takibini yapmalıdır.
- Yeni işe başlayacak personelin eğitimlerinin alınmasını sağlamalı ve risklere ilşkin eğitimde bilgilendirme yapmalıdır.
- Çalışılan mekanın ya da iş türünün değiştirilmesi durumunda tüm eğitim süreci tamamlanmadan iş başı yapılmamalıdır.
- Eğitimler işveren gözetiminde periyodik olarak tekrarlanmalıdır.
- İş kazası ya da meslek hastalığına yakalanan personele işe dönüşünde çalışmaya başlamadan, kazanın/meslek hastalığının sebepleri, korunma yöntemi ve güvenli çalışma kuralları ile ilgili işe dönüş eğitimi verilmelidir.
- İşten 6 aydan fazla uzak kalan personele de yenileme eğitimleri verilmelidir.
- Özel politika gerektiren işlerde çalışanların eğitimi tamamlanmalıdır.
İSG Eğitimleri Maliyetlerini Kim Öder?
İşyeri güvenliğini veya işçi sağlığını ilgilendiren konularda işçinin maddi anlamda bir sorumluluğu yoktur. Eğitimlerde geçen süre de çalışma süresi olarak tanımlanmaktadır.
İSG Eğitimlerinde Çalışan Yükümlülükleri
Eğitimlere katılım sağlamak, verilen talimatlara uymak, bilgi veya tedbir amaçlı kullanımları işinde gerçekleştirmek çalışanların sorumluluğundadır.
İSG Eğitimlerini Kim Hazırlar?
Eğitimlerin uygulanmasının kontrolünde olduğu gibi eğitimlerin hazırlanmasından da işveren sorumludur.
İşveren,
- Eğitim planlamalarını yapar,
- Yönetici, temsilci ve çalışan görüşlerini alır,
- Yıllık eğitim planlarının dışında güncel değişikliklere yönelik eğitimleri plana dahil eder.
İSG Eğitimleri konusunda hizmet veren Ender OSGB olarak işveren yükümlülüklerinin yerine getirilmesini sağlıyor, çalışanların eğitimlerine yönelik içerik veya uygulamalar konusunda danışmanlık hizmeti veriyoruz. İSG Eğitimlerimiz için tıklayın.