Sırt ve bel ağrıları, nedenleri çok yönlü olan ve bireysel olarak alınan risk etkenleriyle bir araya geldiğinde ciddi rahatsızlıklara neden olan İSG konularından biridir. İSG Kapsamında bel ve sırt ağrıları öncelikli olarak iş niteliği açısından ele alınmalıdır.
Son 20 yılda yapılan araştırma ve incelemeler sırt ve bel ağrılarının çalışanların yüzde 60 ila yüzde 85’ini etkilediğini göstermektedir. Buna bağlı olarak iş gücü kaybı, tazminat gibi kayıpların da yükseldiği tespit edilmiştir.
Özellikle 25 -60 yaş aralığını etkisi altına alan bu ağrılar zorlanma, incinme, gerilme gibi sebeplerle ortaya çıkar. Yaş, çalışma ve yaşam koşulları da ağrıların kronikleşmesinde önemlidir. Bu nedenle iş sağlığı ve güvenliği kapsamında takip edilmesi gereken rahatsızlıklardan biridir. Ancak ufak belirtiler günümüzde halen çok da ciddiye alınmamaktadır.
Çalışma esnasında yapılan duruş bozuklukları, yanlış kaldırma, eğilme gibi faktörler de önem arz etmektedir. Bu sebeple sadece ağır işlerde değil ofis çalışanları açısında da bel ve sırt ağrıları takip edilmesi gereken bir problem olarak ortaya çıkmaktadır.
Türkiye’de sırt ve bel ağrıları çerçevesinde yapılan çalışmalar ise son derece yetersizdir. Bel ve sırt ağrısından müzdarip farklı iş kollarına ait personeller hayli çok olsa da yapılan araştırmaların yetersizliği sadece birkaç meslek grubunda dikkate alınmaktadır.
Bel ve Sırt Ağrılarının Nedenleri
İSG Kapsamında Bel ve Sırt Ağrıları genel olarak iş niteliği ile ilgilidir. Bazı işlerin niteliği ağrıya neden olabilir veya mevcut ağrıyı daha da kötüleştirebilir. Bele ve sırta baskı yapabilecek rutin davranış modelleri ise şu şekilde özetlenmektedir.
- Ağır ya da hacimli yükleri kaldırmak
- Materyalleri bilinçsiz (tek elle veya dengesiz) taşımak
- Ağır yükleri itmek, çekmek ya da sürüklemek
- Paketleme, kontrol gibi görevlerde uygunsuz beden duruşuna sahip olmak.
- Tekrarlayan ve dengesiz eğilme, çömelme, bükme veya germe işlemleri.
- Uzun süre bir pozisyonda çalışmak
- Aşırı yorgunken mesaide olmak.
İSG Kapsamında Sırt Ağrıları riskini nasıl azaltırsınız?
- Yasal düzenlemelere uyumlu çalışma alanı ve ekipmanlar kullanın.
- Hangi aktivitelerin sırt ağrısına neden olabileceğini belirleyin ve iyileştirme konusunda neler yapılabileceğini kontrol edin
- Çalışanlarınızdan bilgi talep edin.
- Fonksiyonel çözümler için yardımcı malzemeler kullanın
- Kaldırma ve getirme araçlarının periyodik bakım ve kontrollerinin yapıldığından emin olun.
- Sırt ve bel ağrısı konusunda şikayeti olanları dinleyin
- İşçilerinizin zaten sırt ağrıları varsa, onlara sırt ağrısının tedavisine Sağlık Bakanlığı ve İSG kapsamında önerilerde bulunarak yönlendirin.
İşçilerinizin sağlığına yönelik risk azaltma ve diğer danışmanlık/eğitim hizmetleri için arayın.