Organik reaksiyonlar, küçük bir alandaki oksijeni çekebilir. Bazı topraklar veya yeraltı suyu, tebeşir veya kireç taşı, atmosferdeki oksijenin yerini alan karbondioksit üretmek için reaksiyona girebilir. Tankların içinde pas oluşumu da oksijen eksikliğine neden olabilir. Kapalı alanda çalışma riskleri elbette bununla kısıtlı değil.
Kirli topraklardan veya patlayan gaz borularından gelen ölümcül gaz sızıntıları küçük alana girebilir. Alternatif olarak, kaynak, yapıştırıcı veya boya dumanı gibi görevler tarafından üretilebilirler. Bu gazlar ve buharlar, tahliye veya havalandırmanın olmadığı dar alanlarda potansiyel olarak tehlikeli bir atmosfer oluşturabilir. Şimdi örneklendirmelerimizi biraz daha açalım.
Kapalı Alanda Çalışma Riskleri
Taşkın
Özellikle kanalizasyon veya drenaj çalışmalarında sıvılar kısa sürede küçük bir alana taşabilir. İnsanları içeride tutabilir ve hatta boğabilir. Ve sadece sıvılardan daha fazlasıyla ilgilenmelisiniz. Katılar ayrıca çökmüş hendekler gibi küçük yerlerden taşabilir. Hendeğin içindeki herkesi sıkışıp kalma veya gömülme riskine sokabilir. Çünkü dar alanlar küçük olabileceğinden su baskınları aniden gerçekleşebilir ve kaçış için zaman tanımaz.
Toz
Toz, dar alanlarda doğal olarak veya delme, taşlama gibi bir aktivite sonucu birikebilir. Çok fazla tozun solunması akciğer sorunlarına yol açabilir, hatta tehlikeli tozlar ölümcül bile olabilir. Toz birikmesi, özellikle havalandırmanın yetersiz olduğu alanlarda yangın veya patlama riskini de artırabilir.
Patlamalar ve Yangınlar
Kapalı alanda yanıcı toz, sıvı, gaz ve buharların bulunması yangın ve patlama riskini artırabilir. Kısıtlı bir konumda kullanıldığında kıvılcım çıkarabilecek sıcak işler veya öğeler de riski artırır. Listemizdeki ilk maddenin oksijen eksikliği olduğunu hatırlayın. Elbette, çok fazla oksijen de tehlikelidir. Çok yüksek oksijen seviyeleri yangın ve patlama olasılığını artırır.
Termostat
Vücut ısısında zararlı bir artış, zorlu inşaat işleri, sıcak koşullar veya doğal olarak oluşan ısıdan kaynaklanabilir. Bu, ideal koşullar altında bile kaçması zor olan küçük yerlerde hızla bir soruna dönüşebilir. Sınırlı bir alanın kısıtlı doğası nedeniyle ısı hızla artabilir. Bunun sonucunda sıcak çarpması, bitkinlik ve bayılma meydana gelebilir.
Giriş ve Çıkışlarındaki Zorluklar
Tehlikeli olmalarının yanı sıra, kapalı alanlara girmek de zor olabilir. Bu, oradan çıkmayı zorlaştırır ve herhangi bir acil kurtarmayı zorlaştırır. Küçük bir alana girdiğinizde, kaçmak zor veya imkansız olabilir. Bu nedenle, içeri girmeden önce işin güvenli bir şekilde yapılabileceğini ve acil durum planlarının yerinde olduğunu anlamak çok önemlidir.
Unutmayın, kapalı alanlarda çalışmak kaçınılmazsa, tehlikeleri belirlemek ve riski kontrol altına almak için hangi güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğini belirlemek için mutlaka bir risk değerlendirmesi yapmalısınız .
Kapalı Alandaki Riskler İçin Atılması Gereken Adımlar
Engeller
Mümkün olan her yerde bariyerler tercih edilir. Zemin seviyesindeki çalışanların düşmesini önlerler. Ek olarak, bazılarında çalışanların bariyerin dışındayken tripoda monte edilmiş bir düşme durdurma cihazına bağlandıktan sonra kapıdan girebilmeleri için bir kapı bulunur. Düşme koruma stratejilerini karşılaştırırken bariyerler gibi toplu koruma tercih edilir. Çünkü bunlar sınırlı bölgenin ötesindeki herkesi korur.
Ayrıca, bariyerlerin çalışması için çok az eğitim gereklidir. Bariyerlerin, kurtarma operasyonlarını potansiyel olarak engelleme dezavantajı vardır. Bazı metal bariyer sistemleri tripodlara veya vinç kollarına takılarak dayanıklı ve taşınabilir entegre erişim çözümü elde edilmiştir.
Boyun askıları
Çalışanlar, düşme önleyici emniyet ipleri veya ayarlanabilir emniyet ipleri gibi kişisel koruma cihazları kullanılarak korunabilir. Bunlar, bir kişiyi korurken tripodu erişilebilir kılan çok yönlü bir seçenek sunar. Bariyerler genellikle tercih edilir çünkü bu sistemler aynı anda yalnızca bir kişiyi koruyabilir. Yine de bir kurtarma senaryosunda emniyet ipleri, acil bir durumda bir yaralıyı çıkarmak için daha fazla alan sağlayabilir.
Mümkün olduğunda, emniyet ipleri “iş kısıtlama” sistemlerinin bir bileşeni olarak kullanılmalıdır. Düşmeyi önlemek için, kullanıcı fiziksel olarak düşme tehlikesine ulaşamaz. Bu, düzgün bir şekilde yapılandırılırsa, tripodun veya diğer kurtarma ekipmanlarının normal çalışmasına izin vermeye devam edecektir.
Dar Alanda Çalışma Riskleri İçin Ne Yapılabilir?
Kapalı alanların tehlikelerini anlamak, çalışanların güvenliğini ve refahını sağlamak için çok önemlidir. Ele alınan yedi tehlikenin her biri doğru şekilde yönetilmezse ciddi yaralanmalara veya ölümlere yol açabilecek benzersiz riskler oluşturur.
Hem işverenler hem de çalışanlar, kapsamlı eğitim, titiz tehlike değerlendirmeleri ve uygun güvenlik ekipmanlarının kullanımı gibi güvenlik önlemlerine öncelik vermelidir. Güvenlik ve dikkat kültürünü teşvik ederek, sınırlı alanlarda çalışmayla ilişkili riskleri önemli ölçüde azaltabiliriz.