Meslek sebebi ile oluşan hastalıklar arasında yer alan Lejyoner hastalığı konusunda genel bilgi vermeye çalışacağız. Öncelikle tanımı ile başlayalım.
Lejyoner hastalığı nedir?
Lejyonella bakterilerinin sebep olduğu hastalıktır. Lejyoner hastalığı ciddi ve potansiyel olarak ölümcül bir akciğer enfeksiyonudur, bu nedenle semptomları erken tespit edebilmek ve harekete geçebilmek önemlidir. Lejyoner hastalığına lejyonella bakterisini soluyarak yakalanırsınız. İnce bir su spreyi oluşturan herhangi bir sistem, hastalığı insanlara yayabilir.
Lejyoner hastalığına yakalanma olasılığı yüksek olan yerler
- Klima
- Jakuziler ve spa havuzları
- Musluklar
- Tuvaletler
- Klima sistemleri, havalandırmalar, su kuleleri ve su depoları
Mevcutta var olan hastalığa veya bağışıklık sisteminin durumuna göre; toplum kaynaklı vakaların yüzde10-20’sinde, hastane kaynaklı vakaların ise %10-40’ında ölüm gözlenebilmektedir.
Lejyoner hastalığı nasıl anlaşılır?
Lejyoner, Legionella bakterisi içeren küçük su damlacıklarının solunmasıyla oluşan bir enfeksiyondur. Dikkat edilmesi gereken semptomlar ise;
- Gitmeyen kötü bir öksürük
- Nefes almada zorluk
- Kas ağrıları veya ağrıları
- Yorgunluk
- Şiddetli göğüs ağrısı
- Baş ağrısı
- Yüksek ateş
- Sıcak ve titrek hissetmek
- Şiddetli grip geçirmiş gibi hissetmek
- Pnömoni (hastalık geliştiğinde)
- İshal (bazen)
- Zihinsel karışıklık belirtileri (bazen)
Lejyoner hastalığı nasıl önlenir?
İşverenler, çalışanları için risk oluşturabilecek faaliyetler için risk değerlendirmeleri yapmalıdır.
- Su sistemlerini ve potansiyel risk kaynakları belirlenmeli
- Kontrollerin yeterli olup olmadığı kontrol edilmeli
- Su sistemlerini izlenmeli veya incelenmeli ve bakımı yapılmalıdır.
- Ayrıca tüm kayıtlar tutulmalıdır.
Bakımı iyi yapılmış ve yönetilen bir su sistemi, lejyonella bakterilerinin büyümesini önlemelidir. Bu genellikle sıcaklık kontrolü , izleme ve de tedavinin bir kombinasyonunu içerecektir.
Lejyoner hastalığının risklerini kendiniz yönetmek konusunda rahat değilseniz, size yardımcı olması için yetkin bir kişi görevlendirmelisiniz.
Herhangi bir iş yerinde su sistemlerinin bulunması nedeniyle lejyonella bakterisine maruz kalma riski olabilir.
Risk grubuna giren meslekler nelerdir?
- Su servis sağlayıcıları ve su cihazları için bakım sağlayan çalışanlar
- Su sistemlerini temizleyen veya bakımını yapan çalışanlar,
- Soğutma kulelerini temizleyen ve bakımını yapan çalışanlar,
- Klima mühendisleri veya
- Kirli duşlarla veya boru tesisatlarıyla uğraşan tesisatçıları veya spa havuzu temizleyicileri
- Arıtma tesislerinde atık suya maruz kalan çalışanlar
- Yıkım veya tadilat inşaatına katılan inşaat çalışanları ya da
- Dinlenme veya eğlence endüstrisinde, otellerde ve yolcu gemilerinde çalışanlar
- Su püskürtme sistemleri ile ilgili sektörlerdeki çalışanlar
- Baskı işlerinde ve tekstil fabrikalarında nemlendirme işlemlerini yapanlar ya da
- Laboratuvar analistleri risk grubunda olan işçilerdir.
Her ne kadar ölüm oranı ve hastalık dilimi az olsa da ilgili işlerde çalışanlar her zaman risk altındadır. Bu nedenle periyodik kontroller aksatılmamalıdır. Tüm yazılarımızdan haberdar olmak için linkedin hesabımızı takip edebilirsiniz. Destek veya danışmanlık için iletişim formumuzu doldurabilirsiniz.