İş Sağlığı ve Güvenliğine dair tehlike sınıfları kapsamında en riskli grupta yer alan sağlık çalışanlarına yönelik korunma yöntem, uygulama ve alınacak tedbirler 6331 sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde güvence altına alınmıştır. Sağlık sektöründe İSG niteliksel olarak farklı derecelerde risk faktörüne açıktır. Bu nedenle her çalışma ortamının ve faaliyetinin dikkatle ele alınması gerekir.
Sağlık hizmetleri denildiğinde kapsama sadece doktor, hemşire, radyolog ve benzeri mesleki dallar girmez. Sağlık sektörü içinde çalışan her birey risk altındadır. Her çalışma alanının risk faktörleri ayrı olabileceği gibi risk oranları da çeşitlilik göstermektedir. Bu nedenle iş kolu ve niteliğine göre İSG uygulamalarının detaylı olarak incelenmesi ve iyileştirme yöntemlerine yönelik incelemelerin periyodik olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Uluslararası Çalışma Örgütü, sağlık sektörü kapsamında çalışanları;
- Doktorlar,
- Diş hekimi, psikolog/pedegog, eczacı, hemşire, ebe ve sağlık memuru,
- EEG, EKG, radyoloji, odyoloji teknisyeni çalışanları
- Büro çalışanları, diyetisyen, güvenlik görevlileri olarak sınıflandırmıştır.
Sağlık Sektöründe İSG Riskleri
Sağlık sektöründe İSG riskleri işin niteliksel özelliklerine göre değişim göstermektedir. Çalışan kişi iş prensibine uygun olan ulusal ve uluslararası korunma yöntemlerine uygun tedbirleri almak yükümlülüğündedir. Aynı şekilde işverenler de bu önlemlerin alınmasında ve gerekli İSG çalışmalarının yapılmasında ilk elden hem hukuki hem de insani kapsamda sorumludur. Gerekli materyallerin, korunmaya ve risklere yönelik oluşturulması gereken uygulamaları almak zorundadır.
Sağlık çalışanlarının temel risk faktörlerini ise şu şekilde sıralayabiliriz.
- Kanla bulaşan patojenler, bakteri, virüs vb.
- Keskin Yaralanmalar
- Kas-İskelet Yaralanmaları
- Yangın
- Kimyasal Tehlikeler
Yukarıda bahsi geçen riskler ve daha fazlası sadece mesleki rahatsızlıklar veya iş kazaları bakımından değil; iş verimliliğini de etkilemesi bakımından ele alınması gerekir. Konusu insan olan bu sektörde bir anlık ilgi dağınıklığı, baskı ve benzeri faktörler de ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.
Sağlık sektörü çalışanlarının öncelikle çalışma ortamlarının İSG kapsamına uygun, yasal düzenlemeye hakim olarak hazırlanması gerekir. Bu noktada İSG profesyonelleri ve Kurum yetkililerinin birlikte çalışması ve süreçlerin takip edilmesi önemlidir.
Sağlık sektöründe İSG riskleri öncelikle ana konular üzerinde odaklanarak listelenmelidir. Sonrasında geliştirilebilir, iş kazalarını ve mesleki rahatsızlıkları asgari düzeye indirilebilir uygulamalar da ele alınabilecektir.
Sağlık Sektörü Kapsamında Temel Alınacak Uygulamalar
- Çalışma ortamının sağlık koşullarına uygun hale getirilmesi,
- Çalışılan bölüm kapsamında risk olasılıklarının değerlendirilmesi veya tedbirlerin alınması,
- İş niteliği, ağırlığı ve koşullarına göre çalışma saatlerinin düzenlenmesi,
- Tüm çalışılan bölümlerin ergonomik ve fonksiyonel olarak ele alınması ya da belli bir düzenin sağlanması.
- Yine çalışılan alan ve kişinin de özelde alabileceği risk durumuna göre koruyucu ekipmanların sağlanması ve kullanımın kontrolü
- Klinik, hastane vb. sağlık sektörü dinamikleri özelinde ve genel korunma ve önlemler kapsamında eğitimlerin alınmasının sağlanması.
İSG Kanun maddeleri uyarınca altı ayı aşan sürekli işlerin yapıldığı ve elliyi aşan personeli olan işyerlerinde kurulacak İSG kurullarının ve İSG profesyonellerinin etkin olarak çalışması zorunluluk kapsamındadır.
Sağlık sektöründe faaliyet gösteren bu iş yerleri kendi çalışanlarıiçinden İSG görevlendirmesi yapabilir ya da bakanlık tarafından belgelendirilen OSGB kuruluşlarından da bu hizmeti sağlayabilir.
Sağlık Sektöründe İSG Kapsamında Alınacak Diğer Önlemler
İSG uygulamalarının dışında sağlık sektörü çalışanlarının güvenlikleri için;
- Hasta ve Çalışan Güvenliğinin Sağlanmasına Dair Yönetmelik
- Çalışan Güvenliğinin Sağlanmasına Dair Genelge de yayımlanmıştır.
Hasta ve Çalışan Yönetmeliği ile çalışan güvenliğinin sağlanmasından kurumun en üst yöneticinin sorumlu olduğu belirtilmektedir. Ayrıca bu noktada işverenin Hizmet Kalite Standartlarına uyması da zorunludur.
Sağlık Çalışanlarının Güvenliğine İlişkin Düzenlemeler
- Çalışan güvenliği programının hazırlanması,
- Çalışanlara yönelik sağlık taramalarının yapılması,
- Engelli çalışanlara yönelik düzenlemelerin yapılması,
- Çalışanların kişisel koruyucu önlemleri almasının sağlanması,
- Çalışanlara yönelik fiziksel saldırıların önlenmesine yönelik düzenleme yapılması hususlarında tedbir ve düzenlemelerin alınmasıdır.
Sağlık sektöründe İSG uygulamaları ve alınması gereken tedbirler son derece detaylı olarak ele alınmalıdır. Mekan, hasta ve çalışan güvenliği, sağlığı kapsamında profesyonel yol göstericiler ile çalışılması gerekir. Ender OSGB olarak sağlık sektörüne yönelik hazırladığımız çalışma planlarına uyabilir İSG profesyonel ihtiyacınızı karşılayabilir, periyodik muayene, kontrol, ölçüm ve eğitimlerimiz için uzmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.
verdiğiniz detaylı bilgilerden ötürü çok teşekkür ederim
detaylı ve akıcı bir makale olmuş kaleminize sağlık
Verdiğiniz detaylı bilgilerden ötürü çok teşekkür ederim
detaylı bilgilendirme için teşekkür ederim
düzenli olarak ziyaret ettiğim sitelerden biri ve yine faydalı bir makale olmuş sap olun
şu sıralar araştırma yapıyordum bu paylaşımla karşılaştığım iyi oldu sağ olun
Detaylı bir içerik olmuş. Üstelik de akıcı. Teşekkürler
Detaylı bir makale olmuş. Baştan sona okudum ve karşılaşmış olduğum için de mutluyum. Teşekkür ederim.