Özellikle yaz mevsiminde standardın üzerinde riskle karşılaşılması yangın tehlikesini de artırmaktadır. Bu yangınlar her yıl binlerce kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden oluyor. Özellikle iş yerleri her yıl on binlerce yangın riskiyle yüz yüze geliyor. Bu riskleri azaltmak, can veya mal güvenliğini sağlamak için i yangın söndürme cihazı denetimlerinin yapılması hayati önem taşıyor. Yangın söndürücüler hangi sıklıkta kontrol edilmelidir? Nelere dikkat edilmelidir? Hemen diğer ayrıntıları aktaralım.
Yangın Söndürme Cihazı Çeşitleri
İSG, çeşitli yangınlar için hangi söndürücülerin çalıştığını bilmeyi gerektirir. Yangın söndürücülerin üzerindeki etiketler sınıfları belirtir. İş yerlerinde 5 adet ana yangın söndürme cihazı kullanılmaktadır:
Yangın söndürme cihazlarının çeşitleri ve ilgili etiketler
- Sınıf A söndürücüler ahşap, kağıt, tekstil veya plastiklerde çalışır. Basınçlı su onları katı madde yangınları için uygun hale getirir.
- B Sınıfı söndürücüler gres, yağ, benzin, boya ve diğer yanıcı maddeleri kontrol eder. Kuru kimyasallar, köpük veya karbondioksit oksijeni giderir veya yangınları söndürmek için zincirleme reaksiyonları kısıtlar.
- Sınıf C yangın söndürücüler canlı elektrikli ekipmanlar içindir. Operatörü elektrik çarpmasına uğratmadan alevleri söndürmek için karbondioksit ve kuru kimyasallar kullanırlar.
- Sınıf D söndürücüler, endüstriyel mutfaklarda veya metal imalat atölyelerinde yanıcı metalleri kontrol etmek için kullanılır. Yangını bastıran kuru tozlar içerirler.
- Yeni Sınıf K söndürücüler, bitkisel, hayvansal veya yağlı yağları kullanan ticari mutfak yangınları için kullanılır. Yağları sabunlaştıran nemli kimyasallarla yangınları bastırırlar.
Yangın Söndürücüler Hangi Sıklıkta Kontrol Edilmelidir?
Yapılması gereken iki ana muayene türü vardır:
- Aylık bazda yapılan görsel muayeneler ve
- yıllık bakım muayeneleri.
Görsel Yangın Söndürme Cihazı Denetimleri
Ayda bir kez
- Temel işlevselliği ve hazırlığı sağlamak
- Yangın söndürücülerin görsel denetimleri ayda bir yapılmalıdır. Bunlar, söndürücünün düzgün çalıştığından ve gerektiğinde kullanıma hazır olduğundan emin olmak için temel bir kontrol içerir.
Aylık görsel denetimler sırasında:
- Her bir söndürücüyü inceleyerek hasar, sızıntı, korozyon veya tıkalı nozulların belirgin belirtilerini kontrol edin. Basınç göstergesi hala tam basıncı göstermelidir.
- Acil bir durumda nozulların hiçbiri kötü performans göstermeyebilir ve bu da mal hasarına yol açabilir
- Pim ve tamper contasının sağlam olduğundan emin olun. Herhangi birinde kurcalama belirtileri varsa, söndürücü kısmen veya tamamen boşaltılmış olabilir ve değiştirilmelidir.
- Conta, pimin yanlışlıkla çekilmesini önler
- Söndürücünün belirlenen yerinde olduğunu ve bir duvar braketi veya sehpasına düzgün bir şekilde monte edildiğini doğrulayın. Kolayca erişilebilir olmalı ve ekipman, kutular veya diğer nesneler tarafından engellenmemelidir.
- Yangın söndürücüler gerekli yerlere yakın bir yere yerleştirilmelidir.
- Acil bir durumda yangın söndürücüye erişimi zorlaştıracak kapalı kapılar, depolama alanı veya ekipmanlar gibi yangın söndürücünün önünde herhangi bir engel olup olmadığına bakın.
- Yangın söndürücüleri kolayca erişilebilen kapılara yakın bir yere asın
Yangın söndürücünün muayene etiketindeki muayene tarihini not edin. - Güvenlik yöneticisi tüm görsel denetimleri etikete not eder
- Aylık denetimler her bir söndürücü için sadece birkaç dakika sürer ve gerektiğinde düzgün çalışıp çalışmadıklarını doğrulamaya yardımcı olur. Mevcut güvenlik yürüyüşlerine veya turlarına dahil edilmesi kolay bir rutindir. Hızlı olsa da aylık kontroller, acil bir durumda çalışmayan söndürücüleri bulmamak için ilk savunma hattıdır.
Yıllık Bakım Denetimleri
Yıllık
- Kapsamlı inceleme ve onarım
Profesyonel yangın koruma şirketleri tarafından tam işlevselliği veya standartlara uyumu doğrulamak için gerçekleştirilir. Lastikler, tekerlekler, hortum ve nozul dahil tüm bileşenler tekerlekli üniteler için kapsamlı bir şekilde incelenir.
- Kapsamlı hizmet ve uyumluluk
Yangın söndürme cihazı servisinin amacı, optimum işlevsellik ve güvenliği sağlamak için kapsamlı inceleme, bakım veya onarım sağlamaktır. Uygun servis, yangın söndürücülerin acil bir durumda ihtiyaç duyulduğunda düzgün çalışmasını garantilemeye yardımcı olur.
- Servis gereksinimleri, yeniden şarj veya hidrostatik testlerden sonra başlar.
Yeniden doldurulamayan kaplara sahip kuru kimyasal söndürücülerin son kullanma tarihleri vardır. - CO2 söndürücüler 5 yıl sonra (2009’dan önce üretilen modeller için) veya 10 yıl sonra (2009 ve sonrasında üretilen modeller için) hidrostatik test gerektirir.
- Depolu basınçlı ve tekerlekli söndürücüler, söndürücü etiketinde belirtilen 5 ila 12 yıl aralığında hidrostatik olarak test edilmelidir.
- Çoğu söndürücü tipinin yeniden doldurulması veya hidro testten geçirilmesinin ardından 6 yıllık bakım aralığı gerekir.
- Farklı tipteki yangın söndürücüler, endüstri standartlarına göre belirli zamanlarda iç muayene gerektirir. Aralıklar, söndürücünün içeriğine ve işlevine bağlıdır.
Temel değişkenler şunlardır:
- Söndürme maddesi (kuru kimyasal, ıslak kimyasal veya temizlik maddesi, vb.)
- Söndürücü basınç kaynağı (depolanmış basınç ya da kartuşla çalışan)
- Söndürme yöntemi (akış, sprey veya sıvı buharlaştırma)
Kayıt Tutma ve Uyumluluk – Kayıtları En Az 12 Ay Saklayın
Tüm aylık yangın söndürme cihazı denetimlerinin ayrıntılı kayıtlarının tutulması önemlidir. Aşağıdakiler belgelenmelidir:
- Teftiş tarihi
- Denetçinin adı
- Denetim bulguları – bu, bulunan herhangi bir sorunu veya denetimin sorunsuz geçip geçmediğini belirtmelidir
- Bu kayıtlar yangın söndürücüye iliştirilmiş muayene etiketi üzerinde belgelenebilir. Alternatif olarak, bir veri tabanında veya elektronik tabloda tutulan dijital kayıtlar da mükemmeldir.
Temel uyumluluk gereksinimi, denetim kayıtlarının en az 12 ay boyunca saklanmasıdır. Bu, güvenlik yöneticilerinin önceki yılın denetimlerini gözden geçirmelerine olanak tanır. Uygun kayıt saklama, acil kullanım sırasında bir söndürücüde sorun bulunursa kök neden analizine de yardımcı olur.
Aylık görsel denetimleri titizlikle belgelendirerek ve bu kayıtları saklayarak, işyerleri yangın yönetmeliklerine uyumlu kalır. Ayrıntılara gösterilen bu dikkat, talihsiz bir olay meydana gelirse acil durum ekipmanının bakımında gereken özenin gösterildiğini kanıtlamaya da yardımcı olur. Güvenlik her zaman en önemli önceliktir.
Yangın Söndürücüler Hangi Sıklıkta Kontrol Edilmelidir? Sorumuza açıklık getirmeye çalıştık. Daha detaylı bilgi, eğitim ve danışmanlık için lütfen uzmanlarımıza ulaşın. Diğer güncel yazılar için sayfamızı takip edin.