Akaryakıt istasyonları, güvenli olmayan uygulamalar sebebiyle yaralanmalara, ölüme ya da hasara yol açabilir. Bu nedenle akaryakıt istasyonlarında iş güvenliği uygulamaları periyodik olarak gözden geçirilmeli ve gerekli önlemler ertelenmeden alınmalıdır. Bu yazımızda genel tehlikelerden bahsedeceğiz. Kapsamlı incelemeler yapıldığında burada konu edinen tehlikelerin olasılığın bir kısmı olduğunu zaten göreceksiniz.
Tam Servis Akaryakıt İstasyonlarında İş Güvenliği Önlemleri
- Yakıt doldururken aracın motorunu kapatın.
- Aracı park veya 1. vitese alın ya da el frenini kullanın.
- Yakıt doldururken sigara içmeyin, kibrit yakmayın veya çakmak kullanmayın.
- Cep telefonu kullanmayın
- Statik elektrik yükünü önlemek için araca girip çıkmayın
- Benzin ve dumanı son derece zehirlidir; arabada kalın ve camları kapalı tutun.
Self Servis Akaryakıt İstasyonlarında İş Güvenliği Önlemleri
- Sadece benzin dağıtım ağzındaki yakıt doldurma mandalını kullanın. Mandalı açık tutmak için bir nesneyle sıkıştırmayın.
- Dökülmeyi önlemek için aracı aşırı doldurmayın.
- Benzini pompaladıktan sonra, çıkardığınızda damlamayı önlemek için aparatı depo açıklığında birkaç saniye bırakın.
- Yakıt ikmali yaparken yangın çıkarsa, başlığı araçtan çıkarmayın veya benzin akışını durdurmaya çalışmayın. Derhal bölgeyi terk edin ve yardım çağırın.
Araç Yolu Güvenliği
- Yalnızca yakıt doldurduktan sonra, motorunuzu çalıştırın ve aracınızı hareket ettirin.
- Yavaş ve yayaların farkında olun
Akaryakıt İstasyonlarında İş Güvenliği Riskleri
Yukarıda saydığımız riskler hem müşteri hem de saha elemanlarının en çok karşılaştığı riskler için alınacak önlemlerdir. Gelelim çalışan güvenliği için uygulanması gereken prosedüre.
Kayma ve düşmeler
Benzin istasyonlarında en sık bildirilen kazalardan bazıları kayma, takılma ve düşmelerden kaynaklanan kazalardır. Hem benzin istasyonunuzun içinde hem de pompalarınızın çevresinde olası kayma, takılma ve düşme risklerine karşı dikkatli olmanız önemlidir. Çukurlar, kırık veya hasarlı beton ve ıslak kaldırımların tümü açık havada kazalara yol açabilir. Dışarıdan düşmeleri önlemek için, asfalt yüzeylerin bakımını yapın ve çatlak veya delikleri gecikmeden onarın.
Benzin istasyonunuzun içinde yerleri paspaslarken ve temizlerken dikkatli olun. Dökülmeleri ve ıslak zeminleri gösteren doğru tabelalar, hem personelin hem de müşterilerin önemli yaralanmalara yol açabilecek düşmelerini önlemeye yardımcı olacaktır.
Yangın tehlikeleri ve stok riskleri
Her benzin istasyonu sahibi, yangın tehlikesi gerçeğinin bilincindedir. Doğru stok yönetimi, yalnızca çalışanlarınızı ve müşterilerinizi değil, aynı zamanda benzin istasyonunuzu da koruyarak bu riski en aza indirmenize yardımcı olacaktır. Her zaman çalışanların uygun eğitimi aldığından ve yanıcı malzemelerle çalışmanın kurallarını ve taleplerini anladığından emin olun. Potansiyel tehlikeleri tanımlayın ve potansiyel ateşleme kaynaklarını ortadan kaldırın. Tüm yakıtlar güvenli bir şekilde ve kurallara uygun olarak saklanmalıdır.
Araç hareketleri
Benzin istasyonları gibi trafiğin yoğun olduğu alanlarda, trafik akışını kontrol etmek ve yönlendirmek için açık ve etkili tabelalar bulunmalıdır. Kontrolsüz trafik hareketi yalnızca araçlar arasında çarpışmalara yol açmakla kalmaz. Aynı zamanda yayaların yaralanma olasılığını da artırır. Okunması kolay talimatlar ve tabelalar sağlamak, sürücüleri yönlendirmeye ve yoğun trafik akışlarını yönlendirmeye yardımcı olacaktır.
Araç çarpışmasını önlemek için park yeri alanda açıkça işaretlenmelidir. Pompaları ve yakıt depoları, depolar gibi hassas yapıları bariyerlerle kapatmaya ve korumaya özen gösterin. Bu öğelerin korunmasına yönelik adımların atılması, bunların araç çarpışmasına ve hasara karşı korunmasını sağlayacaktır. Şantiyede çalışan çalışanlar ve yükleniciler, sürücülere onları en iyi şekilde görme şansını vermek için ön sahadayken gece de parlayan özel yelekler giymelidir.
Keskin nesneler
Kesikler ve yırtılmalar, iş yerindeki zayıf güvenlik kurallarından kaynaklanan diğer bir yaygın yaralanmadır. Kutu kesiciler gibi potansiyel kesici aletlerin kullanımı konusunda uygun eğitim vererek çalışanlarınızı ve müşterilerinizi koruyun. Pompa kolları gibi ekipmanlarda keskin veya açıkta kalan kenarlar olup olmadığını düzenli olarak inceleyin.
Ağır kaldırma
Ağır yüklerin kaldırılması veya kaldırma makinelerinin çalıştırılması, uygun eğitim verilmediği takdirde potansiyel olarak tehlikeli bir görev olabilir. Forklift gibi ağır makinelerin çalıştırılmasından önce kapsamlı talimatlar verilmelidir.
Tehlikeli maddeler ve kimyasallar
Benzin istasyonunuzda bulunabilecek tek tehlikeli madde yakıt değildir. Temizleme sıvıları ve diğer kimyasal temizleyiciler, düzenlenmediği takdirde tehlikeli olabilir. Benzin istasyonunuzda kimyasal bileşenlerin kullanılması ve yeniden doldurulmasına ilişkin personelinize uygun protokolleri öğretin. Personelin bu prosedürler konusunda eğitilmemesi, kimyasal yanıklar veya solunum sorunları gibi zararlara, bedensel yaralanmalara yol açabilir.
Güvenlik her işletme için bir endişe kaynağıdır, ancak benzin istasyonları yakından düzenlenmesi gereken benzersiz tehlikeler sunar. Uygun eğitim, işaretler ve makul düzeyde dikkat ile iş yerinde kazalardan kaçınabilirsiniz.
Geri bildirim: İş kazalarının temel sebepleri - Ender OSGB İş kazalarının temel sebepleri