Mesleki akciğer hastalıkları, iş yerinde belirli tahriş edici maddelere uzun süre maruz kalmanın neden olduğu rahatsızlıklardır. Yangınlar, bacalar, egzoz, madencilik, inşaat, fabrikalar veya tarım gibi farklı kaynaklardan gelen çeşitli havadaki parçacıklar akciğer sorunlarına neden olabilir. Bu rahatsızlıklara neden olabilecek maddeleri ve mesleki akciğer hastalıklarına neden olabilecek 5 meslek grubunu derledik. Genel olarak en fazla görülen akciğer hastalıklarının sebepleri şunlardır.
ASBEST
Asbest, akciğer dokularını sertleştirir ve akciğerlerde yara izlerine neden olur. Şantiyelerde çalışanlar bu duruma daha yatkındır.
SİLİKA
Silika, toprağın, kumun, granitin ve diğer minerallerin delinmesi, kesilmesi, ufalanması veya öğütülmesiyle elde edilir. Cam imalatında, tünel işlerinde, taş kesme işlerinde çalışanların silikoz hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksektir.
BİSSİNOZ
Bu, mesleki astımın bir şeklidir. Pamuk, kenevir ve keten maddelerin solunması, bissinozise neden olur. Bu da nefes darlığı ya da göğüste sıkışmaya neden olur. Bu durumdan en çok tekstil sektörü çalışanları etkilemektedir.
Mesleki Akciğer Hastalıklarına Neden Olabilecek 5 Meslek
Mesleki akciğer hastalıklarına neden olma olasılığı daha yüksek olan işlerden bazıları şunlardır.
İNŞAAT İŞÇİLERİ
Alçıpan ürünleri, çimento izolasyonu, beton, zımpara veya delme aletleriyle çalışan işçilerin akciğer hastalıklarına yakalanma olasılığı yüksektir. Bu işçiler yenileme ve yıkım çalışmaları sırasında asbest, mezotelyoma ve akciğer kanserine neden olabilecek tozları solurlar.
KAYNAKÇILAR
Kaynak işlemi, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığına (KOAH) ve idrar yolu, gırtlak veya akciğer kanserine neden olabilecek zehirli dumanlar üreten erimiş metalle çalışmayı içerir.
MADENCİLER
Maden sahalarında çalışan işçiler silikoz, KOAH veya kara akciğer olarak bilinen pnömokonyoz gibi akciğer rahatsızlıklarına yatkın olduklarından çeşitli akciğer hastalıklarına yakalanma riski yüksektir.
HAVACILIK SANAYİ ÇALIŞANLARI
Bu işçiler berilyoz veya akciğer kanserine neden olan berilyuma maruz kalıyorlar. Beriliyozun bazı belirtileri nefes darlığı, kilo kaybı, yorgunluk ve kuru öksürüktür.
FABRİKA İŞÇİLERİ
Fabrika çalışanları KOAH’a neden olabilecek gazları, kimyasalları veya tozu solurlar. Bazı durumlarda KOAH’ın daha ciddi bir türü olan bronşiyolit obliterans’a neden olur.
İşle İlgili Akciğer Hastalıkları Nasıl Teşhis Edilir?
Mesleki akciğer hastalığının belirtilerinin ortaya çıkması yıllar alabilir. İlk aşamalarda sıklıkla soğuk algınlığı veya grip olarak yanlış teşhis edilirler. Aradaki fark, mesleki akciğer hastalığının semptomlarının kalıcı olmasıdır. Çoğu zaman, mesleki akciğer hastalığından mustarip hastalar tedaviye yanıt vermeyi bırakırlar. İki haftadan uzun süren herhangi bir öksürük veya üst solunum sıkıntısı doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir. Durumunuzu doğru bir şekilde teşhis etmek için biyopsi, röntgen veya başka testler gerekebilir.
İşe Bağlı Akciğer Hastalıkları Önlenebilir mi?
İşe bağlı akciğer hastalıklarını gerçekten önlemenin tek yolu, bunlara neden olan çevreye ve materyallere maruz kalmaktan kaçınmaktır. İşveren tarafından her türlü önlem alınsa bile, yine de bir dereceye kadar riske maruz kalınabilir. Sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamak ve yıllık fizik muayene yaptırmak önemlidir. İşle ilgili akciğer hastalıklarını en erken aşamalarında ortaya çıkarmada yardımcı olacaktır.
Meslek hastalıklarına dair daha fazla bilgi için bu dokümanı incelemek isteyebilirsiniz. Meslek hastalıklarına dair daha fazla bilgi, eğitim ve diğer ölçüm hizmetleri için lütfen uzmanlarımıza ulaşın.