gida-sektorunde-en-buyuk-is-sagligi-tehlikeleri

Gıda Sektöründe En Büyük İş Sağlığı Tehlikeleri

Gıda işleme endüstrisi ekonomimizde ciddi bir paya sahip. Gıda güvenliğini sağlamak için gereken yüksek standartlara ve düzenlemelere uymak için binlerce işçiye ihtiyaç duyulmaktadır. İşçi güvenliğini korumak ve tüm ürünlerin gerekli standartlarda üretilmesini sağlamak için birçok güvenlik önlemine uyulmalıdır. Gıda sektöründe en büyük iş sağlığı tehlikeleri yazımızda kısaca detaylara gireceğiz.

Yiyecek ve içecek endüstrilerinde mesleki sağlık sorunlarının ana nedenleri

Kas-İskelet Sistemi Bozuklukları
İşe bağlı iskelet sistemi bozuklukları gıda imalat endüstrisinde yaygındır. Gıda ve içecek imalatında mesleki sağlık sorunlarının yaklaşık %23’ünü oluşturmaktadır. Kronik sırt ağrısı, tekrarlayan hareketlerin veya uygunsuz duruşların ve ağırlık kaldırmanın yaygın bir yan etkisidir.

  • İşle İlgili Stres

Yukarıda belirtildiği gibi diğer imalat sektörleriyle karşılaştırıldığında endüstri, işle ilgili en fazla sayıda stres, depresyon veya anksiyete vakasını rapor etmiştir.

  • Mesleki Astım

Bu vakalar genellikle un ve fırın tozuyla ilgilidir.

  • Dermatit

Ulusal düzeyde, işlerinin neden olduğu veya daha da kötüleştiği dermatite sahip tüm kişilerin %10’u gıda ve içecek endüstrisindedir.

  • Gürültü

Yiyecek ve içecek endüstrilerinde gürültüye maruz kalmak yaygındır. Çalışanların Gürültü İle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik bu konu hakkında sınırlandırmaları açıkça belirtmiştir.

Gıda Sektöründe En Büyük İş Sağlığı Tehlikeleri

  • Kaygan koşullar

Doğal olarak yiyecek odaklı bir ortamda yiyecek veya içecek dökülmeleri olağandır. Üretim tesislerinde gıda işleme işçilerinin yaşadığı en önemli tehlike, ıslak veya gıdayla kirlenmiş zeminlerde kaymadır. Bu durum onların yaralanmasına neden olabilir. Bu tehlikeyi kontrol altına almak için çalışanlara kaymaz ayakkabılar sağlanmalıdır. Dökülen maddeler derhal temizlenmeli ve yürüyüş yollarının her zaman açık, kuru ve temiz olduğundan emin olunmalıdır.

Keskin aletler

Gıda işinde çalışan işçiler her gün keskin aletlere maruz kalıyor. Bu, özellikle bıçaklar güvenli bir şekilde saklanmadığında veya bakımı doğru yapılmadığında, bir dizi tehlikeyi beraberinde getirir. Bu tehlikeyi kontrol altına almak için bıçakların kullanılmadığı zamanlarda uygun şekilde saklanması gerekir. Ayrıca, bıçak ve diğer keskin aletleri kullanan kişilere, bıçaksız eller için önkol koruyucusu/eldiven gibi koruyucu giysiler sağlandığından emin olun.

Kaldırma, tekrarlayan iş veya çalışma duruşu yaralanmaları

Özellikle gıda endüstrisi açısından üretim ortamında vücut yüksek stres ve talep altına girer. Etin kesilmesi ve kemiklerinin ayrılmasından, ürünlerin paketlenmesine, konteynırların istiflenmesine, ağır kaldırma ve tekerlekli itme arabalarına kadar. Bu, çalışanların işle ilgili üst ekstremite rahatsızlıklarından ve çeşitli sırt yaralanmalarından muzdarip olmasına neden olabilir. Bu tehlikeyi kontrol altına almak için, çalışanlarınızın karşılaştığı sorunları tanımak önemlidir. Buradan, bir iş istasyonunun ergonomisi üzerinde çalışmak gibi, bu riskleri yönetmek ve kontrol etmek için gerekli adımları atmak üzere bir iş sağlığı sağlayıcısıyla birlikte çalışabilirsiniz.

Biyolojik veya kimyasal tehlikelere maruz kalma

Gıda endüstrisindeki işçiler, çalışma süreleri boyunca bulaşıcı organizmalardan, tozla çalışmaktan (un vb.) dezenfektanlara kadar çeşitli biyolojik ve tehlikeli kimyasallara maruz kalmaktadır. Bunlar, solunum problemleri, cilt rahatsızlıkları yaşayabileceği veya genel olarak rahatsız olabileceği için çalışanı olumsuz etkileyebilir. Bu tehlikeyi kontrol altına almak için, çalışanların zararlı maddelere maruz kalmaktan korunmasına yardımcı olacak, uygun şekilde oturan KKD‘ye ve bariyer kremlerine vb. erişim sağlamanız gerekir.

Sıcağa veya soğuğa maruz kalma

Yiyecekle çalışırken işçiler aşırı sıcak ve çok soğuk koşullara maruz kalacaklar. Pastörizasyondan soğutucularda çalışmaya; vücut bu değişimden dolayı strese girebilir. Bir kişinin bu değişen çevreyle başa çıkabilmesi için tıbbi açıdan uygun görülmesi önemlidir. Bir iş sağlığı danışmanının belirlemeye yardımcı olabileceği bir şeydir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir