insaat-calisanlari-icin-10-kkd-kurali

İnşaat Çalışanları İçin 10 KKD Kuralı

Her şantiye yani inşaat çalışanının kişisel koruyucu donanıma ihtiyacı vardır. Şantiyede bulunan birçok tehlike ve riske karşı son savunma hattınız kişisel koruyucularınızdır. İşverenlerin nasıl KKD sağlama görevi varsa işçileri de KKD takma ve kullanma sorumluluğu vardır. İşte İnşaat Çalışanları İçin 10 KKD Kuralı hakkında kısa bir liste hazırladık. Bu sorumluluklar hem işveren hem de işçi için dikkate alınması gereken unsurlardır. Şimdi kısa kısa değinelim.

İnşaat Çalışanları İçin 10 KKD Kuralı

Aaşağıda sunacağımız önlemler öncelikle işçinin kendi sorumluluğu ön planda olan önlemlerdir. Kişi öncelikle kendi can güvenliğini düşünmelidir.

İşvereniniz tarafından sağlanan KKD’yi giymekle yükümlüsünüz

İşveren yalnızca KKD sağlamakla değil, aynı zamanda onun giyip giymediğini de denetlemek zorundadır. Bu hem işveren hem de işçi açısından yasal sorumluluktur.

KKD’yi tasarlandığı şekilde giymeli ve kullanmalısınız

KKD verildiğinde veya satın alındığında, bunun işçiye uyumu, kullanımı kontrol edilmelidir. Ayrıca olması gerektiği şekilde giyilmeli ya da takılmalıdır. Eğer bu konuda başarı sağlayamıyorsanız KKD sağlayıcından eğitmenden yardım alabilirsiniz.

KKD doğru şekilde uymuyorsa bildirin

Eğer kişisel koruyucu donanımınız sizinle uyum sağlamıyorsa bu mutlaka bildirilmelidir.

KKD olası riske ve eldeki işe uygun olmalıdır

Doğrudan filtreden geçen zararlı gazlara maruz kalıyorsanız, toz maskesinin bir faydası olmaz. KKD’yi sadece giymiş olmak için giymeyin, bunun iş için doğru ekipman olup olmadığını kontrol edin. Karşı karşıya olduğunuz tehlikeleri göz önünde bulundurun ve gerekirse KKD’nizin sizi koruyacağından emin olun.

KKD yeni bir risk oluşturmamalıdır

Koruyucu donanımlar riski artırmak için değil, azaltmak için vardır. KKD’niz çalışmanızı engelliyorsa, acil bir durumda hızlı bir şekilde kaçmanıza engel oluyorsa, o zaman size yardımcı olmuyordur.

KKD’yi asla kötüye kullanmayın

KKD ile ilgilenmek ve onu kötüye kullanmamakla yükümlüsünüz. KKD’nize zarar verirseniz, olması gerektiği gibi çalışmaz. KKD’nin hasar görmesi sizi yalnızca daha fazla tehlikeye sokar.

KKD’yi saha dışına çıkarmadan önce kontrol edin

İşvereniniz yapabileceğinizi söylemediği sürece KKD’yi saha dışına çıkaramazsınız. Aksi takdirde, kullandıktan sonra uygun saklama yerine koymalısınız.

Gerektiğinde eğitim isteyin

Kullanacağınız donanıma dair tam bilgi sahibi değilseniz eğitim talep edilmelidir. İşveren çalışana bilgi, talimat ve eğitimin yeterli ve uygun şekilde sağlanmasını sağladığından emin olmalıdır.

KKD’nin korunduğundan emin olun

Sağlanan KKD’de herhangi bir sorun varsa, kullanılmamalı ve tamir edilmeye de çalışılmamalıdır.

Uyumlu KKD kullanın

Birden fazla KKD parçası giydiğinizde, bunların birbiriyle çatışmaması önemlidir.

KKD Denetimleri yazımız için tıklayın.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir