KKD bildiğiniz gibi Kişisel Koruyucu Donanım Ekipmanları ifade eder. Adından da anlaşılacağı gibi, KKD’nin amacı çalışanları tehlikeli çalışma ortamlarında korumaktır. KKD tipik olarak kafatası, kulaklar, gözler, cilt, eller, ayaklar, solunum ve işitme gibi bedensel işlevleri korumak için tasarlanmıştır. Düzenli KKD denetimleri riskli çalışma alanları için bir gerekliliktir. Önemi asla hafife alınmamalıdır. Ekipmanın etkinliğini kaybetmediğinden emin olmak için düzenli olarak kontroller yapılmalıdır.
KKD Denetimleri Nedir ve Neden Yapılmalıdır?
KKD’nin kullanım öncesi muayeneleri, herhangi bir sorunu tespit edecek ve çalışanlarınızı yaralanma veya ölümle sonuçlanabilecek işle ilgili tehlikelere karşı mümkün olduğunca güvende tutacaktır.
Yaygın Olarak Kullanılan KKD’ler
Göz ve yüz koruması: Tam yüz siperleri, gözlükler ve koruyucu gözlükler yüzü ve gözleri korur. Bu tip KKD, göze ve yüze zarar verebilecek döküntüler nedeniyle havalı alet operasyonlarında, sıcak işlerde, ahşap işlerinde, metal işlerinde vb. gereklidir.
Baş koruması: İnşaat sahalarında yaygın olarak kullanılan baretler, çalışanı çarpabilecek düşen veya uçan nesnelere karşı koruma sağlamak için tasarlanmıştır. Çok büyük veya çok küçük baretler kullanım için uygun değildir.
İşitme koruması: Birçok işçi zararlı gürültü seviyelerine maruz kalır. Ancak insan gözüyle görülemediği için endüstriyel gürültü genellikle işle ilgili bir tehlike olarak görülmez. Standart işitme koruma ürünleri olan kulaklıklar ve kulak tıkaçları sayesinde gürültüye maruz kalma azaltılır.
Cilt ve el koruması: Lastik eldivenler, motorlu testere eldivenleri ve kesilmeye ve ısıya dayanıklı eldivenler, sıcak ve kaygan malzemeler, elektrik, metal sac, cam ve kimyasallarla çalışmayla ilgili tehlikelerden kaçınmaya yardımcı olmak için kişinin ellerini korumak için tipik araçlardır.
Solunum koruması: Sahada toksik maddeler ve hava kirleticiler varsa , solunum koruması kritik öneme sahiptir. İşçilerin pestisitlerden, boya spreyinden, dumandan, tozdan ve havadaki diğer tehlikeli maddelerden korunması gerekir.
Düzenli KKD Denetimlerinin Önemi
KKD, kum, kir, kimyasallar, UV ışığı, yanlış kullanım, genel aşınma ve yıpranma KKD için risktir. Bu nedenlerle KKD, etkinliğini kaybedebilir veya hasar görebilir. Bu nedenle, Kişisel Koruyucu Donanımların amacına uygun, güncel ve tamamen uyumlu olduğundan emin olmak için düzenli denetimler yapılmalıdır.
KKD kullanılmadığında oda sıcaklığında nemden, UV ışığından ve kimyasallardan uzak tutulmalıdır. Kir, pislik, takılmalar ve işten kaynaklanan aşınma ile birlikte bu faktörler, KKD’nin eskime sürecini hızlandırır. Muayene ve bakım, güvenlik ekipmanınızın ömrünü uzatmanıza yardımcı olacaktır.
Düzenli inceleme yoluyla, KKD’nizin kullanım ömrünün geçip geçmediğini görebileceksiniz. Eğer öyleyse, dikkatsiz çalışanların bulamayacağı ve tekrar kullanamayacağı şekilde imha edilmesi gerekir.
KKD’nizi Nasıl Kontrol Edersiniz?
Elbette her koruyucu ekipmanın bir ömrü hatta bir bozulma süreci söz konusudur. Peki, kişisel olarak kontrol nasıl yapılır?
KKD, özellikle şantiyede yaralanmaya karşı son savunma hattıdır. Ancak KKD’niz yıpranmış veya hasar görmüşse güvenlik ağınız risk oluşturu. Bu nedenle, her kullanımdan önce KKD’nizi kontrol etmeniz önemlidir.
Baret Kontrolü
Çatlamış, yırtılmış, yıpranmış veya başka bir şekilde bozulmuş süspansiyon sistemleri, jantlarını kontrol edin. Baretinizi hasar görmüşse, kırılgan hale gelmişse veya son kullanma tarihi geçmişse değiştirin. Birçok baret üreticisi, baretlerin ortalama olarak en az beş yılda bir değiştirilmesini ve süspansiyonun da her yıl değiştirilmesini önermektedir. Üreticinin değiştirme talimatlarına uyun.
Emniyet Gözlüklerinin Kontrolü
Lenslerde talaş, çizik ve sıyrık olup olmadığını inceleyin. Bunlar sadece görüşünüzü bozmaz, aynı zamanda camları da zayıflatır. Kafa bandının yıpranmadığından ve elastikiyetini kaybetmediğinden emin olun.
Emniyet Kemerlerinin Kontrolü
Eksik kayış olup olmadığını kontrol edin ve kumaşta yırtık veya yıpranmış lifler olabilir. Bükülmeler veya düğümler çalışırken sıkıntı yaratabilir. Hasarlı liflerin veya kesiklerin görülmesini kolaylaştırmak için emniyet kemeri ağını kavrayın ve bükün. Ayrıca gergin veya ince alanları arayın; uzatılmış dokuma, emniyet kemerinin düşmeye başladığını gösterebilir. Eksik dikiş olup olmadığını kontrol edin ve ısı hasarına işaret edebilecek sert veya parlak noktalar olup olmadığına bakın . D halkalarını pas, korozyon ve bozulma açısından kontrol edin. Etiket üzerindeki üretim tarihine bakın ve kabul edilen hizmet ömrü politikasını geçmişse, kablo demetini hizmetten çıkarın. Ayrıca düşmeye karışmış herhangi bir emniyet kemerini de hizmetten çıkarmanız gerekir.
Eldivenlerin Kontrolü
Eldivenlerinizi her kullanımdan önce çatlak, kesik, delinme, ince alanlar veya renk değişikliği açısından inceleyin. Kimyasallar sebebiyle, aşırı kullanımdan sonra ürün sertleşebilir veya renkleri solabilir.
İş Botlarının Kontrolü
Çizmelerinizi çatlak, kesik, delik, aşınmış diş ve ayrılma belirtileri açısından inceleyin. Botlarınız bir kazada veya yakın mesafeden hasar gördüyse, değiştirilmeleri gerekebilir. Çelik burunlu bir çizmenin darbeye maruz kalıp kalmadığını anlayabilirsiniz ancak kompozit burunlu botlar hasarlarını göstermeyebilir. Dikkatle inceleyin.
Kişisel Koruyucu Donanımlara özgü hazırlanan yönetmeliğe buradan ulaşabilirsiniz. Diğer kontrol ve ölçümler ya da eğitim planlamaları için ise bize iletişim numaralarımızdan ulaşabilirsiniz.