is-guvenligi-ve-calisma-alani-duzeni

İş Güvenliği Ve Çalışma Alanı Düzeni

Çalışma alanınızı nasıl düzenleyeceğiniz, çalışanlarınızın güvenliğini ve verimliliğini belirleyecektir. Bir çalışma alanının düzeni ve tasarımı insan, malzeme ve ekipman akışını belirleyecektir. İş güvenliği ve çalışma alanı düzeni yazımızda konuya kısaca değineceğiz.

Yerleşim planlaması, bir çalışma alanı veya tesiste alana ihtiyaç duyacak tüm fiziksel kaynakların en iyi ve en verimli şekilde düzenlenmesine karar verilmesidir. Masaları, çalışma merkezlerini, dolapları, ekipmanları veya makine türlerini içerebilir.

İş Güvenliği Ve Çalışma Alanı Düzeni Nasıl Sağlanır?

Yerleşim planlaması sadece yeni bir çalışma alanı veya tesis tasarlanırken yapılmaz, aynı zamanda ihtiyaçlarda veya kaynakların yerleşiminde bir değişiklik olduğunda da gereklidir. Yeni bir makine getirilebilir veya mevcut bir makinenin devredilmesi gerekebilir. Operasyonel prosedürdeki bir değişiklik aynı zamanda yeni yerleşim planlaması gerektirebilir.

Bir tesisteki ekipmanın ve diğer kaynakların düzenlenmesi, herhangi bir işletmenin verimliliğini ve üretkenliğini önemli ölçüde etkileyebilir. Kötü tasarım, zaman, enerji veya çabanın boşa harcanmasına neden olabileceğinden maliyetli olabilir. Daha da kötüsü, kötü bir yerleşim düzeni, çalışma alanındaki tehlikeleri önemli ölçüde artırabilir.

Çalışma Alanı Düzeni Kuralları

Güvenliği birinci önceliğiniz olarak tasarlayın. Çalışma alanınızın düzeni ve tasarımı, yaralanma ve ölüm riskini azaltmak için güvenlik ilkelerini içermelidir. Güvenli bir tasarım, bir yapının veya çalışma alanının erken gelişiminde başlar ve aşağıdaki gibi her karar verme adımına entegre edilmelidir:

  • Çalışma alanının amacı.
  • Kullanılacak malzemeler.
  • İnşaat yöntemlerinin veya bakım işleminin seçimi.
  • Uyulması gereken standartlar ve ayrıca kodlar.

Tasarım öncesi aşamadan konsept geliştirmeye, tasarım seçeneklerine, tasarım sentezine ve tamamlanmaya kadar her adımda güvenli tasarım yer almalıdır. Bir tasarımcı güvenli tasarımı her tasarım aşamasına etkili bir şekilde nasıl dahil edeceğini bilmelidir. Güvenli yerleşimin hem işveren hem de çalışanlar için birçok faydası vardır.

Fonksiyonel Bir İş Yerinin Faydaları

  • İşle ilgili yaralanma ve hastalıkların önlenmesinde
  • Çalışma alanının ve tesisin verimliliğini veya kullanılabilirliğini artırmada
  • İşçilerin verimliliğini artırmada
  • Maliyetlerin azaltılmasında
  • Üretim yönetiminin ve operasyonel maliyetlerin iyileştirilmesinde
  • Yasalara uymada
  • Yenilikçi düşünme yollarını teşvik etmede faydalıdır.

Güvenli olmayan yerleşimden kaynaklanan maliyetler ise şunları içerebilir:

  • Tehlikeli bir çalışma alanının güçlendirilmesi ve yeniden tasarlanması.
  • Yaralı işçilere tazminat.
  • Sigorta vergileri.

Çalışma Alanı Düzeni Nasıl Sağlanır?

Çalışma alanınızın düzenini tasarlarken yeterli alanın önemini her zaman hatırlamanız gerekir. Yeterli ve konforlu alan, çalışanınızın etkili bir şekilde çalışmasını sağlar. Düzenli bir çalışma alanı, kazara kayma ve düşmelerden kaynaklanan yaralanma riskini azaltır. Yeterli çalışma alanı, çalışanlarınızın ihtiyaç duyulduğunda serbestçe hareket etmesine ve acil durumlarda derhal tahliye edilmesine olanak tanır.

Çalışma Alanı Nasıl Belirlenir?

  • İş veya görevle birlikte gelen fiziksel hareket ve eylemler.
  • Çalışırken alanın etrafında hareket etme ihtiyacı
  • Gerçekleştirilecek görevler oturma veya ayakta durma pozisyonlarını veya her ikisini birden gerektirecekse.
  • İş istasyonlarına ve diğer alanlara erişim.
  • Çalışanların işlerini yaparken kullanmaları gereken ekipman ve makineler ile kişisel koruyucu ekipmanlar.
  • Alet kullanımını gerektiren işler alanda artış gerektirecekse.
  • Gürültü veya ısı gibi işteki çevresel faktörler.
  • Yeterli aydınlatma.

Çalışma alanında yeterli aydınlatma sağlanmalıdır. Doğal veya yapay bir ışık kaynağından olabilir. Yeterli aydınlatma işyeri çevresinde verimli ve güvenli hareket imkanı sağlar. Ayrıca çalışanların gözlerini düzgün görmek için yormadan işlerinde verimli olmalarını sağlar.

Aydınlatma kriterleri belirlenirken dikkate alınacak hususlar

  • Tesisteki işin niteliği.
  • İşyerinde mevcut risklerin ve tehlikelerin niteliği.
  • Çalışma ortamının doğası.
  • Belirli alanlardaki parlama seviyeleri.
  • Geçiş noktaları ve ulaşım için geçiş yolları gibi yüksek riskli yerler için ilave ışığa ihtiyaç duyulabilir.

Havalandırma

Çalışma alanı dışarıdan temiz hava gelecek şekilde uygun şekilde havalandırılmalıdır. Mekana yeterli hava akışı sağlanmalıdır. Zararlı kimyasalları havaya salan iş süreçleri, bu kimyasalların kaynaktan uzaklaştırılması için ek yöntemler gerektirir.

Hava kalitesi ve havalandırması iyi olan bir mekan, çalışanlara konforlu bir ortam sağlar. Ayrıca aşırı kokuların oluşmasını önler ve ilgili iş faaliyetlerinden kaynaklanabilecek kirletici maddeleri azaltır.

Üretim tesisleri için tasarım yapıyorsanız, çalışanların iş istasyonları ve masaları, makine ve ekipmanların ürettiği gürültünün dikkati dağıtmayacağı şekilde korunmalı veya konumlandırılmalıdır. İşleme tesislerinden gelen yüksek arka plan gürültüsü yalnızca çalışanların dikkatini dağıtmakla kalmaz, aynı zamanda uzun saatler boyunca bunlara maruz kalan çalışanlarınızın sağlığını etkileyebilecek mesleki bir tehlike de oluşturabilir. Bir çalışma , endüstriyel gürültü kirliliğine maruz kalmanın, diğer birçok sağlık sorununun yanı sıra kan basıncında, yorgunlukta, vertigoda, streste, baş ağrılarında, konuşma problemlerinde ve anksiyetede artışa neden olabileceğini göstermektedir.

Tesislere Erişim

Bir çalışma alanının yerleşim planını tasarlarken yönetici, herkesin tesis ve konforlara erişebilmesi gerektiğini dikkate almalıdır. Buna özel ihtiyaçları olan ve engelli kişiler de dahildir. Tesisler ve olanaklar, potansiyel olarak tehlikeli alanlardan yeterli ve güvenli bir mesafede olmalıdır. Bu tesis ve olanaklara erişim araçları güvenli olmalı ve hem gündüz hem de gece vardiyaları tarafından kullanılabilir olmalıdır.

Çalışma alanının planını tasarlayan kişi, her çalışanın güvenliği için tesise giriş ve çıkışların engellerden arındırılmış, iyi aydınlatılmış, tabelalarla işaretlenmiş ve açıkça işaretlenmiş ve kaymaya dayanıklı olmasını sağlamalıdır. Tesiste kamyon ve forklift gibi mobil ekipmanlar kullanılıyorsa çalışanların güvenliğini sağlamak için ayrı giriş ve çıkışlar sağlanmalıdır.
Acil durum çıkışları da herhangi bir engelden arındırılmış olmalı, çalışanlarınızın erişimine açık olmalı, iyi aydınlatılmalı ve uygun şekilde işaretlenmiş olmalıdır.

Tesiste işle ilgili tehlikeleri tanımlayın

Güvenlik önlemlerini yerleşim ve tasarım planlamanıza etkili bir şekilde dahil edebilmek için tesis veya çalışma alanındaki riskleri ve tehlikeleri tanımlayabilmeniz ve değerlendirebilmeniz gerekir. Herhangi bir tesiste işle ilgili tehlikelerin tanımlanmasına yönelik adımlar aşağıda verilmiştir.

  • Mevcut ve olası tehlikeleri tanımlayın. Bu adım, hem çalışanlara hem de tesisteki diğer fiziksel kaynaklara potansiyel olarak zarar verebilecek durumların bulunmasını içerir.
  • Fiziksel çalışma ortamı
  • Kullanılan malzeme, ekipman ve kimyasallar

Görevler nasıl gerçekleştirilir?

  • İş tasarımı ve yönetimi
  • İşyerindeki olası riskleri değerlendirin.

Bu adım, tanımladığınız tehlikelere maruz kalan bir çalışanın başına neler gelebileceğinin değerlendirilmesini içerir. Risk değerlendirmesi aynı zamanda işyerinde meydana gelen tanınmış tehlikelere maruz kalma olasılığının değerlendirilmesini de içerir. Olası riskler belirlendikten ve ciddiyetleri değerlendirildikten sonra, riskleri kontrol etmeye ve azaltmaya yönelik eylemlerin uygulanmasının zamanı gelmiştir.

  • Riskleri kontrol edin ve azaltın.

Riskleri ortadan kaldırmak, çalışma ortamında mevcut tehlikeleri ve riskleri yönetmenin en kritik adımıdır. Riskleri ortadan kaldırmak çoğu zaman mümkün değildir, riski mümkün olduğu kadar en aza indirmek bir sonraki en iyi şeydir.

Tehlikeleri kontrol etmenin birçok seçeneği ve yolu vardır. Kontrol tedbirlerini uygulamaya karar verirken işçilerle görüşmek ve istişarede bulunmak önemlidir. Çünkü herhangi bir değişiklikten önemli ölçüde etkilenecek olanlar onlardır. Deneyimleri ve uzmanlıkları, işyeri için doğru kontrol önlemlerini seçmenize yardımcı olacaktır. Kontrol önlemleri idari kontrolleri, kişisel koruyucu ekipmanı ve güvenlik bariyerlerini içerebilir. Tesis için güvenli ve uyumlu yerleşim tasarımları kullanarak da riskleri azaltabilirsiniz.

Ergonomiyi göz önünde bulundurarak tasarım yapın. Ergonomi, mobilya veya ekipmanların insanların verimli ve rahat çalışmasını sağlayacak şekilde nasıl kurulabileceği ve düzenlenebileceği üzerine yapılan çalışmayı ifade eder. İyi tasarlanmış bir çalışma alanı, çalışana rahat ve ayrıca dengeli çalışma pozisyonları arasından seçim yapma fırsatı vermeli ve çalışanın sık sık pozisyon değiştirmesine olanak sağlamalıdır. İş Güvenliği Ve Çalışma Alanı Düzeni konusunda danışmanlık ve uzman desteği açin arayın.

Kaza riski düşük işler yazımız için tıklayın. Daha fazla yazımızdan haberdar olmak için bizi takip edin.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir