Çalışanlarınızın, iş sağlığı ve güvenliği için iş planı yapmak çoğumuzun alışık olduğu bir şey olmayabilir. Bir iş planının, işi veya şirketi geliştirmek, büyütmek ve geliştirmek için bir rehber olarak kullanıldığını biliyoruz. Ancak sağlık ve güvenlik nedeniyle bir iş planı her zaman çoğumuzun alışık olduğu genel iş planları kadar net veya yaygın olmayabilir. İş Sağlığı ve Güvenliği İçin Planlama nasıl yapılır kısaca aktaralım.
İş Sağlığı ve Güvenliği İçin Planlama
Güvenli bir çalışma ortamı yaratmak ve sürdürmek kuruluşlar için yüksek öncelik olmalıdır. İSGKanunu uyarınca, işverenlerin güvenli bir işyeri oluşturma, sürdürme ve düzenlemelere uyma sorumluluğu vardır. Ancak birkaç güvenlik posteri asmak ve yılda bir kez güvenlik eğitimleri düzenlemek yeterli değildir. Güvenliğin kurumun bir parçası haline gelmesi için kuruluşların yıl boyunca güçlü bir güvenlik kültürünü aktif olarak teşvik etmesi ve teşvik etmesi gerekir. Bu, güvenliği yalnızca kuruluşun ana değerlerinden biri haline getirmek değildir. Aynı zamanda çalışanların güvenli bir çalışma ortamına sahip olmalarını ve işyerinde güvenliği artırmak için sürekli çaba göstermelerini sağlamak için somut adımlar atmak anlamına gelir.
İSG Planlama Adımları
Planlama her iş yeri için son derece önemlidir. İSG için planlama ise bir gereklliktir. Plan adımları ise şu şekildedir.
Olası Tehlikeleri Ortadan Kaldırın
İşyerini bilinen fiziksel ve kimyasal tehlikelerden uzak tutun. İSG standartlarına, kurallarına ve düzenlemelerine uygun olduğundan emin olun. Çalışanlara uygun vücut mekaniği, forklift güvenliği, hangi KKD’nin gerekli olduğu ve diğer düşmeleri önleyebilecekleri yolları hatırlatmak için dijital tabela sistemlerinizi kullanın. Çalışanları potansiyel sorunları veya güvenlik ihlallerini tespit edip bildirmeye ve bu sorunların çözülmesi için adımlar atmaya teşvik edin.
Tüm Çalışanların Eğitimli Olduğundan Emin Olun
Kuruluş, tüm çalışanlara anlayabilecekleri bir dil kullanarak güvenlik eğitimi sağlamalıdır. Bu eğitim tüm yeni çalışanlara verilmeli, mevcut çalışanlara veya çalışanlar iş değiştirdiğinde tazeleme eğitimleri sunulmalıdır.
Eğitimlerimiz için tıklayın.
Çalışanların Uygun Ekipmana Sahip Olduğundan Emin Olun
Çalışanların güvenli alet ve ekipmanlara sahip olduğundan, kullandığından ve ekipmanın bakımını uygun şekilde yaptığından emin olun. İşyeri dijital tabelaları, yaralanmaların önlenmesini güçlendirmek için etkili bir araçtır. Tehlikeli maddelerin doğru şekilde kullanılması, kilitleme, etiketleme veya makine koruması konusunda farkındalığı artırın.
Görsel Güvenlik Yardımları Ve Mesajları Kurgulayın
Çalışanları potansiyel tehlikelere karşı uyarmak için işaretler kullanın. Ek olarak, tüm çalışma ve dinlenme alanlarına İSG posterleri yerleştirin. Önemli güvenlik bilgilerini, güncellemeleri ve mesajları yayınlamak için dijital tabelaları kullanın. Örneğin, işverenler otomatik sayaçları kullanarak güvenliklerini kaydedilebilir şekilde görüntüleyebilirler. Bu görsel yardımcı, gerçek zamanlı verileri görüntüler ve çalışanlara güvende kalmalarını hatırlatır.
Statik posterlerin aksine, dijital tabela acil durumlarda inanılmaz derecede yararlı olabilir. Bunu cep telefonlarına ve bilgisayarlara izin verilmeyen alanlarda çalışanları anında uyarmak veya bilgilendirmek için kullanabilirsiniz. Günlük veya haftalık işyeri güvenlik ipuçları yayınlamak, çalışanları yeni kurallar ve düzenlemeler konusunda güncel tutmak için dijital tabelayı kullanabilirsiniz.
Aylık İSG Toplantıları Düzenleyin
Üst düzey yönetimden üretim bölümündeki çalışanlara kadar farklı departmanlardan çalışanlardan oluşan bir işyeri sağlık ve güvenlik komitesi oluşturun. Komite en az ayda bir kez toplanmalıdır. Çalışanları ve üst düzey yönetimi güvenlikle ilgili her konu hakkında bilgilendirmelidir. Önemli güvenlik güncellemelerini tüm iş gücünüzle paylaşmak için dijital tabela sistemlerinizi kullanın. Çalışanlardan geri bildirim almak için ayda bir departman veya şirket çapında güvenlik toplantıları düzenleyin. Çalışanlardan düzenli geri bildirim almak faydalıdır. Yöneticilerin gözünden kaçabilecek potansiyel tehlikelere karşı açar.
İSG Önlemlerini Bir Kültür Haline Getirin
Güvenlik bir oyun değil evet. İş sağlığı ve güvenliğini şirket kültürüne dahil etmenin bir yolu da eğitimleri eğlenceli hale getirmektir. Güvenlik temalı bilgiler, testler ve teşvikler, ekip çalışmasına yönelik etkinlikler gayet sonuç veren girişimlerdir.
İSG Programı Geliştirme
İşyerinde tehlike değerlendirmesi yapın
Bir güvenlik programı geliştirmenin ilk adımı, işyerindeki potansiyel tehlikeleri tanımlamaktır. Bu, çalışanlara zarar verebilecek riskler açısından çalışma ortamının, süreçlerin ve ekipmanların incelenmesini içerir.
Tehlike değerlendirmesinin sonuçlarına dayalı olarak güvenlik politikaları ve prosedürleri geliştirin
Potansiyel tehlikeler belirlendikten sonra, bu riskleri ele almak ve azaltmak için politikalar ve prosedürler oluşturun. Bu politikalar, çalışanların uyması gereken kuralların yanı sıra alınması gereken gerekli koruyucu ekipman veya güvenlik önlemlerini de özetlemelidir.
Çalışanları güvenlik politikaları ve prosedürleri konusunda eğitin
Tüm çalışanlara, belirlenen güvenlik politikaları ve prosedürleri konusunda kapsamlı eğitim verin. Çalışanların bu kuralların önemini anladığından ve görevlerini güvenli bir şekilde yerine getirebilecek bilgi ve becerilerle donatılmış olduğundan emin olun.
Güvenlik programını düzenli olarak gözden geçirin ve gerektiğinde güncelleyin
Etkinliklerinizi düzenli olarak değerlendirin. Çalışma ortamındaki, teknolojideki veya sektör düzenlemelerindeki değişikliklere ayak uydurmak için gerekli düzenlemeleri yapın. Periyodik güvenlik denetimleri yapın ve çalışanları yeni tehlikeleri veya iyileştirme önerilerini bildirmeye teşvik edin.
Bir İSG Programının Uygulanmasına İlişkin İpuçları
Programı denetlemesi için bir güvenlik görevlisi veya güvenlik ekibi atayın
Güvenlik görevlisi veya güvenlik komitesi olarak görev yapacak bir kişiyi veya bir grup çalışanı atayın. Görevleri, güvenlik programını yönetmek ve uygulamak, tüm politika ve prosedürlere uyulmasını ve güvenlikle ilgili endişelerin derhal ele alınmasını sağlamak olacaktır.
Çalışanların katılımını ve geri bildirimini teşvik edin
Çalışanları güvenlik programının geliştirilmesine ve ayrıca uygulanmasına dahil edin. Onları işyeri güvenliğiyle ilgili fikirlerini, kaygılarını ve deneyimlerini paylaşmaya teşvik edin. Bu yalnızca işçiler arasında bir sahiplenme duygusu yaratılmasına yardımcı olmakla kalmaz. Aynı zamanda çalışanların karşılaştığı benzersiz zorlukları dikkate alan daha etkili bir güvenlik programına da yol açar.
Güvenli ödüllendirin
Güvenlik kurallarına sürekli olarak uyan veya kazaları önleme konusunda kararlılık gösteren çalışanları tanıyıp ödüllendirerek işyeri güvenliğinin önemini güçlendirin.
İSG Kanunu için tıklayın.