is-kazalarinin-temel-sebepleri

İş Kazalarının Temel Sebepleri

Pek çok kişi güvenli bir çalışma ortamının hayalini kurar. Yasal zorunluluklara uymak, ayrıca iş yerinde belli ortam kurallarını yerine getirmek yeterli olsa da halen yaşanan kaza sebepleri genel kuralların uygulanmamasından kaynaklanıyor. Günlük görevleri yerine getirirken kayıtsız kalmak, tehlikelerin daha az olduğu iş yerlerinin bile, rolleri ne olursa olsun çalışanlar için risk oluşturabileceği anlamına gelebilir. İş kazalarının temel sebepleri genel kapsamda 5 ana adımla başlıyor. Bu yazımızda bu 5 adıma odaklanacağız.

İş Kazalarının Temel Sebepleri

Kazalar her yerde meydana gelebilir. Uzun vadeli fiziksel ve duygusal etkiler yaratabilir. Aynı zamanda işletmenin kendisi için de önemli mali sonuçlar doğurabilir.

Aşırı Efor Ve Yorgunluk

Çoğu fiziksel aktivite türü, uzun bir süre boyunca gerçekleştirilirse yorucu hale gelecektir. Kaldırma, bükme, çekme, itme ve diz çökme gibi fiziksel eforla ilgili kazalar, özellikle çalışanların düzenli mola vermemesi durumunda inanılmaz derecede yaygındır. Ayrıca bireylerin ağır yük kaldırmasını gerektirmeyen işler bile risk oluşturabilmektedir. Dosya ve kutu gibi daha hafif yüklerin düzenli olarak kaldırılması, uygun kaldırma teknikleri uygulanmazsa kişinin sağlığına zarar verebilir.

Kayma, Takılma Ve Düşme

Her yıl ortalama iki çalışan kayma, takılma veya düşme sonucu hayatını kaybediyor. Yüksekten düşmeler ve buna bağlı diğer olaylar dikkate alındığında bu rakam önemli ölçüde artmaktadır. Ancak kayma, takılma ve düşmeler kaçınılabilir kazalardandır. İhmalkar çalışanlar çoğu zaman kapakları açık bırakır. Ayrıca eşyalara ulaşırken uygun ekipmanı kullanmaz. Sonuç olarak hayatları tehlikeye atar. Gevşek elektrik kabloları ve telleri de iş yerinde önemli bir risk oluşturabilir. Tüm çalışanların iş yerinde dolaşırken herhangi bir dökülme, ıslak zemin veya kaygan yüzeylere karşı dikkatli olması gerekir. İşçilerin bunları önlemek için gerekli önlemleri alması hayati önem taşımaktadır.

Dikkat Dağıtıcı Materyaller

Dikkat dağıtıcı unsurların bir çalışanın günlük güvenliğinde önemli bir rol oynadığı bir gerçektir. Bir işçi aynı görevi uzun süre yürütüyorsa can sıkıntısı onun değerlendirme ve iş yapma yetisini doğrudan etkileyebilir. Çalışanların düzenli molalar vermesine izin vererek işlerine yenilenmiş ve konsantre olabilmelerini sağlayarak bu durumun önüne geçilebilir.

Dağınık Çalışma Ortamları

Müşteriyle yüz yüze olan işletmeler, düzenli ziyaretçisi olmayan işletmelerle karşılaştırıldığında, iş yerlerini düzenli tutma konusunda genellikle daha iyidir. Temizlik genellikle bir şirketin güvenlik ve kaliteye yönelik tutumunun iyi bir göstergesidir. Kötü temizlik, kazalara yol açabilecek çok sayıda tehlike yaratma potansiyeline sahiptir. Öte yandan bakımlı bir iş yeri iyi bir örnek teşkil eder. Herkes için daha sağlıklı bir çalışma ortamını teşvik eder.

Cazip Kısayollar

İşleri daha hızlı halletmek için kısayollara başvurmak çoğu zaman cazip gelebilir. Ancak bunu yapmak birçok tehlikeye yol açabilir. Güvenliği azaltacak şekilde kısa yollar uygulamak şüphesiz yaralanma riskini artıracaktır. İşveren, işçilerin riskleri tam olarak anlayabilmesini sağlamak amacıyla düzenli olarak işe uygun prosedürler uygulamalıdır.

Akaryakıt İstasyonlarında İş Güvenliği yazımız için tıklayın. Bizi sosyal medyada da takip edebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir