İş Yerinde Ekip Çalışması Nasıl Sağlanır?

İşverenler, iş yerinde çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Protokolleri belirlerler ve iş yerinin standartlara uygun olmasını sağlarlar. Ancak, işverenler ne kadar risk ve tehlikeyi en aza indirirse indirsin, işçiler eylemlerinin sorumluluğunu almazlarsa kazalar olmaya devam edecektir. İş yeri güvenliği bir ekip işidir. Sorumsuzca hareket eden bir çalışan sadece kendisine değil diğer çalışanlara da zarar verir. Bu nedenle ekip çalışması son derece önemlidir. Peki, İş Yerinde Ekip Çalışması Nasıl Sağlanır? Bir kaç maddede aktaralım.

İş Yerinde Ekip Çalışması Nasıl Sağlanır?

Yaşanan çalışan çarpışmaları ve nesneye çarpmalar genel kazaların birçoğunun sebebidir. İş kazalarının bir diğer yaygın nedeni ise takılma ve düşmedir. Bunun olmasının başlıca iki nedeni, yine birisinin dikkat etmemesi veya kötü temizliktir.
Bunlar ve işteki diğer yaygın yaralanma nedenlerinin çoğu, işçilerin iş yerini güvenli tutma konusunda daha dikkatli ve gayretli olmasıyla kolaylıkla önlenebilir.

İşçiler, güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı yaratmadaki rollerini anlamalı ve bu sorumluluğu her zaman ciddiye almalıdır. İş yeri güvenliği her zaman önceliklidir.

Çalışan Güvenliğinde Ekip Çalışmasının Yararları

Bir işveren, iş yerinin mümkün olduğu kadar çok tehlike içermediğinden emin olmalıdır. Bazı tehlikeler tamamen ortadan kaldırılamaz, bu durumda yaralanma olasılığını azaltmak için her türlü önlem alınmalıdır. Ekip çalışmasının ana adımı işverenin sağlam bir zemini işçilerine sağlamasıdır.
İşveren sorumlulukları

  • Yeterli ve sürekli güvenlik eğitimi
  • Bakımı iyi yapılmış ve yeterli koruyucu muhafazalara sahip makineler
  • Gerekli güvenlik tertibatının sağlanması
  • Zehirli kimyasallardan korunma
  • Herhangi bir yaralanmayı bildirme

İş Yeri Güvenliğinde Çalışanların Rolü

İşverenlerin işçi güvenliğini sağlama konusunda yasal sorumlulukları olmakla birlikte, işçilerin üzerinde de belli sorumluluklar vardır.
Kanun kapsamında da belirtildiği üzere çalışanların işveren tarafından konulan standartlara, kurallara veya düzenlemelere uyması gerekir. Çalışanların, korunmaları için gerekli olan ve işveren tarafından sağlanan güvenlik ekipmanlarını, KKD’leri ve diğer güvenlik cihazlarını kullanmaları gerekmektedir.

Tüm çalışanların sağlık ve güvenlik rejimindeki rollerini yerine getirmek için kendilerini yetkili hissetmeleri çok önemlidir. Bu, yalnızca protokolleri takip etmeyi değil, aynı zamanda başkalarını da aynı şeyi yapmaya teşvik etmeyi ve önerileri veya şikayetleri dinleyecek güvenilir bir yönetici sahibi olmayı içerir. Ekip çalışmasının motive edilmesi için adımlar ise şu şekilde sıralanabilir.

  • Tüm personele sağlık ve güvenlik eğitimi sağlanmalıdır.
  • İş güvenliğine dair tüm gereklilikleri yerine getirin. Daha sağlıklı ve daha güvenli bir işyeri, çalışanların iş tatminini, üretkenliğini ve iş performansını artırır.
  • Sağlık ve güvenlik temsilcilerinizi belirleyin.
  • İşçilerden dönen geri bildirimlerle bire bir ilgilenin. Yöneticilerinizin ekip olarak güvenlik tedbirlerine uymaları konusunda teşvikler oluşturun.

İş Yerinde Genel İnsan Hatası Türleri

Bir kişinin kuralları ve prosedürleri tam olarak anlamaması veya bir görevi nasıl doğru bir şekilde yerine getireceğini bilmemesi nedeniyle hatalar meydana gelebilir.

İş sağlığı ve güvenliği yönergelerine göre en yaygın üç insan hatası türü;

Kaymalar
Kayma, bir çalışanın bir eylemi doğru şekilde gerçekleştirmemesidir.
Kesintiler
Bir çalışan bir görevi yerine getirmeyi unuttuğunda veya bir dizi görevi yanlış sırada gerçekleştirdiğinde kesintiler meydana gelir.
Hatalar
Bir çalışanın görevi veya görevlerini çevreleyen kurallar hakkında bilgi eksikliği nedeniyle doğru kararı verememesidir.

İnsan hatasının en yaygın nedenleri ise;

  • Yetersiz sağlık ve güvenlik eğitimi
  • Yetersiz çalışma talimatları
  • Fazla çalışmaktan kaynaklanan yorgunluk
  • İş arkadaşlarından veya halktan dikkat dağıtıcı şeyler
  • Tekrarlayan görevleri yerine getirmekten can sıkıntısı
  • Zaman baskısı yaratan gerçekçi olmayan son tarihler
  • Ekipman veya makinelerle ilgili sorunlar
  • Organizasyon sorunları
  • Zayıf çalışma ortamları
  • Aile sorunları, kötü sağlık vb. gibi kişisel stres etkenleri

İş Yerinde Ekip Çalışması Nasıl Sağlanır? İnsan Hatası Nasıl Önlenir?

  • Devam eden işin kalitesi üzerinde bir etkisi olabilir
  • Değiştirilmesi gereken ekipman veya makineler gündeme gelebilir.
  • Kazanın finansal maliyeti, işletme üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.
  • Kaza veya olaydan önemli ölçüde insan etkisi olabilir. İşçiler yaralanabilir, ölümler meydana gelebilir ve tanıklar ya da mağdurlar psikolojik olarak travma geçirebilir.

İş Yerinde İnsan Hatasını Nasıl Yönetebilirsiniz?

İnsan hatası, tahmin edilebilen, tanımlanabilen veya yönetilebilen normal davranışlara dayanır. Kaymalara, atlamalara ya da hatalara neden olan faktörleri anlamak, işverenlere ve yöneticilere insan hatalarının neden ortaya çıktığını belirlemede büyük ölçüde yardımcı olabilir. Bu bilgi, daha iyi İSG prosedürlerinin ve daha etkili kontrol önlemlerinin uygulanmasına yol açabilir.

Personele görevlerini nasıl yerine getireceklerine dair net talimatlar verildiğinden ve kendilerinden ne beklendiğini tam olarak anladıklarından emin olarak işyerindeki insan hatasını yönetebilirsiniz. Görevler, yalnızca bu görevlerin üstesinden gelebilecek kadar yetenekli ve deneyimli çalışanlara atanmalıdır.

Son tarihler makul ve ulaşılabilir olmalıdır. İşçiler, tükenmişlik veya can sıkıntısından kaçınmak için dönüşümlü görevler gerektirebilir.

Ekipman, makine ve kişisel koruyucu donanım (KKD), düzgün çalışır durumda olduklarından emin olmak için düzenli olarak incelenmeli ve bakımları yapılmalıdır.

Çalışma ortamı mümkün olduğunca konforlu hale getirilmelidir. İşçiler uygun gözetimi almalı ve gerektiğinde yardım alabilmelidir.

Dikkat dağıtıcı unsurlar ve kesintiler en aza indirilmeli veya mümkün olduğunda ortadan kaldırılmalıdır.

İş yeri İSG eğitim, ölçüm ve danışmanlık için bizlere iletişim sekmesindeki formdan ulaşabilir. Diğer yazılarımızdan haberdar olmak için bizi sosyal medyada takip edin.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir