İş Yerlerinde Deprem Öncesi Alınması Gereken Önlemler

Geçtiğimiz hafta sonu yapılan tatbikatla yeniden gündeme gelen deprem öncesi hazırlıklara biz de İSG kapsamında değinmek istedik. Bir deprem olmadan önce işveren ve çalışanların tam olarak neler yapması gerektiği önceliklidir. İş yerlerinde deprem öncesi alınması gereken önlemler dikkatle ele alınmalıdır. Gelelim iş yeri için alınabilecek deprem önlemlerine.

İşveren ve Çalışanlar İçin Deprem Güvenliği Yönergeleri

  • Acil durum planlarınızı geliştirin

Bir deprem veya başka bir afet durumu meydana geldiğinde ne yapılması gerektiğine ilşkin kılavuzlarınızın olması önemlidir. Bunlar;

Acil Eylem Planı ve

Afete Dayanıklılık Planıdır.

Bu planların gerektiği gibi tüm detayları ile hazırlanması ve bilgilendirilmelerin yapılması son derece önemlidir.

  • İş yerinizi güvence altına alın

Ağır, büyük, kırılabilir veya tehlikeli nesneleri sabitleyin veya bunları zemine veya alt raflara taşıyın. Mobilya, ekipman ve diğer ağır nesneler bir kişinin üzerine düşebilir veya hareket ederek önemli çıkış yollarını kapatabilir. Kaplar hasar görebilir veya sızıntı yapabilir. Koridorları ve çıkışları temiz tutun. Koridorlarda veya çıkışlarda dağınıklıktan kaçınmak, çalışanların iş yerini mümkün olan en güvenli şekilde boşaltmasına yardımcı olur.

Çalışanları afetlere karşı eğitin

Çalışanlara bir deprem anında ne yapmaları gerektiğini öğretmek, güvenliklerini sağlamada öncelikli bir adımdır. Afet anında farklı tahliye yolları, tıbbi kitler ve yangın söndürücü gibi ekipmanların ve önlemlerin bilgisi işçilerle paylaşılmalıdır. Bunun için en etkili yol tatbikatların periyodik olarak gerçekleştirilmesidir.

  • Bir acil durum ekibi atayın

İş yerinde afet anında durma müdahalede bulunacak bir ekip veya ekipler görevlendirilmelidir. Görüşler, tahliye prosedürleri, iletişim teknikleri ve acil durum irtibat kişileri de ekip tarafından tüm işçi ve yöneticilere bildirilmelidir. Bu acil durum ekibinin ilk yardım konusunda da eğitim alması önerilir.

  • Acil durum malzemelerini stoklayın

Acil durumlarda, acil durum malzemelerinin hazır olması, ayrıca erişilebilir bir yerde saklanması çok önemlidir. Malzemeler tıbbi kit, el fenerleri, pille çalışan radyo, havlular, çöp torbaları, toz maskeleri, konserve açacağı ve düdük içermelidir. Ayrıca konserve, kraker, ve su gibi bozulmayan yiyeceklerin de bulundurulması gerekir. Afet anında gaz, elektrik ve telefon hizmetlerinin kullanılamayabileceğini unutmamak önemlidir. Eğer bulundurulabiliyorsa farklı iletişim araçları kullanılarak yetkililerle iletişim sağlanacak şekilde hazırlık gerçekleştirilmelidir.

İş Yerlerinde Deprem Öncesi Alınması Gereken Önlemler ve Sonraki Süreç

İş yerinde deprem önce yapılması gerekenlerin dışında sorasında da yapılması gerekenler söz konuşur. Arama kurtarma çalışmaları, tehlike arz edecek durumların tespiti veya ortadan kaldırılması bunlardan bir kaçıdır. Siz de iş niteliğinize göre bir acil durum planı veya önlem kılavuzu edinin. Hazır olmak hayat kurtarır. Afetlere yönelik planlamalara yönelik yönetmelik için tıklayın.

İş Yerinde Deprem Sonrası Neler Yapılmalı?

  • Herkesin toplanma yerine geldiğinden emin olunmalı. Eğer alana gelmeyen bir işçi var ise acil durum personeline bildirilmeli.
  • Herhangi birinin yaralanıp yaralanmadığını kontrol edilmeli. Gerekirse ilk yardım adımına geçilmeli.
  • Tıbbi müdahale için sağlık birimleri harekete geçirilmeli.
  • Hasar görmüş yerlerin olabileceği göz önünde bulundurulmalı. Asla içeri girilmemeli. Düşen elektrik hatlar, kimyasal madde vb. tehlike unsurları halen aktif olabilir.
  • Önceden belirlenen bölge dışı bir kişiyi aramayı veya mesaj atmayı unutmayın ve onlara sizin ve çalışanlarınızın nerede olduğunu söyleyin. Ardından, kesinlikle gerekli olmadıkça telefondan uzak durun. Bu hareket acil müdahale ekipleri için bant genişliğinin serbest kalmasını sağlar.

Deprem sonrası uzun vadede neler yapılır?

  • Yetkili kişi çalışma alanı hakkında ayrıntılı değerlendirme yapmalıdır.
  • Bina yapısı, iç denetim tüm alanları ile gözden geçirilmelidir.
  • İşe devam edebilmek veya kontrolün tamamlanması için binaların onarılması ve ekipmanın değiştirilmesi gerekebilir. Hasarın fotoğrafını çekin ve onarım ve temizlik masraflarının faturalarını saklamayı unutmayın.
  • Çalışmaya tekrar başlandığında, deprem müdahalesini gözden geçirmek ve herhangi bir iyileştirme yapılıp yapılamayacağını tartışmak için zaman ayırın. Deprem müdahale planınızı güncellemek için çalışanlarınızla birlikte çalışın.

Bir depremden sonra yaptığınız her şey, plan yapmanıza ve bir sonraki depremde daha hazırlıklı olmanıza yardımcı olabilir.

Yapı Tipleri Ve Yangın Riskleri yazımız için tıklayın.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir