Geçtiğimiz hafta Yalova’da yüksekten düşerek hayatını kaybeden işçi haberi sonrası İSG eğitimine ilişkin detaylar yeniden gündeme geldi. Birçok tartışmaya, iddiaya açık olan olayın soruşturması ve incelemesi devam ediyor. Bu nedenle netleşmemiş bir konu üzerinden yorumlama yapmadan işçiye verilen İSG İşyeri eğitimi için kapsaması gerekenleri yeniden ele almak istedik.
İş sağlığı ve güvenliği eğitimi ancak gerekli bilgileri içerdiği takdirde İSG kapsamında başarılı olur. İşyeri içinde doğru ve gerekli bilgiyi tüm çalışanlara iletmek önemlidir.
İSG İşyeri Eğitimi ve Kapsaması Gerekenler
Genel işe alım, işe geri dönüş ve genel eğitimlerin haricinde takip edilmesi gerekenler vardır. İşyeri içinde kontrol, denetim, tekrar, ilgilendirme süreçleri işçi algısının en kolay anlayacağı şekilde olmalıdır. Net, açık ifadelerin ve kuralların olduğu işyerlerinde İSG başarı oranı daha yüksektir.
- İşyeri Kurallarını Organize Edin
Bu sadece işyerinde çalışma anlarını değil dinlenme, işi giriş – çıkış durumlarını da içerir bir organize olmalıdır. Belli bir sistem bazında hareket etmek hem doğruluğu hem de hataları belirgin hale getirir.
- İşyeri Çalışma Kılavuzu Oluşturma
İşyerinin genel gereksinimleri, yasal prosedür, çalışan yükümlülükleri, işyeri görevlileri, ilkyardım görev ve görevlileri vb. tüm taraf ve risklerin bir kılavuzu olmalıdır. Süreç takibi kolaylıkla takip edilebilecek standartta hazırlanmalıdır.
Giriş kılavuzu, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’ndan kaynaklanan genel gereksinimleri; çalışanın yükümlülükleri ve hakları; şirketin iş sağlığı ve güvenliğini önleme faaliyetleri; ilk yardım görevlileri, çalışma ortamı komisyoncuları vb. gibi önemli kişiler.
- Ekipman ve Proses Güvenliği Talimatları
İşyerinde kullanılan ekipman ve yapılacak iş için güvenlik talimatları oluşturulur. Talimatlar, her bir cihaz ve/veya çalışma süreci için temel güvenlik gerekliliklerini açıklamalıdır. Güvenlik önlemleri, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi ilkesine dayanmalıdır.
- Güvenlik Talimatları
Talimatlar mümkün olduğunca spesifik ve kısa olmalıdır. Güvenlik talimatları, belirli yasakları ve yükümlülükleri içermelidir.
- İş tehlikeleri
- Zorunlu Kişisel Koruyucu Donanım (KKD)
- İşten önce ne yapmalı
- İş sırasında ne yapmalı
- İşten sonra ne yapmalı
- Güvenlik talimatlarında uzun açıklamalar eklemek yerine daha fazla görsel kullanılması kılavuzun başarısını artıracaktır.
Yazımızın başında hatırlattığımız ölümlü iş kazasının bir daha yaşanmamasını umut ediyor; sorumluluk alan her bireyin etik kuralları da yerine getirmesini diliyoruz.