İşyerinde yaşanan her şeyin; belli bir kayıtla tutulması sadece yasal bir zorunluluğun bir parçası olması sebebiyle gerçekleştirilmemelidir. Çünkü yapılan her kayıt, tutulan her rapor iş kazalarının grafiğine etki edecek niteliktedir. İşyerinde yaşanan her olayın bir kaydının olması hem küçük olayları hem de iş kazalarını azaltacaktır. Peki, bu kayıtlar ve özellikle İSG raporları yaralanma riskini nasıl azaltır? Kısaca özetleyelim.
İSG Raporları Önemi
Küresel nitelikteki araştırmalar; meydana gelen her 90 ramak kala olay için bir kaza meydana geleceğini göstermiştir. Küçük olayların sayısını azaltmaya çalışarak, iyileştirilmiş operasyonlar ve işyeri politikalarıyla daha büyük olayları önleyebilirsiniz. Ramak kala olaylarını raporlama; sağlık ve güvenlik politikalarından sorumlu kişilerin eksiklikleri görmesine ve sonrasında gerekli önlemleri almasında yardımcı olacaktır.
İşyerinde gerçekleşen tüm olayların raporlanması işyerinin her açıdan iyileştirilmesinde bir araç olarak kabul edilebilir. Yaşanan ciddi olaylar güvenliğin daha net bir zemin üzerine oturtulmasında faydalı olacaktır.
İSG Raporları Yaralanma Riskini Nasıl Azaltır?
Bu tip olayların kayıt altına alınması; çalışan personelin iş pratiğinde nasıl bir davranması gerekliliği konusunda da net bir portre sunacaktır. Çalışanlar, sorumluluğu üzerinden atmak yerine düzenin oluşturulmasında daha etkin rol oynayacaklardır.
Endüstriyel alanlarda küçük kazaları önlemenin yolu kaydetmektir. Daha ciddi yaralanmaların veya ölümlerin yaşanmaması adına tedbirinde etkilidir. Bu konu Heinrich’in teorisi ile de pekiştirilmiştir. Heinrich teorisi ciddi zarar veya ölüm potansiyeli olan ramak kala olayların raporlanmasının önemini doğrular.
İSG Raporlamaları Nelerdir?
İş sağlığı ve güvenliği faaliyetleri kapsamında iki farklı rapor düzenlenmektedir.
- Periyodik Sağlık Raporu
- İşe Giriş Sağlık Raporu bu kapsamdaki kayıtlardır.
Periyodik sağlık raporu, işçinin çalışma süresi boyunca periyodik aralıklarla gerçekleştirilen tetkiklerin yapıldığı rapordur. Bu sayede çalışanların anlık sağlık durumu sürekli gözetim altında tutulabilmektedir.
İşe giriş sağlık raporu ise, işçinin işe başlaması ile beraber hazırlanması zorunlu bir diğer rapordur. Bu raporun amacı da kişinin işe uygun olup olmamasının genel tespitinin yapılmasıdır. Tehlikeli veya çok tehlikeli sınıfta bulunan iş yerlerinde iş başı yapacak olan personel, işe giriş sağlık raporu olmadan çalışmaya başlatılmamalıdır.
İşe girişte alınan sağlık raporu, çalışma süresi boyunca yinelenecek periyodik sağlık raporuyla birlikte değerlendirmede esas alınmaktadır. Bu rapor, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği OSGB iş yeri hekimleri tarafından verilmektedir. İşe Giriş Periyodik Muayene Formu doldurularak, onay verilir. İşin niteliğine uygun bulunmayan kişiler, mesaiye başlatılamaz. Ayrıca iş yerlerinde işe giriş sağlık raporu olmayan çalışanların tespiti halinde cezai yaptırım uygulanır.
Sonuç olarak, tüm işyerleri işyerinde gerçekleşİn küçük olayları da raporlamalıdır. Daha fazla bilgi için Ender OSGB uzmanlarından bilgi alabilir danışmanlığımızdan faydalanabilirsiniz. İSG Raporları Yaralanma Riskini Nasıl Azaltır? kısaca özetledik. Siz de işyeri güvenliğinizde uygulayabilir sonuçlarını bizimle paylaşabilirsiniz.
Ramak Kala Olayı Nedir? Yazımız için tıklayınız.