Güvenlik, dünya genelinde en önemli önceliklerden biridir. İster sokaktaki vatandaş baz alınsın; ister işyerlerinde gerçekleşen lokal güvenlik tedbirlerini kıyaslayalım güvenlik konusuna verilen önem toplumun genel algısını şekillendiriyor. İSG’de dünyanın en güvenli ülkeleri sıralamasına da bakıldığında algının çok önemli bir faktör olduğunu görüyoruz. Bakış açısı değişmedikçe iş kazaları ve benzeri olayların yaşanması olası. Bunu asgari düzeyde tutmak da yaşam kalitesi ile doğru orantılı.
Her ne kadar çok gelişmiş ülkeler sıralamasında ciddi bir kalabalık oluşsa da ne yazık ki son dönemde yaşanan salgının resmi ortaya çıktıkça durumun hiç de bilindiği gibi olmadığı ortaya çıkıyor. Güvenlik, Covid salgının hayatımıza girdiği 2020 Mart ayı ile özel bir anlam kazanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, sadece birkaç ülkede pandeminin etkisi diğer ülkelere göre daha az.
İSG’de Dünyanın En Güvenli Ülkeleri ya da daha genel tabirle en güvenli ülkelerin 2021 sıralamasına yönelik araştırma usnews tarafından paylaşıldı. Listede İskandinav ülkeleri en iyi güvenlik prosedürüne sahip ülkeler olarak adlandırılıyor. Bu ülkeler;
- İsviçre,
- Danimarka,
- Norveç,
- Kanada,
- Yeni Zelanda,
- Finlandiya,
- İsveç,
- Avustralya,
- Hollanda ,
- Avusturya olarak sıralanıyor.
Listeye bakıldığında hem kişisel hem de işletme kalitesi açısından belli bir eğitim, görüş ve değerlendirme kalitesine sahip ülkeleri görüyoruz. İş Sağlığı ve Güvenliği genel yaşam standartları açısından da bir kültürdür. Sadece yasal düzeleme ve ağır cezalarla bu kaliteyi sağlamak mümkün değil. Toplumun her kesim ve alanında İSG bir algı şekli olmalı ve buna göre toplumsal dinamikler oluşturulmalıdır.
İSG Özelinde En Başarılı Ülkeler
İş Sağlığı ve Güvenliği özelinde ise yelpaze biraz daha genişliyor genel uygulamalar ve yasal düzenlemelerle öne çıkan ülkeler arasında Birleşik Krallık ve yine Danimarka, Hollanda, İsveç, Norveç ülkelerini görüyoruz. Bu ülkeler hem kılavuz hem de uygulama kapsamında hayli başarılı ülkeler arasında yer alıyor.
İtalya ise aslında değerlendirmelerde en öne çıkan ülke ancak küresel değil ülke özelinde çalışmaları ile öne çıkıyor.
Burada özellikle işveren ve işçilere ciddi bir sorumluluk yüklenmektedir. İşveren gerekli düzenlemeleri ve önlemleri yerine getirmeli ve işçi ise bu önerilere uymalı, eksikliklere karşı tavsiyelerini açıkça ifade etmelidir. İSG Profesyonelleri de bu geçişin bir parçası ve en önemli aktif elemanıdır. Alanında belli bir uzmanlığa erişmiş İSG personeliniz hem işverene hem de işçiye yönelik çalışma kalitesini yükseltecek çözümlemeler sunmalıdır. Unutmayın İSG sadece bir yasal zorunluluk değil bir yaşam biçimidir. Çalışacağınız uzmanlarında bu farkındalığa sahip olması son derece önemli bir kıstastır.