İş sağlığı ve güvenlik önlemlerinin uygulanması, özellikle yüksek riskli sektörlerde, çalışanları kazalardan ve ölümlerden korumak için her işyeri için hayati önem taşımaktadır. Çok iyi uygulamaların yanında kötü örnekler de söz konusu. Elbette dünya genelinde İSG konusunda çok ciddi farklılıklar da mevcut. İşyeri ölüm oranlarının en yüksek olduğu ülkeler veya nispeten daha iyi uygulamalarla bu oranları daha asgari tutabilen ülkeleri sıraladık.
100 Bin işçi başına işyeri ölüm oranlarının istatistiklerinin derlendiği bir araştırmaya göre bunun belli sebepleri veya zorunlulukları var. ILO ve Eurostat istatistiklerini derleyen Arinite Sağlık ve Güvenlik Danışmanlığı birimi derlenen sonuçlarla İSG’de iyileştirme çalışmaları konusunda dikkat çekmeyi amaçlamış. Araştırmanın diğer detaylarını kısaca aktaralım.
İSG’de en tehlikeli ülke Bhutan
Araştırma, Güney Asya’daki Bhutan’ın, 100 Bin işçi başına yüzde 31,9 ölüm oranıyla tüm sektörlerde ortalama en tehlikeli ülke olduğunu ortaya koyuyor. Güneydoğu Asya ülkesi Doğu Timur da da bu oran yüzde 29.2.
İşyeri ölüm oranlarının en yüksek olduğu ülkeler
- Butan
- Doğu Timor
- Nepal
- Namibya
- Laos
İşyeri ölüm oranlarının en düşük olduğu ülkeler
2008’den bu yana yaptıkları uygulama veya yasal düzenlemelerle 100 bin kişi için sıfır ölüm rapor eden diğer ülkeler ise şu şekilde sıralanıyor.
- İzlanda
- Malta
- San Marino
Sağlık ve güvenlik mevzuatını ciddi bir şekilde uygulanmasıyla tanınan Fransa sıfır ölüm listesinde yer almıyor. Fransa’nın bu listede oranı yüzde 2,55. Yine İş sağlığı ve Güvenliği konusunda hayli titiz uygulamalara sahip İngiltere’de ise 100 bin işçide ölüm oranı yüzde 0,83.
En tehlikeli endüstriler
Araştırma, ülkelerin yüzde 21’inde madencilik ve taş ocakçılığı sektörünün en tehlikeli sektör olduğunu ortaya koydu. Madencilik ve taş ocakçılığı endüstrisindeki işçi ölüm oranı 75.24. Buradaki en yüksel oran da Mısır’a ait. Araştırmaya dahil edilen tüm ekonomik faaliyetler arasında balıkçılık, 15,96 ile en yüksek küresel ortalama ölüm oranına sahip. Burada da en yüksek ölüm oranı Kanada’da.
Madencilik, 14.09 ortalama ölüm oranı nedeniyle dünya genelinde en tehlikeli ikinci sektör. Tarımda ise 100 bin işçide yüzde 11.26 işyeri ölüm oranına sahip. İnşaat sektöründe, küresel ortalama ölüm oranı 10,24. Burada ise en kötü yüzdeye sahip ülke Moldova.
Hizmet sektöründe çalışanlar için en tehlikeli ülkeler
- Azerbaycan
- Kırgızistan
- Yeniden birleşme
- Zimbabve
- Nikaragua
Türkiye iş kazası nedeniyle ölümde birinci sırada
Genelden özele döndüğümüzde ise AB’nin son araştırması şaşırtıcı. Dünya genelinde iş kazalarını önlemek için yapılan düzenlemeler ve alınan önlemlere karşın iş kazalarının sayısı ve hayatını kaybedenlerin sayısı günden güne artmaya devam ediyor. AB’nin resmi istatistik ofisi Eurostat verilerine göre iş kazalarında en fazla insanın hayatını kaybettiği ülkeler sıralamasında Türkiye birinci sırada.
AB’de 2018 yılı verilerine göre; aynı yıl için en fazla iş kazası Fransa’da yaşandı. 2019 yılına ait verilerde de Fransa yine ilk sırada ve ardından da Bulgaristan yer alıyor.
Romanya’da 2018’de gerçekleşen 4 bin 623 kazada ölen işçi sayısı 235 olarak raporlanmış. Ancak oran olarak hesaplandığında her 20 iş kazasında 1 işçinin hayatını kaybettiği ortaya çıkıyor ki bu oran hayli yüksek bir değer. Fransa’da 2018’de 615 kişi iş kazasında hayatını kaybetti. Diğer verilere bakalım. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ise 2018 yılında hayatını kaybeden kişi sayısı 1.541.
Türkiye’de SGK verilerine göre 2018 senesinde Türkiye’de toplam 430 bin 985 iş kazası meydana geldi. Bunlar içinde ölümcül kaza sayısı 1.541. İSİG raporuna göre ise Türkiye’de 2018 yılında en az 1.923 işçi hayatını kaybetti. İSİG’in 2020 yılında açıkladığı raporda iş kazası sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı en az 2.427.
Avrupa’da AB’ye bağlı 27 ülke kapsamında istihdama oranla en düşük işçi ölüm oranı Hollanda’da. Bu da oransal olarak yüzde 0,60 olarak özetleniyor. Bu oran,
- Romanya’da 4.33,
- Lüksemburg’da 4,22,
- Bulgaristan’da 3.14,
- Fransa’da 2,74,
- Almanya’da 0,78.
Diğer Yazılar
Vinçlerde İş Sağlığı Ve Güvenliği
İşyerinde Yangına Karşı Alınacak Tedbirler