Vinçler, özellikle şantiyelerde ağır yüklerin kaldırılmasını olanak sağlayan son derece güçlü araçlardır. Haliyle vinçlerde iş sağlığı ve güvenliği ayrıca ele alınması gereken bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Vinçler hem işleri hızlandıran ve kolaylaştıran bir araç olmasının yanında tehlike unsurunu yükselten ekipmanların başında gelir. Peki, vinçlerle çalışan bir iş yeri ne şekilde güveni sağlayabilir kısa maddelerle açıklamaya çalışalım.
Vinç kaynaklı iş kazalarının yüzde 20’sinden fazlası operatör hatası içermektedir. Bu da çarpma, nesne düşmesi olarak detaylandırılmaktadır.
Vinçlerde İş Sağlığı Ve Güvenliği Nasıl Sağlanır?
İş sağlığı ve güvenliği kapsamında vinç için ele alınacak bazı önlemler ise şu şekilde özetlenebilir.
İş İçin Doğru Vinci Seçin
Güvenli vinç çalışması öncelikle doğru vincin seçilmesiyle başlar. Vinçler hareketli ve sabit olmak üzere ikiye ayrılır. Bunun yanında her işin niteliğine has vinç çeşitleri vardır.
- Taşıma vinci
- Paletli vinç
- Arazi vinci vb.
Daima Kalifiye Personel Kullanın
Vinçlerin güvenli çalışması, kurulumu, donanımı, sinyalizasyon ve çalıştırma için eğitimli personel kullanılması gerekir.
Vinçlerde İş Sağlığı Ve Güvenliği Kullanım Kılavuzlarını Okuyun
Her ne kadar deneyimli, eğitimli ve profesyonel ekiple çalışılsa dahi mutlaka tüm kılavuzlar okunmalıdır. Zaman değişim devri ve her geçen gün yenilikler söz konusu. Kaldırma araçlarının kılavuzlarda muhakkak gözden kaçırılmaması gerekenler şunlardır;
- Yük kapasiteleri
- Güvenlik mekanizmaları
- Stabilizatörler ve karşı ağırlıklar
Günlük Operatör Kontrollerini Gerçekleştirin
Bir vinç operatörü, kaldırma ekipmanını çalıştırmadan önce aracın güvenli olduğundan emin olmak için günlük bir kontrol listesi oluşturmalıdır.
Engelleri Kaldırın
Çalışma sırasında aracın sürüşünü veya çalışmasını engelleyecek engeller kaldırılmalıdır.
Vincin Dengesinin Sağlandığından Emin Olun
Denge ayaklarının ne kadar uzatılacağına ilişkin üretici yönergelerini izleyin .
- Denge ayaklarının altında kullanılan dengeleyicileri kontrol edin.
- Destek ayaklarını dengesiz zemin üzerine yerleştirmeyin .
Birçok vinç kazası devrilme nedeniyle meydana gelir. Bu sebeple vincin yerleşimi konusunda sağlam bir güvenlik değerlendirmesi yaptığınızdan emin olun.
Yükü Doğru Şekilde Yükleyin
Yüklerin uygun şekilde düzenlenmesi, nesnelerin düşmesini ve sahadaki işçilere potansiyel olarak çarpmasını önler.
Fizik kurallarını ciddiye alın, vincin çalışma kapasitesine göre çalışın.
Yük Limitlerine Dikkat Edin
Vincin kapasitesi ve yükün ne kadar yükleneceği vincin hareketlerine de bağlıdır. Dnme anında, yükün hacmi değiştiğinde farklı çalışma unsurları uygulanabilir.
Vinç Kazalarının Nedenleri
İnşaat işçilerinin karşılaştığı en büyük tehlikelerden biri, bir vinç kazasında yaralanmak veya ölmektir. İşçiler, yaşamları üzerinde büyük bir mali yük oluşturabilecek uzun vadeli yaralanmalara maruz kalabilirler. Vinç kazalarının başlıca altı nedeni vardır.
Vinç kazaları, inşaat işçileri ölümlerinin önde gelen nedenlerinden biridir. Bu kazaların nedenleri ise;
- Vinç Eğilmesi Veya Çökmesi
Vinçlerin devrilmemelerini sağlamak için ağırlık limitleri vardır. Vinçler ayrıca ağırlığı dengelemek için karşı ağırlık ve donanım sistemlerini kullanır. Ağırlık limitleri aşılırsa vinç devrilebilir veya çökebilir.
- Vinç Montajının Yanlış Yapılması
Vinci çökmesinin önemli bir nedeni ise, yanlış montajdır. Ayrıca, vincin taşıdığı yükü dengelemek için uygun ahşap veya metal blokaj destekleri yoksa yük hareket edebilir ve vincin çökmesine neden olabilir.
- Çalışan İşçilerin Eğitimsizliği
Vinç çalışanları, vinçlerin kullanımı konusunda uygun şekilde eğitilmeli ve vinçlerin uygun şekilde çalıştırılmasına ilişkin yasal olarak belirlenmiş eğitimlerini tamamlamalıdır. İşverenlerin ayrıca, işçilerin vinç tehlikelerine karşı uyarılmasını ve vincin çalıştırılması ile diğer işçilerin yaptığı iş arasında güvenli bir mesafe bırakmasını sağlamalıdır.
- Mekanik Arızalar
Mekanik arızalardan kaynaklanan kazaları önlemek için vinçlerin periyodik bakımlarının yapılması gerekir. Vinç bileşenleri yağlı tutulmalı ve herhangi bir sorun ile karşılaşıldığında derhal onarılmalıdır.
- Elektrik Hatları İle Temas
Elektrik hatlarından kaynaklı elektrik çarpması, kazaların en yaygın nedenidir. Vinç operatörü ve sepetteki işçiler, canlı kabloların nerede olduğunun farkında olmalıdır. Ayrıca, canlı kabloların yakınında çalışmaya başlamadan önce elektrik hatlarına giden güç kesilmelidir.
Bir inşaat projesini tamamlamak için acele eden işverenler, vinçlerinin denetimlerini erteleyebilirler. Bununla birlikte, vinç kazalarını önlemek için kapsamlı denetimler kritik öneme sahiptir.
Vinçlerde İş Sağlığı Ve Güvenliği İçin Doğru İletişim ve El İşaretleri Kullanın
Vinçlerin güvenli çalışmasını kolaylaştırmak için standart bir dizi el sinyali ve iletişim protokolü mevcuttur. Profesyonel bir görevli, bilgileri vinç operatörüne iletebilir. Standart el sinyallerini öğrenmek, vinç operatörünün ve diğer işçilerin güvenliğinde önemli bir konudur. İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği bu konuda size detaylı bilgi verecektir. Ayrıca Ender OSGB uzmanlarına ulaşarak da güvenlik unsurları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.