Sırt ağrısı, hareketliliği sınırlayabilir, sosyal katılımı etkileyebilir ve iş kısıtlamalarına neden olabilir. İşyerinde en sık karşılaşılan omurga sorunları nelerdir; yakından bakalım. Omurga, hareket etmenizi ve bükülmenizi sağlayan disklerle ayrılmış, omur adı verilen 33 ayrı kemikten oluşur.
Omurgamız farklı işlevlere sahip beş bölgeye ayrılmıştır:
- Servikal – Servikal omurga boynunuzdadır ve başınızın ağırlığını destekler.
- Torasik – Torasik omurga, kalbinizi ve akciğerlerinizi koruyan göğüs kafesini tutar.
- Lomber – Lomber omurga, omurganın en büyük bölümüdür ve vücut ağırlığınızı taşır.
- Sakrum – Sakrum, omurganızı kalça kemiklerinize bağlar ve pelvisi oluşturan kemik halkasının bir parçasıdır.
- Kuyruk sokumu – Omurganın en alt bölgesi, bağları ve kasları pelvik tabana bağlayan kuyruk kemiği veya kuyruk kemiğidir.
Omurga aynı zamanda vücuttaki hareketi ve hissi kontrol eden sinir ve kas ağını da birbirine bağlar. Omurganın yaralanması, aşırı kullanımı, zorlanması veya hastalığı boyun, sırt ve kollarda ağrıya neden olabilir.
İşyerinde En Sık Karşılaşılan Omurga Sorunları
En sık görülen omurga sorunları boyun ve sırt olan boyun ve bel omurgasında görülür. Sorunlar yaralanma, aşırı kullanım veya hastalıktan kaynaklanabilir. İşte yaygın omurga problemleri
Kırbaç darbesi
Başın normal hareket aralığının ötesinde ani bir şekilde sarsılması nedeniyle boyundaki kaslar ve bağlarda meydana gelen travma, boyun yaralanmasına neden olabilir. Semptomlar genellikle yaralanmadan 24 saat sonrasına kadar hissedilir ve boyun ağrısı, sertlik, baş ağrısı ve baş dönmesini içerir.
Kas gerginliği
Kötü duruş veya aşırı kullanım, omurganızın etrafındaki kasların gerginleşmesine ve gerginliğe neden olabilir. Esneme ve düzenli egzersiz, kas gerginliğinden kaynaklanan kronik sırt ağrısını hafifletebilir.
Bel fıtığı
Omurgalar arasındaki diskler kemikler arasında yastık görevi görür. Kıkırdak kaydığında ve sızdığında omurgadaki sinir uçlarına müdahale edebilir. Bel fıtığı sıklıkla bel bölgesinde meydana gelir ve sırt ağrısı, uyuşukluk, karıncalanma ve kas güçsüzlüğüne neden olur. Belirtilerinizi ve tedavi seçeneklerinizi tartışmak için bir doktora görünmelisiniz.
Kireçlenme
Artritin bir türü olan bu dejeneratif hastalık, omurlar arasındaki kıkırdak parçalandığında iltihaplanma ve ağrıya neden olduğunda ortaya çıkar. Osteoartrit sinir hasarına ve kemik çıkıntılarına yol açabilir. Egzersiz yapmak , masaj yapmak ve sağlıklı bir kiloyu korumak semptomları yönetmenize yardımcı olabilir.
Dejeneratif disk hastalığı
Aşınma ve yıpranma, omur diskleri arasındaki boşluğun dejenerasyonuna neden olabilir. Zaman zaman daha şiddetli ağrıların alevlenmesiyle birlikte kronik ağrıya neden olabilir. Bel ve boyundaki düşük seviyeli sırt ağrısının nispeten yaygın bir nedenidir. İlaç, fizik tedavi veya enjeksiyonlar hastalığın tedavisine yardımcı olabilir.
Siyatik
Bu rahatsızlık sinir belinizin alt kısmından bacağınıza doğru uzanır. Siyatik, bacaktan aşağıya ve ayağa uzanan yayılan ağrıya neden olabilir. Ortopedi doktorunuz semptomları yönetmek için fizik tedavi veya steroid enjeksiyonu önerebilir.
Omurga stenozu
Spinal stenoz, omurlar arasındaki boşluğun daralması ve omurilik ve sinirler üzerinde baskıya neden olması durumunda ortaya çıkar. Semptomlar genellikle yavaş yavaş başlar ve zamanla kötüleşir. Genellikle yaşlanma veya yaralanmadan kaynaklanır, ancak aynı zamanda artrit veya omurga tümörlerinden de kaynaklanabilir. Tedavi reçetesiz veya reçeteli ağrı kesici ilaçları veya fizik tedaviyi içerebilir.
Spondilolistezis
Spondilolistezis, bir omurun altındaki omurun üzerine doğru kayması, ağrıya, sertliğe ve hareket zorluğuna neden olmasıdır. Genetik, yaralanma ve aşırı kullanım gibi faktörler genellikle bunun nedenidir. Fizik tedavi, ağrı kesici ilaçlar ve destekleyici diş telleri gibi cerrahi olmayan tedaviler semptomları yönetmenize yardımcı olabilir.
Omurga problemlerinin belirtileri
Sırt veya boyun ağrısı, omurga probleminin en sık görülen belirtisidir. Dinlenme ve reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar, boyun yaralanması veya bilinen başka bir yaralanma gibi travma durumunda semptomları hafifletebilir.
Ağrı kötüleşirse veya kollarda, bacaklarda veya ellerde karıncalanma ve uyuşukluk gelişirse, kurul onaylı bir ortopedi uzmanından yardım isteyin.
- Dinlenme sırasında ağrı
- Hareket kaybı
- Ateş
- Sırt ağrısıyla birlikte açıklanamayan kilo kaybı
- Görünür bir nedeni olmayan ağrı
- Hafif bir düşme veya diğer basit travma sonrasında aşırı ve ani ağrı
- Alt bacağa, ayak bileğine veya ayağa yayılan duyu değişikliği veya keskin ve vurucu ağrılar
- Uzuvlarda yayılan ağrı, baş ağrısı, güçsüzlük veya fonksiyon kaybı