yalniz-calismanin-tehlikeleri

Yalnız Çalışmanın Tehlikeleri

Sanıldığından daha fazla “yalnız işçi” olarak sınıflandırılan insan var. Güvenlikten bazı açık hava çalışanlarına kadar herkes, hatta hemşireler bile yalnız çalışan olarak kabul ediliyor. Yalnız çalışmanın tehlikeleri ve bu kişilerin nasıl güvende tutabileceğinizi özetledik.

Yalnız Çalışmanın Tehlikeleri

Yasaya göre işverenler, yalnız çalışanlar kendi başlarına yola çıkmadan önce bir sağlık ve güvenlik değerlendirmesi yapmak zorundadır. İş yerinizin halihazırda bir politikası olsa bile bu politika yalnız çalışanları kapsıyor mu? Yeni iş yerlerini de hesaba katıyor mu? Değilse, politikanızın güncellenmesi gerekecektir. Yalnız çalışma tehlikelerini değerlendirmeniz, özellikle de açık havada çalışıyorlarsa bu yalnız çalışanları en iyi şekilde nasıl güvende tutacağınızı anlamanız gerekecektir.

Kimler Yalnız Çalışan olarak kabul edilir?

Daha önce de belirtildiği gibi, yalnız işçi olarak kabul edilen çok sayıda çalışan bulunmaktadır. Bunlar arasında aşağıdaki mesleklerden bazıları yer almaktadır:

  • Bakım çalışanları,
  • Tarim işçileri,
  • Toplu taşıma şoförleri
  • Yemek hizmetleri personeli,
  • Eğitimciler Perakende işçileri,
  • Kamyon işçileri
  • Sosyal hizmet uzmanları
  • Pencere temizleyicileri
  • İnşaat işçileri
  • Uzaktan çalışanlar
  • Haritacılar
  • Tamir teknisyenleri
  • Temizlikçiler
  • Emlakçılar

….

Bu liste hiçbir şekilde kapsamlı değildir. Bu nedenle ekibinizdeki tüm yalnız çalışanlar için uygun güvenlik önlemleri sağladığınızdan emin olun.

Yalnız Çalışmanın Tehlikeleri Nelerdir?

Tek çalışanların yüzleştiği pek çok tehlike vardır. Halka açık işlerde sözlü ve fiziksel tacizden, dışarıdaki tehlikelere kadar. Yalnız çalışanlar kayma, takılma ve düşme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Hastalık veya yaralanmaya yatkın ve spesifik alanlarına bağlı olarak ek riskler taşırlar. Örneğin, petrol sondaj platformu işçileri, gece güvenlik görevlileri…

Riskleri Anlayın ve Yönetin

Özellikle yalnız çalışanlar, sağlanan zorunlu KKD’nin önemini anlamalıdır. Ayrıca dışarıda çalışırken yağmurda, soğukta veya sıcakta çalışmanın tehlikelerini de anlamaları gerekir. Şiddetli sıcak çarpması yaşarlarsa, iç vücut ısıları düşerse ya da ıslak yaprakların üzerine kayıp düşerlerse onları izleyecek ve ambulans çağıracak kimse olmayacak.
Yalnız çalışanlar tehlikeleri anlamalı ve riskleri en aza indirmek ve yönetmek için her türlü önlemi almalıdır. Tıpkı işverenlerin yasal olarak bu riskleri değerlendirmek ve güvenlik önlemleri almakla yükümlü olduğu gibi. Kısacası, yalnız çalışanlar işbirlikçi olmalı ve yüksekte çalışmaya yönelik emniyet kemerleri veya kaymaz iş botları gibi dış mekanda uygun koruyucu giysiler giyerek kendilerine makul derecede özen göstermelidir.

Uygun Güvenlik Önlemleri

Tüm yalnız çalışanların üzerinde tam şarjlı bir cep telefonu olduğundan emin olun ve hem gelen hem de giden aramaların yapılabilmesi için sinyal olup olmadığını kontrol edin. Telefon yoksa, bu çalışanı belirli aralıklarla kontrol edecek başka bir çalışanın bulunduğundan emin olun.

İnsanların evlerinde ve çevresinde çalışan yalnız işçiler, örneğin pencere temizleyicileri, inşaatçılar vb. için, kendilerini tehdit altında ve güvensiz hissettikleri durumlarda cep telefonlarına veya acil durum düğmelerine düzenli olarak erişmeleri gerekecektir.
Birisinin her yalnız çalışanın herhangi bir zamanda nerede olduğunu bildiğinden emin olun. Yalnız çalışan, aile üyelerini de her zaman nerede oldukları konusunda bilgilendirmelidir. Bu, eğer temas noktaları hazırda bulunamıyorsa bir önlem olarak işlev görür.

Eğitim

Yalnız çalışanlar acil durum prosedürleri ve acil durumda ne yapılacağı konusunda eğitilmelidir. Yalnız çalışanların ilk yardım tesislerine erişmeleri ve ihtiyaç duymaları halinde acil servisleri aramaları gerekmektedir. Eğitim aynı zamanda yalnız çalışanların güvenliğini sağlamak için hangi ekipmanlara (KKD, GPS veya izleme uygulamaları) ihtiyaç duyduğunu, bu ekipmanın nasıl kullanılacağını ve bakımının yapılacağını ve konum değiştirdikleri zaman kime rapor vereceklerini de içermelidir. Yalnız çalışanlar işin ne zaman tek başına yapılamayacağını bilmeli ve buna göre hareket etmelidir.

Destek

Yalnız çalışanlar sıklıkla mağdur olduğundan, yalnız çalışanların diğer yalnız işçilerden ve yönetimden oluşan bir destek ağına sahip olmasına izin vermek önemlidir. Yalnız çalışanların endişelerini dinlemek ve olabilecek sorunları ele almak önemlidir. Bir saldırı veya olay durumunda, bu şiddet olayını araştırmak şirketinize çok ciddi maddi yükümlülükler getirebilir.
Tek başına çalışan personeliniz varsa, maksimum korumayı sağladığınızdan ve onların da sorumluluklarını anladığından ve ayrıca doğru KKD kullanımını önerdiğinizden emin olun.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir