Belirli çözücüler de dahil olmak üzere ototoksik kimyasallara (ilaçlara veya kimyasallara maruz kalmaktan kaynaklanan kulak zehirlenmesi) maruz kalan işçilerin işitme kaybı riskinin arttığı konusunda uyarıyor. Aynı işçiler eş zamanlı gürültüye maruz kaldığında risk ikiye katlanıyor. Kimyasallara bağlı işitme kaybından nasıl korunursunuz? Genel hatlarıyla aktaralım.
2018 yılında 19 bin inşaat işçisi üzerinde yapılan bir araştırmada, organik çözücülere, gürültüye veya sigaraya maruz kalan işçilerin işitme kaybı riskini yüzde 15-20 artırdığını ve genel olarak yüzde 58’lik bir işitme kaybı gözlendiği belirtildi.
Hem gürültü hem de ototoksik kimyasallar, fabrikasyon metal, boya, kağıt, makine veya mobilya dahil olmak üzere birçok imalat endüstrisinde kullanılmaktadır. Toluen, stiren, ksilen ve etilbenzen gibi çözücüler, karbon monoksit, hidrojen siyanür ve kurşunun yanı sıra bilinen ototoksik kimyasallardır. Arsenik, karbon disülfit, cıva ve ayrıca böcek ilaçları da dahil olmak üzere bir dizi başka kimyasal ototoksik etkileri nedeniyle halen araştırılmaktadır.
İşitme kaybı nasıl oluşur?
Mesleki gürültü maruziyetinden kaynaklanan işitme kaybı, iç kulaktaki saç hücresi hasarı yoluyla oluşur. Bazı potansiyel sonuçlar akustik travma, geçici veya kalıcı işitme kaybı, kulak çınlaması ya da baş dönmesidir. Ototoksik kimyasallardan kaynaklanan işitme kaybı, biyokimyasal veya metabolik süreçlerle gerçekleşir.
Kimyasallara bağlı işitme kaybından nasıl korunursunuz?
İşletmenizde oluşabilecek bu tip bir risk için yapılması gerekenleri ise uzmanlar 4 maddede açıklıyor.
Durum Tespiti Yapın
İş yerinizde ototoksik kimyasalların olup olmadığını belirleyin. Kullandığınız kimyasalların tanımlamalarını açıklamalardan inceleyin. Riski yönetmek için dört adımlı bir sürecin parçası olarak bir işitme kaybı riski değerlendirmesi yapın.
- Kaç işçi ototoksik kimyasallara tek başına veya gürültüyle maruz kalıyor?
- Bu gruplar arasında işitme kaybı var mı ya da bildiriliyor mu?
- Riskleri kontrol etmek için hangi adımları atabilirsiniz?
- Sonuçları nasıl değerlendireceksiniz? Bu soruları cevaplandırın.
Kontrol Önlemlerini Uygulayın
- Ototoksik kimyasalları, pratik olduğunda ototoksik olmayanlarla değiştirin
- Kimyasallara veya gürültüye maruz kalma seviyelerini yasal limitlerin altına düşürün
- Ototoksik kimyasalların kullanıldığı alanlarda havalandırmayı artırın
Kimyasalların ve gürültünün riskleri, tehlikeleri veya etkileri hakkında farkındalığı artırın. Ayrıca işitme ile ilgili endişelerin bildirilmesini teşvik edin. - Bu kimyasalların solunmasını, cilde maruz kalmasını veya yutulmasını önlemek ve gürültüden korunmak için gerekli kişisel koruyucu ekipman sağlayın.
Testleri Aksatmayın
Bir işitme kaybı önleme programı geliştirin . İşçiler arasında işitme kaybının erken belirtilerini saptamak için odyometrik işitme testlerini dahil edin.
Kimyasallara Bağlı Diğer Tehlikler
Kimyasallar sadece işitme kaybına değil deride, nefes yollarında olmak üzere benzeri sağlık riskleri oluşturabilirler. Bunları da kısaca aktaralım.
İş Yerindeki kimyasal tehlikeler nelerdir?
İş yerlerinde yaygın olarak kullanılan kimyasallara maruz kalmak, zehirlenme, deri döküntüleri ya da akciğer, böbrek veya karaciğer bozuklukları gibi çeşitli kısa veya uzun vadeli sağlık etkilerine yol açabilir. Tehlikeli madde üreticileri ve ithalatçıları yasal olarak ürünlerine uyarı etiketleri veya Güvenlik Bilgi Formlarını eklemekle yükümlüdür. Bu bilgiler güvenli kullanım uygulamalarına ilişkin tavsiyeler sunar.
İş yerinde yaygın tehlikeli maddeler nelerdir?
Birçok endüstriyel, tarımsal ve tıbbi kuruluş tehlikeli maddeler kullanmaktadır. Tehlikenin derecesi kimyasalın konsantrasyonuna bağlıdır. İş yerinde yaygın olarak görülen tehlikeli maddeler şunlardır:
- Asitler
- Yakıcı maddeler
- Dezenfektanlar
- Yapıştırıcılar
- Civa, kurşun, kadmiyum veya alüminyum dahil ağır metaller
- Boyamak
- Tarım ilacı
- Petrol ürünleri
- Çözücüler.
Tehlikeli maddelere maruz kalmanın yan etkileri nelerdir?
Sağlık etkileri, tehlikeli maddenin türüne ve maruz kalma düzeyine (konsantrasyon ve süre) bağlıdır. Tehlikeli bir madde solunabilir, cilde veya gözlere sıçrayabilir veya yutulabilir. Olası sağlık etkilerinden bazıları şunları içerebilir:
- Zehirlenme
- Mide bulantısı ve kusma
- Baş ağrısı
- Dermatit veya deri döküntüleri
- Kimyasal yanıklar
- Doğum kusurları
- Akciğer, böbrek veya karaciğer bozuklukları
- Sinir sistemi bozuklukları.
Tehlikeli maddelere maruz kalmanın azaltılması nasıl sağlanır?
İş yerinde tehlikeli maddelere maruz kalmanın azaltılmasına yönelik öneriler şunları içerir:
- Mümkünse görevi tehlikeli maddeler kullanmadan gerçekleştirin
- Mümkün olduğunda tehlikeli maddeleri daha az tehlikeli alternatiflerle değiştirin (örneğin, temizlik için klorlu solvent yerine deterjan kullanın)
- Tehlikeli maddeleri ayrı depolama alanlarında izole edin
- Depolama alanlarını işyerinin geri kalanından ayrı olarak temizleyin veya havalandırın
- Çalışanları kullanım ve güvenlik prosedürleri konusunda kapsamlı bir şekilde eğitin
- Solunum cihazı, eldiven ve gözlük gibi kişisel koruma ekipmanlarını sağlayın
- Havadaki veya ortamdaki tehlikeli madde derecesini takip etmek için işyerini uygun ekipmanlarla düzenli olarak izleyin
- Mevcut güvenlik ve kullanım uygulamalarını sürdürmek ve geliştirmek için düzenli olarak çalışanlardan bilgi alın.
Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için bizi takip edin.