Solunum hastalıkları, kontrol edilmesi en zor iş yeri risklerindendir. Özellikle madencilik ya da inşaat gibi sektörlerde toz solunması sayısız sağlık sorununa sebep olabilir. Ağır ekipman gibi fiziksel olarak hareket ettirilebilen büyük tehlikelerin aksine, tozu kontrol etmek daha karmaşıktır. Kişisel toz ve ortam toz ölçümü de burada önemli bir detay olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kişisel Toz Ve Ortam Toz Ölçümü Önemi
Yutulan tüm tozlar zararlıdır, ancak bazıları ölümcül olabilir. Bir iş yerindeki tozu ölçmek; çalışanlarınızın ve sizin güvenli bir ortamda çalışmasını sağlamak için gereklidir.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, partikül madde en yaygın kirleticidir. Tozdaki parçacıklar genellikle iki şekilde ölçülür: PM 10 veya PM 2.5 olarak belirtilirler. Bu sayılar, parçacık çapının boyutuna diğer değişle büyüklüğüne karşılık gelir. Ayrıca, inanılmaz derecede küçüktür.
Toz, genel hava kalitesinin de en önemli faktörlerinden biridir. İnsanlar için soluduğumuz hava kadar önemli olan çok az şey vardır. Bu havadaki kirlilik esas olarak toz, uçucu organik bileşik gazlar ve CO2’den kaynaklanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre havada sağlıklı toz seviyeleri yoktur. Herhangi bir miktarda toz sağlığa zarar verebilir.
İster inşaat, ister madencilik veya çiftçilik yapıyor olun, tehlikeli tozların projenizin genel süreci veya sonuçları üzerinde sayısız etkisi vardır. Tüm hava kirleticileri yerel çevreyi etkileyebilir, ancak toz çok hızlı yayılabileceği için özellikle zararlıdır. Toz, yerel bitki ve ayrıca hayvanları etkileyebilir.
Toz ayrıca kaza sonucu meydana gelen patlamaların ve yangınların başlıca nedenlerinden biridir. Projenizin etrafındaki havada ne kadar toz olduğunu anlamadan, yanlışlıkla patlama riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
Kişisel Toz Ölçümü Nedir?
İş yerinde veya dışarıda alınan tozlar akciğerin dokularına zarar vermekte ve çeşitli meslek hastalıklarına neden olmaktadır. Toz ölçümü, toza bağlı meslek hastalıklarının önlenmesinde önem arz eder. İş yerlerinde tozla mücadelede doğru önlemlerin alınabilmesi veya kişisel koruyucu ekipmanların seçilebilmesi için toz ölçümü yapılması gerekir.
Tozların Sınıflandırması
Az zararlı tozlar
- Kalker
- Jips
- Kaolen
Solunum sistemine zararlı olanlar – Fibrojenik Tozlar
- Silis
- Berilyum
- Kalay
- Bazı demir cevherleri
- Asbest, mika veya talk,
- Kömür
Kansorejen Tozlar
- Asbest
- Radyum
Zehirli Tozlar
- Tungsten
- Nikel
- Gümüş cevherleri
- Uranyum
- Radyum
- Antimuan
- Manganez
- Berilyum
- Arsenik
- Kurşun
Radyoaktif Tozlar
- Radyum
- Uranyum
- Toryum cevheri
Patlayıcı Tozlar
- Magnezyum, alüminyum, çinko, kalay veya demir
- Kömür ve linyit
- Piritli Cevherler
- Organik Tozlar
Gün ışığında farklı renkteki bir fonda 10 mikron veya daha büyük tanecikler görülebilir. Kişisel toz ve ortam toz ışıklandırması olamayan karanlık ortamlarda 100 mikron veya altındaki taneler görülmez.
Kişisel Toz Ve Ortam Toz Ölçümü Nasıl Yapılır?
Tartım
Belirli bir hava miktarındaki toplam toz ayrılarak tartılır ve mgr/cm3 olarak hesaplanırlar.
İrilik
Tanelerin büyüklüğü önemlidir ve büyük hatalara sebep olabilir. Bu durumu önlemek için 5 mikrondan büyük taneler ayrılır ve ilk tartım yapılır.
Sayma
Bir cam levha üzerine toplanan toz ayrılır. Ayrıca 5 mikrondan küçük olanlar sayılarak tane/cm3 cinsinden hesaplanır.
Toz Ölçümünde Kullanılan Aletler
- Konimetre
- Filtreli aletler
- Gravimetrik Ölçüm
- Isısal çökeltici
- Tindalometre
- Elektrostatik Presipitatör
- Radyasyon Dedektörü
- Yüzeysel Toz Ölçüm Cihazları(veya Toz Kovaları)
Toz Ölçüm Yöntemleri
- Gravimetrik Ölçüm
- Radyometri
- Reflektometri ya da Siyah Duman
- Nefhelometri veya Işık kırınımı
- Piezoelektrik terazi yöntemi
Diğer yazılarımız için sosyal medya hesabımızı takip edebilir. Ölçümler için iletişim sekmemizdeki numara veya form ile bizlere ulaşabilirsiniz. Kişisel veya iş yeri ortam ölçümleri için lütfen randevu alın.