Kaynak Dumanı Tehlikeleri

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) kaynaktan kaynaklanan kaynak dumanını 1’inci sınıf kanserojen olarak belirtmiştir. Son dönemde yapılan birçok araştırma risk görünür olmasa bile kaynakçıların sağlıklarını korumak için mümkün olan her türlü önlemi alması konunda hem fikir. Kaynak dumanı tehlikeleri ve çözüm önerieri yazımızın diğer bölümlerinde sunulacaktır. İş yeri periyodik ölçümlerinizn yapılması, risk durumunuzun ortaya konması diğer konulardan önce dikkate alınmalıdır.

Kaynaktan kaynaklanan metal tozu parçacıkları çok incedir (ortalama 0,0001 mm) ve yüksek oranda konsantredirler. Duman gibi görünürler ve yüksek bir soluma riski oluştururlar. Bu toz, alüminyum, arsenik, berilyum, kadmiyum, krom, kobalt, demir, kurşun, manganez, nikel, gümüş, kalay, titanyum, vanadyum veya çinko gibi bir dizi toksik metalden oluşabilir. Metallerin füzyonu, bir dizi potansiyel olarak zehirli gaz üretir. Bunlar arasında argon, karbon dioksit, karbon monoksit, helyum, hidrojen florür, demir oksit, nitrik asit, nitrojen, nitrojen dioksit, ozon ayrıca fosgen bulunur.

Kaynak dumanı tehlikeleri nelerdir?

Bu dumanının solunması ciddi akciğer komplikasyonlarına ve hastalıklarına neden olabileceği gibi beyin ve sinir sistemine de zarar verebilir. Bu dumana maruz kalmanın neden olduğu yaygın komplikasyonlar arasında çeşitli

  • Kanserler;
  • Amfizem;
  • Böbrek yetmezliği;
  • Kurşun zehirlenmesi
  • Anemi;
  • Parkinson
  • Metal dumanı ateşi;
  • Burun, sinüs, boğaz veya akciğerlerin tahrişi ya da
  • Astım.

Kaynak Dumanı Neden Tehlikeli?

Kaynak, birçok endüstride yapıların ve çeşitli ürünlerin inşası için hayati önem taşıyan vazgeçilmez bir süreçtir. Doğası gereği sadece işleme esnasındaki risklerin dışında dumanı da riskler taşır. Ayrıntılı olarak, bu dumanlar metalik oksitler, parçacık maddeler ve gazlı bileşiklerin karmaşık bir karışımından oluşur. Kaynak dumanı, her biri potansiyel sağlık riski taşıyan çeşitli unsurlardan oluşur. Bunlar;

Metalik Parçacıklar

Kaynak sırasında metalin eritilmesi ve kaynaştırılması işlemi, demir, manganez, krom ve ayrıca nikel dahil olmak üzere çeşitli metallerin küçük, solunabilir parçacıkları üretir. Bu parçacıkların boyutları nanometreden mikrometreye kadar değişebilir ve bu nedenle solunum sisteminin derinliklerine nüfuz edebilir.

Metal Oksitler

Kaynak sırasında metalin buharlaşması, havadaki oksijenle reaksiyona girerek metal oksitler üretir. Bu oksitlerin bazıları, akciğer kanserine neden olduğu bilinen krom gibi oldukça toksiktir.

Gazlı Bileşikler

Kaynak aynı zamanda solunum sistemini tahriş edebilecek ozon, nitrojen oksitler ve karbon monoksit gibi gazları da açığa çıkarır. Bu da öksürüğe, hırıltıya ve ayrıca nefes darlığına neden olur.

Akı ve Kaplama Malzemeleri

Bazı kaynak işlemleri, erimiş metali atmosferik kirlenmeden korumak için akı veya kaplamaların kullanımını içerir. Bu malzemeler ısıtıldığında ilave tehlikeli bileşikler yayabilir ve bu da kaynak dumanlarının karmaşıklığına katkıda bulunur.

Kaynak Dumanına Maruz Kalmanın Sağlığa Etkileri

Kaynak dumanına maruz kalmak çeşitli sağlık sonuçlarına yol açabilir. Şiddeti kaynağın türü, maruz kalma süresi ve kontrol önlemlerinin etkinliği gibi faktörlere bağlıdır. Bazı yaygın sağlık etkileri şunlardır:

Solunum Sorunları

Kaynak dumanına kısa süreli maruz kalmak öksürük, hırıltı ve göğüste sıkışma gibi semptomlara neden olabilir. Uzun süreli maruz kalma, kronik bronşite yol açabilir veya astım gibi önceden var olan solunum rahatsızlıklarının alevlenmesine neden olabilir.

Metal Dumanı Ateşi

Çinko oksit dumanları bu akut durumu tetikler. Semptomlar ateş, titreme, kas ağrıları ve ayrıca öksürüğü içerir. Genellikle 24 ila 48 saat içinde düzelir ancak oldukça rahatsız edici olabilir.

Akciğer Enfeksiyonları

Nikel veya krom içerenler gibi bazı metal dumanlarının solunması, zatürre dahil akciğer enfeksiyonu riskini artırabilir.

Akciğer Kanseri

Altı değerli krom ve nikel bileşikleri gibi kanserojen maddelere maruz kalan kaynakçıların akciğer kanserine yakalanma riski yüksektir.

Nörolojik Etkiler

Kaynak dumanındaki manganeze kronik maruz kalma, parkinson hastalığına benzeyen nörolojik bozukluklara neden olur.

Göz ve Cilt Tahrişi

Kaynak sırasında oluşan duman ve UV radyasyonu, göz tahrişine veya cilt yanıklarına neden olabilir. Bu etkileri önlemek için yeterli kişisel koruyucu ekipman (KKD) çok önemlidir.

Kaynakçılar kendilerini nasıl koruyabilir?

İş yerinde kaynak dumanı maruziyeti veya olası tehlikelerinden korunmak ve riskleri en aza indirmek için;

  • Bir solunum koruyucu takın.
  • Dumanları çalışma alanınızdan uzaklaştıran hava akışının önünde durmayın.
  • Yüzünüzü dumandan mümkün olduğunca uzakta tutun.
  • Çalışma alanınızdaki dumanları hiçbir hava akışı hareket ettirmiyorsa, ayrıca küçük bir soğutma fanı kullanın.
  • Havalandırma sistemi veya benzer yardımcılar kullanın.
  • Kaynaktan önce metaldeki tüm kaplamaları ve boyaları çıkarın.
  • Havalandırma sistemi olmayan kapalı alanlarda kaynak yapıyorsanız ya da yeterli havalandırma sağlanamıyorsa iyi filtreleme özelliğine sahip bir solunum cihazı kullanın.

Kaynak maskesi seçimi nasıl yapılır?

Kaynak dumanını soluma riskini ortadan kaldırmak için, bir solunum cihazına hava sağlamanın iki ana yolu vardır:

Elektrikli hava temizleme respiratörü (PAPR)
Bir kemer üzerine monte edilen ve solunum cihazınıza hava sağlayan, pille çalışan bir filtre ünitesidir. Tamamen taşınabilir olduğu için bu iyi bir seçenektir. PAPR sırtınıza yerleştirildiği için duman bölgesinden hava çekmez veya sızntıyı içeri almaz.

Beslenen hava sistemi
Havayı bir besleme hortumu ve akış kontrol valfi aracılığıyla daha büyük bir filtreden kaskınıza çekmek için çalışma bölgesinin dışında bir kompresör kullanır.

Konu hakkında bilgi ve ortam ölçümleriniz için 0312 354 94 54 numaralı hattan uzmanlarımıza ulaşabilir. Blog sayfamızdan diğer yazılarımıza ulaşabilir, sosyal medyadan bizi takip ederek yeni yazılarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir