İş Yeri Ortam Ölçümleri

İş yeri ortam ölçümleri çalışma ortamının sağlık ve güvenliğini yasal gerekliliğini sağlamak için iş sağlığı ve güvenliği uzmanları ve iş yeri hekimi tarafından talep edilen ölçümlerdir. Çalışma ortamınızda biyolojik, kimyasal ve fiziksel kirleticiler bulunur. Haliyle bu faktörlerin insan bedeni üzerinde etkileri olacaktır. Ortam ölçümleri de bu noktada devreye girmektedir. Bu etkenleri tespit etmek için çeşitli analiz metotlarının yerine getirilmesi gerekir. Bu metodlar iş yeri sağlığı ve güvenliği kapsamında en önemli etkinliklerden biridir. Mevzuat kapsamında da ortam ve kişisel maruziyet ölçümleri ön plandadır.

Ortam Ölçümleri Kimin Sorumluluğundadır?

İş yeri ortam ölçümünün gerçekleştirilmesi işverenin sorumluluğundadır. Bu ölçümlerle aynı zamanda çalışanların bedensel rahatsızlıkları ile ortamda bulunan herhangi bir riskin bağlantısının olup olmadığı da ölçülür.

İş Yeri Ortam Ölçümleri Nelerdir?

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında gerçekleştirilmesi gereken ortam ölçüm çeşitleri aşağıdaki gibidir.

  • Gürültü ölçümleri ve gürültü haritalaması
  • Toz ölçümü ve maruziyet ölçümleri
  • Kaldırma ekipmanları ölçümü ve haritalama
  • Aydınlatma ölçümleri ve haritalama
  • Termal konfor ölçümlerinin yapılması (nem, sıcaklık, hava ya da diğer benzer ölçümler)
  • Aspirasyon hızı ölçümleri
  • Gaz veya buhar ölçümü
  • Titreşim ölçümleri

Ortam Ölçümü Ne Zaman Yapılır?

Ortam ölçümleri her çalışma sahasında gerçekleştirilmesi zorunlu olan ölçümlerdir. Bu kapsamda iç ortam ölçümleri yapılırken aynı zamanda çalışanların kişi özelinde etkilenebilecekleri sınırların belirlenmesi için maruziyet ölçümleri de yapılmalıdır. İş yeri ortam ölçümleri İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun (6331 sayılı kanun) 10’uncu maddesi gereği zorunludur. Ayrıca belli zamanlarda yinelenmesi gerekir.

İş yeri ortam ölçümleri;

  • Az tehlikeli olarak sınıflandırılan iş yerlerinde 6 yılda bir,
  • Tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde için 4 yılda bir,
  • Çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri için 2 yılda bir yapılmalıdır.

Çalışma Ortamının Ölçülmesi ve İzlenmesinin Faydaları

  • Kazaları ve Meslek Hastalıklarını Önler.

İlk hedef kazaları ve riskleri önlemedir. Ölçümler alarak, tehlikeli kimyasalların konsantrasyon seviyesi gibi potansiyel olarak tehlikeli faktörleri keşfedebilirsiniz.Sürekli izleme, önleyici tedbirlerin etkili olmasını ve ayrıca güvenlik standartlarına uymasını sağlar. Bu, kaza ve akciğer hastalığı gibi iş kaynaklı hastalık riskini azaltacaktır.

  • İşyerinde Morali ve Verimliliği Artırır.

Sağlıklı bir çalışma ortamı çalışanların kendilerini daha rahat ve motive hissetmelerini sağlayacaktır. Bu, üretkenlik ve iş verimliliği üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacaktır. İzleme ayrıca çalışan performansını değerlendirmeye ve iyileştirme için yapıcı geri bildirim sağlamaya yardımcı olur.

  • İşyerinde Güvenlik Kültürü Oluşturur.

Bir şirket çevreyi tutarlı bir şekilde ölçüp izlediğinde, bu bir güvenlik kültürü oluşturmaya yardımcı olacaktır. Çalışanlar, şirketin iş ahlakının bir parçası haline gelecek olan güvenlik ve sağlığın öneminin daha fazla farkında olacaklardır.
İşyerindeki riskleri belirlemeye ve kontrol etmeye yardımcı olur.
Ölçüm yoluyla şirketler, çalışanlara zarar verme potansiyeli olan faktörleri tam olarak bulabilir. İzleme, önleyici tedbirlerin bu riskleri etkili bir şekilde kontrol ettiğinden emin olacaktır. Buna güvenlik denetimlerine, çalışan anketleri veya veri analizi de dahildir.

  • Şirketin İmajını ve İtibarını Korur.

İş kazaları veya kötü çalışma koşulları bir şirketin itibarına zarar verebilir. Standartları korumak yalnızca çalışanlar için değil aynı zamanda şirketin kamuoyundaki imajı için de önem arz eder.

İşveren, çalışma iş yerlerinin ortamında meydana gelen, gelebilecek ve çalışma sebebiyle ortaya çıkan durumlara müdahale etmek ve gerçekleşmeden önce önlem almak ile sorumludur. Bu nedenle ortam ölçümleri büyük önem taşımaktadır. Ender OSGB hem periyodik bakım hem de ortam ölçümleri konusunda destek vermektedir. İş yerinize dair ortam ölçümleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için veya diğer danışmanlık talepleriniz için lütfen uzmanlarımızı arayın.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir