Tam olarak hangi düzeyde kirletici maddeyle karşı karşıya olduğunuzu ve Mesleki Maruz Kalma Sınırlarınızın ne olduğunu bilmediğiniz sürece maske filtresi seçmek kolay değildir. Yüz maskenizi ve filtrenizi seçmeden önce dikkate almanız gerekenleri yazımızda kısaca aktardık.
Maske Filtresi Nasıl Seçilir?
Maske filtresi riskin çeşidine göre değişkenlik gösterecektir. Haliyle risklerinizin farkında olmadan bir seçim yapmak söz konusu olamaz.
Hangi tehlikelerle karşı karşıya olduğunuzu bilin
Bir yüz maskesi ve filtre seçmeden önce tam olarak hangi tehlikelerle karşı karşıya olduğunuzdan emin olmanız gerekir. Hangi filtrenin sizi koruyacağından emin değilseniz İSG uzmanınızla konuşmadan karar vermeyin. Yok mu? Danışmanlık için uzmanlarımızı da arayabilirsiniz. Ancak filtreyi ana kirletici maddeyle eşleştirmek o kadar basit değil. Havadaki gazların, parçacıkların veya buharların konsantrasyonunun farkında olmanız gerekir. Maske tipinin yarım, tam, ya da tek kullanımlık olması da önemli detaylardan biridir. Karşılaştığınız kirletici maddenin izin verilen maksimum konsantrasyonunu, nominal koruma faktörleri ve mesleki maruz kalma limitlerini öğrenin.
Çevrenizi tanıyın
Dikkate almanız gereken tek şey kirletici maddeler değildir. Ne tür bir ortamda faaliyet gösteriyorsunuz? Dış koşullar maske seçiminde gerçekten önemlidir. Ortam havasındaki oksijen miktarı, havanın nemi ve sıcaklığı gibi şeylerin tümü, ihtiyacınız olan solunum korumasının türü üzerinde fark yaratabilir.
Filtre türleri arasındaki farkları öğrenin
- Filtreler kapasite ve verimlerine göre iki farklı sınıfa ayrılır. Gaz filtreleri kapasitelerine ve belirli konsantrasyon seviyelerinde kullanılabilme yeteneklerine göre farklılık gösterirken , p ürün (veya toz) filtreleri verimliliklerine göre farklılık gösterir .
- Kombinasyon filtreleri de mevcuttur. Her iki filtre türü de 1, 2 ve 3 olmak üzere üç farklı koruma sınıfı sunabilmektedir.
Örneğin sınıf 2 gaz filtreleri, sınıf 1 filtrelere göre daha yüksek konsantrasyonlarda daha uzun süre kullanılabilir. - Parçacık filtresi sınıfları, filtrenin tehlikeli parçacıkları ve tozu filtrelemede ne kadar etkili olduğunu gösterir. FFP 1 %80 verimli, FFP 2 %94 verimli ve FFP 3 %99,95 verimlidir.
Ancak bunun tamamen tehlikelerin yoğunluğuna ve çevreye bağlı olduğunu akılda tutmak hayati önem taşıyor.
Filtrenin Son Kullanım Tarihi
Filtre sizi belirli bir süre koruyacak olsa da bir noktada değiştirmeniz gerekecektir. Yukarıda belirtildiği gibi çevrenizdeki ortamı dikkate almanız gerekir ve bu aynı zamanda filtrenizin ne kadar dayanacağı konusunda da önemli bir faktör olacaktır. Kullanım süresi, solunum hızınız ve kirletici maddelerin konsantrasyonunun tümü filtrenin ömründe rol oynar.
Açıkçası, bu faktörler uygulamalar arasında farklılık gösterecektir. Bu nedenle kesin bir hizmet ömrünü tahmin etmek zordur. Bununla birlikte, filtrenizin hizmet ömrünün sonuna yaklaştığını gösteren birkaç tanınabilir işaret vardır. Bunlar, maske ve filtre takıldığında gözle görülür bir koku veya tat ve artan solunum direncini içerir. Filtrelerinin ortalama raf ömrü (üretim tarihinden itibaren) aşağıdaki gibidir:
- Gaz ve partikül kombinasyon filtreleri – 6 yıl
- Partikül filtreleri – 12 yıl
- Filtre pedleri – 3 yıl
Tüm filtrelerin yeniden kullanılamayacağını unutmayın. AX, Karbon Monoksit ve Nitröz filtreler yeniden kullanılamaz ve yalnızca tek kullanımlıktır. Ayrıca son kullanım tarihleri üretici firma ile görüşülerek netleştirilmeli ya da kılavuza göre hareket edilmelidir.
Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmeliğe buradan ulaşabilirsiniz.
Daha fazla yazıya erişim için blog sayfamızı ziyaret edin.