İşyerlerinde Ayak Koruma

Özellikle çok tehlikeli işyerlerinde ayaklar ve bacaklar sürekli risk altındadır. Çalışan acı verici bir yaralanmaya karşılaştığında hem tazminat hem de iş kaybı yaşanabilmektedir. İşyerlerinde ayak koruma konusunda neler yapılabilir kısaca aktaralım.

Ayak Yaralanma İstatistikleri

  • Yılda en az 60 binin üzerinde ayak yaralanması gerçekleşiyor
  • Yaralanmaların yüzde 75’i işçilerin kurallara uymaması nedeniyle meydana geliyor.
  • Tüm ayak yaralanmalarının %80’i, ağırlığı yarım kiloyu geçmeyen bir nesneden kaynaklanmaktadır.

İşyerlerinde Ayak Koruma – Tehlikeler

Aşağıda genel işyeri tehlikelerinden bazıları ve bunları önlemek için neler yapılabileceği listelenmiştir:

Düşen ve Yuvarlanan Nesneler, Kesikler ve Delikler

Yaralanmalar arasında ayakların ezilmesi veya kırılması, ayak parmaklarının veya ayakların kesilmesi, ayak veya ayak parmaklarının delinmesi sayılabilir. Çelik veya kompozit burunlu güvenlik ayakkabıları, metatarsal koruyucular, delinmeye dayanıklı ayakkabılar giyin.

Kimyasallar, Çözücüler

Yaralanmalar arasında kimyasal yanıklar, cilt tahrişi ve maruz kalma sayılabilir. Korunmak için sentetik dikişli deri güvenlik ayakkabıları, kauçuk, vinil, plastik veya PVC bileşik botlar veya galoş giyilmelidir.

Elektrik Akımı, Yüksek Voltaj

Yaralanmalar elektrik çarpmasını veya ölümcül elektrik maruziyetini içerebilir. Güvenlik ayakkabıları, elektrik tehlikesi (EH) koruyucu taban ve topuk içermelidir. Ayakkabılar, kuru koşullar altında 600 volt veya daha düşük açık devrelere karşı koruma sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır. Özellikleri arasında, 3,0 miliamperin üzerinde sızıntı olmadan, bir dakika boyunca dayanabilme özelliği bulunmalıdır.

Aşırı soğuk

Yaralanmalar arasında donma ve kalıcı doku hasarı veya kaybının yanı sıra rahatsızlığa da neden olabilir. Su geçirmez veya suya dayanıklı yalıtımlı ayakkabılar giyilmelidir.

Kayma, takılma ve düşme

Yaralanmalar arasında düşmeler, sırt burkulmaları, ayak bileği burkulmaları ve sakatlanmalar yer alır. Tabanı kaymaz kauçuk ayakkabıları giyin. Burkulmaları ve bükülmeleri önlemek için ayak bileğini saran ve bağcıkları sıkı bir şekilde saran ayakkabılar koruyucu olarak kullanılabilir.

Islak Zemin

Yaralanmalar arasında kayma ve düşmeler, sırt burkulmaları, ayak bileği burkulmaları, zorlanmalar ve sakatlayıcı yaralanmalar yer alabilir. Su geçirmez özelliklere sahip, tabanı kaymaz kauçuk, üretan veya krep olan astarlı lastik çizmeler giyilmelidir.
Uygun güvenlik ayakkabıları tek başına tüm kazaları önlemez. Ayakkabı seçimi ve eğitim süreciyle birlikte işyerinde tehlike değerlendirmesinin yapılması, tehlikelerin en aza indirilmesine ve çalışanların işveren politikalarına uymasına yardımcı olur.
Danışmanlık ve daha fazla bilgi için bizi arayın.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir