Meslek Hastalığı Bildirimi Nasıl Yapılır?

Meslek Hastalığı, işçinin çalıştığı iş kolu ya da niteliğinden kaynaklı yinelenen maruziyet sebepli oluşan rahatsızlıkların tümünü ifade eder. Mesleki hastalık sadece fiziki değil, psikolojik iş görememe durumunu da kapsar. Peki, Meslek Hastalığı Bildirimi Nasıl Yapılır?

Meslek hastalıkları sınıfları

  • Meslek Hastalıkları Listesinde (Ek-2) bu sınıflandırma açıkça yer alır.
  • Kimyasal maddeler sebebi ile oluşan ,
  • Mesleki sebeplerle gerçekleşen cilt hastalıkları,
  • Pnömokonyozlar ve diğer mesleki solunum sistemi rahatsızlıkları,
  • Mesleki bulaşıcı hastalıklar,
  • Fizik etkenlerle oluşan meslek hastalıkları.

Meslek hastalığının tespiti nasıl yapılır?

Çalışan personelin yaptığı iş sebebi ile meslek hastalığına yakalandığının tespitinin resmi olarak yapılması gerekmektedir. Bu işlem Sosyal Güvenlik Kurumu nezdinde yetkilendirilen hastaneler tarafından rapor verilmesi marifetiyle gerçekleştirilir.

Sosyal Güvenlik Kurumu bu süreçte işyeri çalışma şartları; denetim raporları veya diğer çeşitli evrakları da inceleyebilmektedir.

Meslek hastalığı sebebi ile tespitte esas alınacak sağlık kurulu raporları düzenleme için; Sağlık Bakanlığına bağlı meslek hastalıkları hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri ayrıca Devlet Üniversitesi Hastaneleri yetkilendirilmiştir.

Meslek hastalığı, işçi işyerinden ayrıldıktan sonra ortaya çıkarsa

Meslek hastalığı, çalışma ortamında değil de sonradan ortaya çıkmış ise; hastalık için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çıkarılan yönetmelikte belirtilen süre takip edilmelidir. Sürenin aşılması durumunda mesleki hastalık olarak kabul görmeyecektir.

Başvuru yapmak isteyen kişiler eğer bu süre aşılmamışsa; SGK müdürlükleri aracılığıyla başvuru yapılabilir. Dilekçe ile yapılan başvuruda kişi inceleme talebinde bulunabilir.

Herhangi bir meslek hastalığının klinik ve laboratuvar bulguyla tespit edildiği durumlar istisnai kabul edilir; süreden bağımsız inceleme talebinde bulunulabilir.

Meslek hastalığı bildirimi nasıl yapılır?

Sigortalı işçisinin meslek hastalığına yakalandığını tespit eden işveren; üç iş günü içinde İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirgesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirimde bulunması şarttır. Meslek hastalığı ön tanısı konulan işçi ise bildirim sonrası, SGK tarafından yetkilendirilen hastanelere sevk edilir.

İSG İdari Para Cezaları 2022 konulu yazımızı okumak için tıklayın.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir