mesleki-risk

Mesleki Risk

Mesleki risk, işyerindeki tehlikelerin bir sonucu olarak ortaya çıkan yaralanma veya hastalık olasılığı olarak tanımlanır. Teorik olarak mesleki riskler altı kategoriye ayrılabilir :

  • Güvenlik tehlikeleri
  • Kimyasal tehlikeler
  • Biyolojik tehlikeler
  • Fiziksel riskler
  • Ergonomik riskler
  • Psikososyal riskler

Tüm işyerleri ve türleri aynı türde veya düzeyde risk taşımamaktadır. Ofis çalışanları, güvenlik veya kimyasal tehlikelere daha fazla maruz kalan inşaat sektöründe veya fabrika üretiminde çalışanlara göre ergonomik tehlikelere daha fazla maruz kalabilirler. İşverenler genellikle iş yerindeki tehlikeleri, psikososyal riskleri veya çalışanın ruh sağlığı, güvenliği ve sosyal statüsü üzerindeki etkisini göz ardı eder. İSG programınızın her yönü, işverenin yürüttüğü işin türüne göre dikkatle değerlendirilmelidir. İlgili riskleri azaltmak için uygun adımlar atılmalıdır.

Mesleki risk nasıl önceliklendirilir?

Tüm riskler eşit değildir; bazıları diğerlerinden daha ciddi sonuçlara yol açabilir. Bir işveren iş yerinde birden fazla risk türüyle karşı karşıyaysa, bunları nasıl önceliklendirmelidir? Hangi risklerin en çok dikkat gerektirdiğini nasıl bilebilirler?

Risk önceliklerinin belirlenmesi daha geniş bir risk yönetimi ve risk değerlendirme stratejisinin bir parçasıdır. Bu strateji öncelikle işyerindeki sağlık, güvenlik ve çevre risk faktörlerinin tanımlanmasını içerir. Bu tehlikeler tanımlanıp listelendikten sonra, risk yönetimi uzmanları her bir tehlikenin çalışanlar için olumsuz bir etkiye neden olma olasılığını ve bu etkinin ne kadar şiddetli olabileceğini değerlendirir. İstatistiksel analizler ve modeller genellikle bu emniyet riski değerlendirme sürecine dahil edilir.

Son olarak, tüm bu bilgilere dayanarak mesleki riskler önceliklendirilir. Ciddi yaralanma ve hastalığa yol açması muhtemel riskler en öncelikli olarak işaretlenir. Ve derhal en aza indirilmesi gerekir.

İş Yerinde Uyum

Ne yazık ki, mesleki tehlikelere maruz kalmanın önceliklendirilmesi ve bir güvenlik kültürü oluşturulması konusunda evrensel bir formül yoktur. Örneğin; sağlık çalışanları, inşaat sektöründe çalışanlardan farklı mesleki yaralanma veya hastalık risklerine sahip olacaktır. Bir avukat, mutfakta çalışan şeflerle aynı sağlık riskine maruz kalmaz. İş sağlığı risklerini doğru şekilde önceliklendirmek için risk yönetimi bilginizi sizin ve çalışanlarınızın yaptığı iş türüne uygulamanız gerekir.

İşletmenizde hangi risklerin yaygın olduğunu değerlendirmenize yardımcı olabilecek bir kılavuz vardır. Bu kılavuzun en üstünde sağlık ve güvenlik programı sonuçlarının kötü olduğuna dair güçlü kanıtlarla birlikte gelen tehlikeler yer almaktadır. Bunları, kötü sonuçlara ilişkin orta düzeyde kanıta sahip riskler ve endişe kaynağı olması gereken riskler takip etmektedir.

Fiziksel, biyolojik ve kimyasal tehlikeler

Çalışanlarınız güvenlik, fiziksel, biyolojik veya kimyasal tehlike olarak sınıflandırılabilecek herhangi bir tehlikeye maruz kalırsa bu sizin en büyük önceliğiniz olmalıdır. Bu tehlikeler doğrudan yaralanmalara, hastalıklara ve hatta ölüme neden olur ve siz de onlardan mümkün olduğunca kaçınmak istersiniz.

Bu tehlikelere maruz kalan işçiler düzenli olarak kişisel koruyucu ekipman giymelidir. Ayrıca güvenlik eğitiminden geçmeli, kontrol önlemlerini öğrenmelidir. Ayrıca mesleki yaralanma veya hastalık meydana geldiğinde ne yapacaklarını bilmelidir. Çalışanlar ekipman kullanıyorsa veya makine çalıştırıyorsa, bunun için eğitilmeleri ve en iyi çalışma koşullarında olması gerekir.

Tehlikeli ergonomik konumlar

Ofis çalışanları kendilerini nadiren biyolojik veya kimyasal tehlikelere maruz bulurlar ancak yine de fiziksel ve ergonomik risklere karşı dikkatli olmaları gerekir. Ergonomik tehlikeler, çalışanın yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltabilecek işle ilgili kas-iskelet sistemi bozukluklarına katkıda bulunur.

Bu güvenlik risklerini en aza indirmek için iş yerinizdeki ekipmanların ergonomik olarak tasarlandığından emin olun. Her çalışanın çalışma ortamını kişisel ihtiyaçlarına göre ayarlamasına izin verilmelidir. Bir ergonomi uzmanından ara sıra konuk olarak ders almak da faydalı olacaktır. Çalışanlarınız düzenli olarak ağır nesneler kaldırıy bu eylemleri nasıl gerçekleştireceklerini anladıklarından emin olun.

Mesleki Risk ve psikososyal çalışma koşulları

Zihinsel tehlikelere giren psikososyal çalışma koşulları, çalışanın genel refahı açısından inanılmaz derecede önemlidir. Psikososyal faktörler arasında işyerinin organizasyon yapısı, iş rolleri, iş ilişkileri, görevlerin tasarımı yer alır.

İşle ilgili tehlikeler

İş güvencesizliği, uzun veya düzensiz çalışma saatleri, iş tatminsizliği, çatışmalar gibi faktörler bu kategoridedir. Bu sorunlar yukarıda sıralananlar kadar ciddi değildir. Ancak endişe verici olmalıdır. İyi bir işveren bunları çözmeye çalışacaktır.

Mesleki risk konusunda alabileceğiniz önlemler için formumuzu doldurun. Uzmanlarımızın bilgilendirme yazıları için bizi Linkedin‘den de takip edin. Danışmanlık ve diğer sorularınız için lütfen arayın!

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir