Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkında Yönetmelik ile kuralları belirlenen Patlamadan Korunma Dokümanı, ilgili yasal tanımlama kapsamında Madde 4, 5, 6’da net bir şekilde ifade edilmiştir. Patlamadan korunma dokümanı; işyerinde çalışan personelin patlama öncesi alması gereken tedbirleri ve patlama anında yapacakları faaliyetleri özetler.
PKD Nedir?
Patlama riski olan işyeri faaliyetleri kapsamında çalışan işçi ve diğer personelin zarara görmesini önlemek amacı ve olası risklere karşı güvence oluşturmak içi hazırlanan belgelerin toplamıdır.
PKD Zorunlu bir uygulama mıdır?
Patlamadan korunma dokümanı kısaca PKD; parlayıcı, yanıcı veya patlayıcı kimyasal bulunduran tüm işyerlerinde hazırlanması gereken ve Bakanlık tarafından kontrolü gerçekleşen zorunlu bir belgedir.
Patlamadan korunma dokümanı hazırlaması gereken işyerleri;
- Benzin,
- Doğalgaz,
- Boya,
- Tehlikeli gaz ve toz ile çalışılan yanıcı ya da parlayıcı nitelikli olan tüm yerler için yasal zorunluluktur.
- Trafo üretimi
- Un değirmenleri
- Gaz tüpü depoları
- Elektrik teçhizat üretim alanları da bu gruba dahildir
PKD Hazırlama Yükümlülüğü
Resmi Gazetede yayımlanan “Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik” gereğince patlayıcı ortam oluşma riski olan tüm işyerleri bu dokümanı yasal prosedürü taşıyacak nitelikte hazırlamakla yükümlüdür.
İşveren bu konuda sorumlu mercidir. İşçilerin bu konuda alacağı önlem, tedbir veya olası bir patlamada yapılması gerekenler işverenin sorumluluğundadır.
Patlamadan Korunma Dokümanı Nasıl Hazırlanır?
PKD, konusunda deneyimli ve ilgili sertifikaya sahip Kimya veya Endüstri Mühendisleri tarafından hazırlanmalıdır.
PKD Hazırlık adımları ise şu şekildedir;
- İlgili Yönetmeliğe göre söz konusu riskin oluşabileceği tüm alanlarda, patlayıcı alan hesaplamasının yapılması gerekmektedir.
- İşyerinde kullanılan tüm Malzeme Güvenlik Bilgi Formu kapsamında parlayıcı, yanıcı veya patlayıcı özellikteki kimyasalların belirlenmesi yapılır.
- Belirlenen kimyasallara göre riskli bölge hesaplaması gerçekleştirilir.
PKD Hazırlanmazsa Ne Olur?
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili yönetmelik; bu konuda sorumluluk yüklene işyerine cezai müeyyide uygulanacağına dair bilgilendirmede bulunmuştur. Patlamadan Korunma Dokümanı olmayan işyerinin faaliyeti durdurulur ve/veya idari para cezası uygulanabilir.
PKD Ne Sıklıkla Revize Edilmelidir?
İş alanı içinde kullanılan teçhizat, ürün veya malzemelerdeki değişikliklerle birlikte revize edilebilir.
Uluslararası minvaldeki yararlı uygulamalarda ise her 5 yılda bir, değişiklik söz konusu olmasa dahi bu revizenin yapılması gerekliliği vurgulanır.
PKD hazırlık aşaması ya da dokümantasyon aşamaları için uzmanlarımıza ulaşabilir; gerekli eğitimlere dair takvim düzenlemesi için de uzmanlarımızdan bilgi talebinde bulunabilirsiniz.