yangin-tatbikatlarina-neden-ihtiyac-duyarsiniz

Yangın Tatbikatlarına Neden İhtiyaç Duyarsınız?

Yangın tatbikatları, iş yeriniz için yangın güvenliği eğitiminin önemli bir parçasıdır. Düzenli yangın tatbikatları ile ekibiniz bir yangın durumunda tam olarak ne yapacağını bilmeli ve güvenli bir yere gidebilmelidir. Tatbikatlar da bu noktada önem kazanmaktadır. Yangın tatbikatlarına neden ihtiyaç duyarsınız? Biraz daha detaylandıralım.

Yangın Tatbikatlarına Neden İhtiyaç Duyarsınız?

Tatbikatları, iş yeriniz için yangın güvenliği eğitiminin önemli bir parçasıdır. Bir yangın çıkarsa, herkes ne yapmalı? Yangın tahliye planınızın işe yaramadığını gerçek bir yangında öğrenmek istemezsiniz.

Yangın tatbikatı nedir?

Bir yangın tatbikatı, bir yangın durumunda gerçekleştirmeniz gereken eylemin tekrar tekrar tatbik edilmesidir.

Bir yangın olursa, insanların tahliye edilmesi ve güvenli bir yere gitmesi gerekir. Yangın tatbikatının iki amacı vardır: Bir yangın tehlikesi anında sisteminizin nasıl ilerlediğini bilirsiniz. (alarm, tahliye, acil durum araması vb.) Her şeyin çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz. Herkese ne yapması gerektiğini hatırlatabilirsiniz

İyi bir yangın tatbikatı nasıl yapılır?

Tatbikatınızdan en iyi şekilde yararlanmak için, onu gerçek bir anlaşma gibi ele alın. Her seferinde aynı şeyi yapmayın; çünkü yangınlar tahmin edilemez ve hızla büyüyebilirler. Bir kaçış yolu yangın tarafından kapatılırsa ne yapardınız? Tüm değişkenleri hesap ederek hazırlanın. Her seferinde farklı senaryolar oluşturmak, yangın tatbikatını daha ilgi çekici hale getirecektir. İş yerinde neden yangın tatbikatlarına ihtiyacımız var? İşyerinde yangın çıkarsa ne yapmalısınız? Basit bir cevabı olan aptalca bir soru gibi görünebilir. Binadan çıkın. Ama aslında, acil bir duruma yangın gibi tepki vermek pek çok soruyu gündeme getirebilir.

Yangın tatbikatlarını ne sıklıkla yapmalısınız?

Yangın tatbikatları İSG politikanızın önemli bir parçası ve ayrıca yasal zorunluluktur. İş yerlerinde yılda en az bir defa tatbikat yapılır. Denetlenir ve gözden geçirilerek gerekli düzeltici, önleyici faaliyetler gerçekleştirilir. Yasal prosedür için tıklayın.

Yangın tatbikatı sırasında dikkat edilmesi gerekenler

Yangın alarmı işyerinin her alanından duyulabiliyor mu? İtfaiye görevlileri sorumluluklarını biliyor muydu? ya da Yangın kaçış yolları insan sayısını kaldırabilir mi? İnsanlar nasıl tepki veriyor? Özel yardıma ihtiyacı olan var mı? veya Herkes beklenen süre içinde dışarı çıktı mı? Herhangi bir ekstra eğitim gerekli mi? Ancak, tahliye planını etkileyebilecek personel değişimi, düzen veya yeni tehlikeler gibi değişikliklerin farkında olmak önemlidir. Değişiklik yapılırsa, herkesin güncellenen düzenlemelerden haberdar olduğundan emin olmak için daha erken tatbikat yapmak faydalı olacaktır. Yangın tatbikatları günün herhangi bir saatinde yapılabilir. Ayrıca uygulamanın gerçekliğini artırmak için bazen programsız veya habersiz gerçekleştirilebilir.

Yangın Tatbikatı Sonrası Yapılacaklar

Yangın tatbikatının sonuçları, tüm yasal gereksinimlerinize ve sözleşmeden doğan yükümlülüklerinize uymak için kapsamlı bir şekilde kaydedilmelidir. Bu, tahliyenin ayrıntılarının belgelenmesini ve sorunların veya gözlemlenen uygunsuz davranışların açıkça not edilmesini içerir.

Etkin olmayan kaçış yolları, kapalı koridorlar veya bireylerin kişisel olarak yaşadığı belirli sorunlar gibi tatbikatta elde edilen her türlü önemli bulgu, Yangın riski değerlendirmesine kaydedilmelidir. Bunlar daha sonra iş yerinizin yangın güvenliğinin bir parçası olarak düzenli olarak gözden geçirilmelidir.

Yangın tatbikatının sonuçları, ek yangın güvenliği işaretleri veya yangın alarmlarının yerleştirilmesi gibi iyileştirici eylemin gerekli olduğunu kanıtlarsa, önlemler profesyonel yardım alınarak tamamlanmalıdır.
Tahliyeye yardımcı olmak ve bir yangında yaralanma veya hasar riskini önemli ölçüde azaltmak için geliştirilen bu sistemler, gerçek bir acil durum prosedürünün kopyalanmasını ve bir yangın meydana gelmesi durumunda gerçekleştirilecek süreçlerin taklit edilmesini içerir.

Yasal yükümlülüklerinizin yerine getirilmesi için mevzuata uygun olarak yılda en az bir kez tatbikat yapılmalıdır. Yangın eğitimi de yine en az yılda 1 kez tekrarlanmalıdır. Acil bir durum için planlama yapmak ve personele yangın güvenliği bilgileri, talimatları ve eğitimleri sağlamak işverenin görevidir. Bu nedenle, düzenli yangın tatbikatlarının yapıldığından ve önemli sonuçların belgelendiğinden de emin olmalısınız. Yangın tatbikatları aynı zamanda tahliye prosedürlerinizin önemli bir değerlendirmesidir. Sonuç olarak gerekli görülen her türlü iyileştirici eylem, yangın güvenliği uzmanları tarafından gerçekleştirilmelidir.

Yangın tipleri ve riskleri için tıklayın.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir