Türkiye gibi oldukça aktif fay hatlarının olduğu bir ülkede, herhangi bir zamanda hazırlıklı olmak gereklidir. Bu sebeple, her şirketin tüm çalışanlar tarafından açıkça bilinen eylem ve tahliye planlarına sahip olması ve uygulaması gereklidir. Bu nedenle, özellikle ofisler, endüstriyel işletmeler veya üretim alanlarında bu tür beklenmedik durumlarla güvenli bir şekilde yüzleşmeye hazırlıklı olmak çok önemlidir. Bunun nedeni, farklı koşullara sahip makinelerin, depoların veya ekipmanların bulunmasının, yaralanma veya kaza riskini katlanarak artırma eğiliminde olmasıdır. Peki iş yeriniz depreme hazır mı?
İş Yeriniz Depreme Hazır mı?
- Her şeyden önce, iş görevlerinin veya faaliyetlerin yürütüldüğü inşaat türlerini, yapısal riskleri incelemeli ve sınıflandırmalıyız.
- İş yeri içinde veya dışında gerçekleştirilen aktiviteye göre ilgili güvenlik bölgeleri belirlenmelidir.
- Yükler ve istifler veya ürünler makineler pencerelerden veya insanların üzerine düşebilecek ortamlardan uzak tutulmalıdırlar.
- Güvenlik bölgeleri her zaman uygun şekilde işaretlenmelidir. Sorumlu personel tabelanın herkes tarafından açıkça görülebilmesini sağlamalıdır.
- Hangi durumların iş yerlerinin boşaltılmasını gerekli kılacağı kesin olarak tanımlanmalıdır.
- Yüksek binalar söz konusu olduğunda, her kat için koruma sağlayan güvenlik bölgeleri oluşturulmalıdır. Bu alanlara erişim yolları da usulüne uygun olarak işaretlenmelidir.
- Az katlı binalar söz konusu olduğunda, işaretlenmiş dış güvenlik bölgelerinin belirlenmesi gereklidir. İki ve daha fazla katlı binalarda en az 25 metre mesafe bulunmalıdır. Bina tek katlı ise bu mesafe 15 metreye düşürülür.
- Dış güvenlik bölgeleri, araç trafik yollarından, elektrik tesisatlarından, kablolardan ve insan geçiş yollarından uzakta olmalıdır.
- Dış güvenlik bölgelerine giden tüm tahliye yollarında görünür işaretler bulunmalı ve iyi durumda olmalıdır.
- Tahliye planları, tüm çalışanlar tarafından bilinmelidir. Ancak, binalara erişen tüm harici yerlere de yerleştirilmelidir. Planlar ayrıca güvenli bölgeleri ve bu bölgelere ulaşmak için tahliye yollarını da belirtmelidir.
- Deprem anında, tahliye yollarında, insanların yaralanmasına neden olabilecek tüm koşulların ortadan kaldırılması gerekmektedir.
- Bir tesisin çökmesi durumunda kullanılacak iletişim veya sinyal sistemleri belirlenmelidir. Elektrik, gaz, su kesintisi durumunda yapılacak işlemler hakkında bir planlama yapılmalıdır.
- Acil durum aydınlatması ve yaşam destek sisteminin uygulanması da gereklidir.
- İlgili tahliye planının uygulanması için periyodik tatbikatlar yapılması gerekir.
- Güvenlik bölgelerine yönlendirmek için işçi gruplarından sorumlu liderlerin veya tahliye yöneticilerinin atanması tavsiye edilir. Acil durumlarda nasıl hareket edeceklerini bilmeleri için bu liderlere sürekli eğitim verilmelidir.
- Ofis, endüstri veya üretim faaliyeti kıyı bölgelerinde yer alıyorsa, tsunami riskini dikkate almanız gerekir.
- Şirketlerin, güvenlik planlarının daha iyi yayılmasını sağlamak için yerel makamlarla koordineli çalışması gerekir.
- Tepe, baraj, maden gibi kaya veya çığ riskine maruz kalan bölgelerin güvenli tahliye yolları hazırlanmalıdır.
Diğer yazılarımız
İşveren ve Çalışanlar İçin Deprem Güvenliği Yönergeleri için tıklayın