Acil Durum Planı Nasıl Hazırlanır?

Hem coğrafi gerçeklik hem de farklı iş kollarındaki risk ve tehlikelerin yoğunluğu her iş yerinin bir acil durum planı hazırlamasını zorunlu kılar. Peki, nedir bu plan? Acil Durum Planı Nasıl Hazırlanır?, Neden ihtiyaç duyulmuştur kısaca aktaralım. Daha fazla bilgi için ise uzmanlarımıza iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Neden Bir Acil Durum Planı Hazırlanmalı?

Büyük acil durumlarla başa çıkmak için kesin bir plan, iş sağlığı ve güvenliği (İSG) programları için önemli bir unsurudur. Acil bir durumda rehberlik sağlamanın büyük yararının yanı sıra, plan geliştirmenin başka avantajları da vardır. Acil bir durumu ağırlaştıracak, tanınmayan tehlikeli durumları keşfedebilir ve bunları ortadan kaldırmak için çalışabilirsiniz.
Bir acil durum planı, ani veya beklenmedik durumlarla başa çıkmak için prosedürleri belirtir. Yararlarını şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Ölüm veya yaralanmaları önleyebilir.
  • Binalara, stoklara ve ekipmana verilen hasarı azaltabilir.
  • Çevreyi ve toplumu korur.
  • Rutin çalışma sisteminin yeniden başlamasını hızlandırır.

Acil durum planına sahip olmanın yasal gereklilikleri nelerdir?

Spesifik yasal gereklilikler, işyerinin kapsadığı yargı yetkisine, ayrıca işyerinin türüne ve özelliklerine bağlı olarak değişir. 6331 sayılı Kanun kapsamına giren tüm işyerleri de İş yerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmeliğe göre acil durum planı hazırlamakla yükümlüdür.

İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı, genellikle acil durumlara hazırlanmak ve müdahale etmek için genel gereklilikleri ana hatlarıyla belirtir. Mevzuatın özel olarak acil durum planlamasını ele almadığı durumlarda, işverenlerin işyerinde yaralanmaları veya olayları önlemek için belirli koşullar altında tüm makul önlemleri almasını gerektiren genel görev maddesi geçerli olacaktır.

Acil Durum Planı Nasıl Hazırlanır?

Hemen müdahale gerektiren bir durumda hangi prosedürlerin gerekli olduğunu birçok faktör belirler,

  • Acil durumun niteliği,
  • Olayın derecesi,
  • Organizasyonun boyutu.
  • Acil bir durumda kuruluşun kabiliyet durumu,
  • Dış yardımın aciliyeti.
  • Ayrıca Tesisin fiziksel yerleşimi.

Tüm acil durumlarda göz önünde bulundurulması gereken ortak unsurlar, acil durum öncesi hazırlık ve personeli uyarmak ve tahliye etmek, yaralıları ele almak ve tehlikeleri kontrol altına almak için hükümleri içerir.
Hazırlıklar;

  • Acil eylem planı hazırlamadan önce iş yerinin faaliyetlerin göre risk değerlendirme analizi ve çözümlemesi gerçekleştirilmelidir.
  • Olası ihtimaller gözlemlenmeli ve de bu olaylara yaklaşım şekli belirlenmelidir.
  • İş yerinde acil durum alarmları konumlandırılmalı, iş yeri içi iletişimin kullanılabilir olması sağlanmalıdır.
  • Acil durumlar için tesis içi bir kontrol merkezi oluşturulmalıdır.
  • İş yeri içinde veya dışında hareket noktaları belirlenmelidir.
  • Oluşacak acil durumların şiddetini veya niteliğini belirten kod sözcükler, tanımlamalar belirlenmelidir.
  • Acil durumlarda personel hiyerarşisi sağlanmalıdır.
  • Yapılacak tatbikatlarda alarm sesine erişim test edilmelidir.
  • Otomatik olarak acil durum anında devreye girecek alarm sistemleri oluşturulmalıdır.
  • İtfaiye doğrudan bir hatta bağlanmalıdır.

Acil Durum Planında Tatbikatların Önemi

Tatbikatlar, iş yeri kapsamında çalışan tüm işçilerin acil durum sırasında nasıl davranması gerektiğini bilmesi açısından büyük bir öneme sahiptir.

Bu daaliyetler, acil bir duruma çalışanların, tesislerin ve sistemlerin tepkisini test etmek için kullanılabilir. Acil durum tatbikatları yangın tatbikatı, aktif atıcı tatbikatı, deprem tatbikatı vb. için yapılabilir. Sadece mekan tahliyesi için değil birçok ana başlık için tatbikatlar organize edilebilir.

Böylelikle kendi risk değerlendirmenizi belirleyebilir ve acil durumlara yanıt olarak belirli tahliye türlerinin gerekli olduğunu görebilirsiniz.

Acil Durum Tatbikatları Neden Önemlidir?

Acil durum tatbikatları ciddi anlamda önemli iş yeri faaliyetidir. Bir acil durum prosedürünün adımlarını uygulayarak, üst yönetim dahil tüm seviyelerdeki çalışanlar acil bir durumda ne yapacaklarını öğrenirler.

Tatbikatın ardından, iyileştirilmesi gereken alanları belirlemek için analiz edilebilir. Ayrıca, acil durum tatbikatları, işletmelerin tatbikatın da bir parçası olduğu kapsayıcı, daha genelleştirilmiş acil durum planlarındaki zayıflıkları belirlemesine yardımcı olur. Böylece genel planlardaki herhangi bir zayıflık gerçek bir acil durum meydana gelmeden önce giderilebilir.

Periyodik Tahliye Tatbikatı İş Güvenliği İçin Neden Gerekli

Acil durum sırasında her şey çok çabuk gelişir. Bu yüzden düşünüp ne yapılacağına karar vermek için zaman yoktur. Acil durum esnasında yapılması gerekenleri refleks haline getirene kadar tatbikatların tekrarlanması önemli ve gereklidir.

Acil Durum Tatbikatı Nasıl Yapılmalı?

Birçok iş yeri personelini heyecanlandırmamak adına tatbikatları haberli bir şekilde yapmaktadır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken olasılık dahilinde olan tahliye prosedürünün gerçekte nasıl uygulanması gerektiğidir. Habersiz tatbikatlar daha yararlı sonuçlar verecektir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir