İş Yeriniz Afete Hazır mı?

İşverenler, acil afet durumu meydana gelmeden çok önce planlama yapmak zorundadır. Bu hafife alınmayacak ve sürekli kontrol altında olunması gereken bir tedbir zinciridir Afetler herhangi bir uyarı vermeden gerçekleşir. Dolayısıyla her zaman tetikte, tedbirli olmak gerekmektedir. Bu tip acil afet durumu yaşanmadan önce işverenlerin acil durum ve tahliye planları olmalıdır. Aynı süreçte personelde harekete geçmeye hazır olmalıdır. Çok az çalışanın fark ettiği zorunlu acil kaçış yolu işaretleri dışında, çoğu şirket afet durumlarına çok da hazırlıklı değil. İş yeriniz afete hazır mı? Gelin bir kontrol edelim.

İş Yeriniz Afete Hazır mı? – İLK ADIM

Şirketlerin her türlü olumsuz durum için geliştirilmiş stratejik planları olmalıdır. Afetler için ise ilk adım bir acil durum planlama ekibi oluşturmaktır. En kötü durum senaryolarına hazır, olası tehlikeleri belirleyen ve personelin hızlı ve güvenli bir şekilde tahliyesini planlayan yöneticiler ve personeller görevlendirilmelidir.

İKİNCİ ADIM – Acil Durum Bildirim Sistemleri Kurun

İster genel seslendirme sistemi, ister telefon veya metin mesajları olsun, herkesin dahil edildiğinden emin olduğunuz bir uyarı sistemi edinin. Engelli çalışanlar veya yabancı çalışanlar için de bir iletişim çözümü oluşturulsun. Örneğin fabrikada kimyasal bir sızıntı olursa diğer çalışanlarla iletişim nasıl sağlanacak belirlenmeli.

ÜÇÜNCÜ ADIM – Komuta Zinciri

Belli bir ekibin koordinesi afet durumda yeterli olmayabilir. Afet hazırlık ekibinin yanında müdahale anında görevlendirilecek personeller de hiyerarşik olarak sınıflandırılmalı.

DÖRDÜNCÜ ADIM – Tahliye

Personelinizin tahliye prosedürleri hakkında bilgi sahibi olduğundan emin olun. İSG uzmanınız çalışanların yangın durumunda nasıl güvenli bir şekilde tahliye edileceği konusunda eğitim almasına yardımcı olabilir. Bir tahliye durumunda engelli işçilere yardımcı olacak bir plana da ihtiyaç duyulacaktır.

BEŞİNCİ ADIM- Protokoller

Tesis operasyonlarının kapatılmasını gerçekleştirmek için kalanlar için güvenlik prosedürleri veya protokolleri açıkça belirtilmeli ve personel kapsamlı bir şekilde eğitilmelidir.

ALTINCI ADIM- Yangın Eğitimi

Yangın eğitimi önemlidir. Birçok kurum, çalışanları yangın söndürücülerin nasıl doğru kullanılacağı konusunda eğitiyor. Özel şirketler de büyük çalışan gruplarına eğitim vermektedir. Eğitim için bizden de teklif alabilirsiniz.

YEDİNCİ ADIM – Tahliye sonrası protokol

Çalışanların bir araya gelmesi için belirlenmiş bir alan olmalı ve bu herkes tarafından bilinmelidir. İşçiler sayılmalı ve tehlikede olabilecek personel var ise belirlenmelidir. Olay sırasında tesiste bulunmuş olabilecek müşteriler veya satıcılar gibi personel olmayan ziyaretçileri de kontrol etmeniz gerekecektir.

SEKİZİNCİ ADIM – Tıbbi acil durumlar

İş yerinde tıbbi acil durumlar yaygındır. Ayrıca bazı durumlarda hızlı müdahale hayat kurtarıcı olabilir. Uzmanlar, tıbbi sorunların tedavisine ilk üç ila dört dakika içinde başlanması gerektiğine inanıyor. Profesyonel yardım talep edildikten sonra acil durumu yaratan konu üzerinde derhal çalışılmalıdır. Hem güvenlik hem de tıbbi anlamda tabii ki. Çalışanların erişebileceği, tamamen dolu bir ilk yardım çantası bulundurun. Bu çantaların nerede olduğunu çalışanların bildiğinden emin olun.

İş varlıklarını da koruyun

İş varlıkları ürün depolama, dijital evraklar veya benzeri korunacak varlıkları koruma çeşidine göre önceliklendirerek koruma yöntemlerini belirleyin. Afet sonrası ulaşılabilir olmasından emin olun. Basılı kopya belgelerin imha edilmesi durumunda şirketin kayıtlarını kopyalayabilmesini sağlamak için en azından şirketin BT altyapısının ayrıntılı bir planı ve diğer konumlardaki yedek sunucuları olmalıdır

Bloğumuzda yayımladığımız diğer yazılarımız için blog sayfamıza tıklayın. Ayrıca yeni yazılarımızdan haberdar olmak için bizi instagramda takip edin.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir