Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi

Temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi çalışılan iş yerinde aktif çalışma mesaisinde bulunan personele işin niteliğine ve sahasına göre temel iş güvenliği kurallarını aktaran eğitim standardıdır. Çalışan personelin risklere hakimiyetini ve olası bir kazadan nasıl korunacaklarını aktarır. Bu eğitimler aynı zamanda kaza sonrasını da yöneteceğinden son derece önemli eğitimlerdir.

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında hangi durumlarda bu eğitimlerin verilmesi gerektiği net bir şekilde belirtilmiştir.
İşveren,

  • İşe başlamadan önce,
  • Çalışma yeri veya iş niteliği değişikliğinde,
  • İş ekipmanının değişmesi durumunda ya da
  • Yeni teknolojilerin işe uygulanması halinde yenilenmeli ve verilmelidir. İş sınıfının tehlikesine göre de periyodik takvim aralıklarına da uyulmalıdır.

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Verilmesinin Faydaları

Çalışan personelin iş planı kendiliğinden oluşur ve günlük kontrollerini yerine getirir.
Olası iş kazaları veya meslek hastalıklarından korunmak için alınacak önlemler ve asgari dikkatin kazanımı sağlanır.
İş yerinin kendini güvende tutmak için planlamalarının olduğu konusunda güven duygusunu pekiştirir. Bu da işe odaklanmayı artırır.

Temel İSG Eğitimi Neren Alınır?

Eğer işletmeler bu temel eğitimi kendi bünyelerinde sağlayamıyorsa Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumlarından ya da OSGB firmalarından destek alabilirler. Çalışanlara verilecek olan eğitimlerinin süresi ve periyodik olan takvim süreci değişecektir. Bu konuda bilgi almak için ilgili yazımıza buradan erişebilirsiniz.

İSG Eğitimine Neden İhtiyaç Duyulur?

Yasal olarak zorunluluk kapsamında olmasa da eğitim iş yerleri için vazgeçilmez olmalıdır. İş yeri nezdinde sağlık veya güvenliğe yönelik sürekli verilen eğitimler iş sürecini, maliyeti ve iş yeri kültürün etkiler.
Uygun sağlık ve güvenlik eğitimi, yeni bir işçiyi iş yerinde tanıtmanın çok ötesine geçer. İşin veya çalışma koşullarının değişebileceği her durumu kapsar. Uygun güvenlik uygulamalarına ilişkin temel eğitime sahip olmayan çalışanlar risk altındadır. İş yeri yaralanmaları, hastalıkları ve hatta ölümleri açısından daha büyük bir risk altında olacaktır.

Temel İSG Eğitimi ve Sertifikası

konuya has düzenlenen eğitim sertifikası; temel iş güvenliği kuralları kapsamında işçilerin iş kazalarından nasıl korunacaklarına yönelik bilgilendirme yapmak, bilinçlendirmek için verilen eğitimler çerçevesinde tanımlanan belgedir.

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası Kimlere Verilir?

Türkiye’de çalışma hayatına atılacak kişilere Temel İsg Sertifikası yani eğitimi zorunlu olarak uygulanmaktadır.

  • Az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yeri çalışanları,
  • Staj uygulamasına dahil olanlar,
  • Temel İSG sistemi kurarak daha güvenli iş yeri amaçlayan işverenler veya
  • İş yerinde farkındalık oluşturmak isteyen çalışanlar.

Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Nereden Alınır?

6331 Sayılı Kanun gereği işveren kişi tüm çalışanlarına Temel iş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi vermek zorundadır. Bunu kendi yöntemleri ile iş yeri kapsamında da gerçekleştirebilir, online veya dışardan hizmet yolu ile de gerçekleştirebilir.

Tüm sektörlerdeki çalışanlar sağlık ve güvenliklerini tehdit edebilecek iş yeri tehlikeleriyle karşı karşıyadır. Ofis alanları da dahil olmak üzere her türlü sektörde tehlikeler mevcuttur.Tüm çalışanların sağlık veya güvenlik eğitimlerini düzenli olarak güncellemeleri önemlidir. Eğitim planlarınızı organize etmek için Ender OSGB’den destek alabilirsiniz. Yeni yazılarımız için ise bizi takip edin.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir