Dünya Tarihindeki En Kötü İş Kazaları

Her yıl dünya genelinde birçok iş kazası ve ayrıca bu olaylara bağlı ölümler gerçekleşiyor Bu kazaların bir kısmı sadece iş yeri kapsamında değil çevresel manada da etkin oluyor. Bu hafta sizlerle Dünya Tarihindeki En Kötü İş Kazaları olarak kabul edilen olayları aktaracağız.

Dünya Tarihindeki En Kötü İş Kazaları

Sanayi veya standart iş yeri kazaları, tarih boyunca önemli can kayıplarına neden olmuştur. Sadece yaşanılan döneme değil geleceğe ve çevresine de çok büyük zarar veren olaylar gerçekleşmiştir.

Bu kazalardan ilki 1913 yılında gerçekleşen Senghenydd Colliery Felaketi. Bizim çok da yabancı olmadığımız maden kazalarından biri. Galler’de gerçekleşen kömür madeni kazası 439 madencinin ölümüyle sonuçlanmıştı. Bu felaketin nedeni ise, metan gazı patlamasıydı. Birleşik Krallık tarihindeki en kötü maden felaketi olarak halen ilk sırada yer alıyor.

Çin’de 1942 yılında gerçekleşen bir diğer kömür madeni kazasında ölüm sayısı 1.549 olarak tarihe geçiyor. Benxihu Colliery felaketi olarak bilinen olay kömür tozu patlaması ile tünellerde gerçekleşen yangın olarak raporlanmıştır.

Gelelim 1984 yılında ilaç sektörüne dikkat çeken Bhopal Gaz kazasına. Hindistan’ın Bhopal kentindeki bir böcek ilacı fabrikasında meydana gelen gaz sızıntısı, 3.787 kişinin ölümüne ve ayrıca binlerce kişinin yaralanmasına neden oldu. Bu felaketin, tesisin güvenlik sistemlerindeki bir arızadan kaynaklandığı bildirildi. Bu kaza diğer kazalardan sıyrılarak tarihteki en kötü endüstriyel kazalardan biri olarak kabul ediliyor.
Yakın geçmişe geldiğimizde öne çıkan iş kazalarından biri 1.134 işçinin ölümüne ayrıca yüzlerce kişinin yaralanmasına sebep oluyor. Rana Plaza Çöküşü 2013 yılında Bangladeş’te gerçekleşiyor. Felaketin, standart altı yapı malzemelerinin kullanılmasından ve yapının düzgün bir şekilde bakımının yapılmamasından kaynaklandığı raporlanıyor.

2015’te gerçekleşen Tianjin Patlamaları ise 173 kişinin ölmesine sebep oluyor. Çin’de tehlikeli kimyasallar bulunan bir depoda meydana gelen patlamanın sebebi olarak; kimyasalların uygun şekilde depolanmaması ve ayrıca doğru işlenmemesinden olduğu açıklanmıştı. Bu olay gerçekleşen bölgenin çok ötesinde etkilenmelere sebep olmuştu.

Bir diğer kimyasal patlama 2019’da Xiangshui Kimyasal Tesisinde gerçekleşiyor. Yasa dışı olarak depolanan nitrifiye atığının tutuşması 70’in üzerinde kişinin ölümüne sebep oluyor. Ayrıca, yüzlerce kişi de yaralanıyor. Çin Devleti kazanın ciddiyetini resmen kabul etti. Çin, hem şirketi hem de Jiangsu Eyaletindeki çeşitli departmanları felaketten sorumlu tuttu. Olay, daha güçlü düzenlemelere ve kimyasal güvenlik önlemlerinin uygulanmasına duyulan ihtiyacı halen vurgulamaktadır.

İş kazaları Sadece İş Yerlerini Etkilemez!

Bu endüstriyel kazalar, yalnızca can kaybına değil, bölgede de önemli fiziksel, duygusal ve ekonomik hasara da neden olmuştur. İş yerinde uygun güvenlik düzenlemelerinin, prosedürlerinin ve eğitimin önemini tekrar tekrar ele almak gerekiyor. İş yeri güvenliğini küresel olarak iyileştirmeye yönelik sürekli çaba göstermek önemli. Ülkemizde de gerçekleşen iş kazaları mutlaka doğru eğitim verilmemesi, prosedürlere uymama ve gereken tedbirlerin alınmamasına bağlı olarak gerçekleşiyor. Daha güvende olmak için tedbir alın!

Diğer kazalara yönelik bir kronolojik sıralama wikipedia sayfalarında mevcut. Buradan tıklayarak ilgili listeye ulaşabilirsiniz. Diğer yazılarımızı ise blog sekmemizden takip edebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir