firinlarda-is-sagligi-guvenligi

Fırınlarda İş Sağlığı Güvenliği

Fırınlar çalışanlar için potansiyel risklerle dolu olabilir. Genellikle bir fırıncı günde binden fazla ekmeği elle üretir. Bazı yerlerde hamurun üretilme hızını kontrol etmek için bir zamanlayıcı kullanılır. Bu, çalışanların stresine, tekrarlayan hareketler zorlanmalarına, yaralanmalarına ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir. Fırınlarda İş Sağlığı Güvenliği hem işveren, hem işçi hem de son kullanıcı açısından önem arz eder.

Fırınlarda İş Sağlığı Güvenliği Riskleri

Her endüstriyel işyerinde olduğu gibi kayma, takılma ve düşme, ergonomik yaralanmalar, göz yorgunluğu, stres, elle taşıma ve yangın güvenliği gibi olağan tehlikeler mevcuttur. Ancak bir fırında çalışmak beraberinde bir dizi benzersiz ek zorluk, risk ve tehlike getirir.

Fırınlarda Alerjenlerin Kontrolü

Fırıncılar, işyerine özgü alerjilerden muzdarip olabilir; bir çalışanın pişirme işlemlerinde kullanılan ciltte, gözlerde veya solunumda sorunlara neden olabilecek belirli maddelere alerjisi olabilir. Un tozu tehlikeli bir maddedir ve göğüste sıkışma, nefes darlığı, hırıltı ve bronşite neden olabilir. Bir çalışanın duyarlı hale gelmesi durumunda astım gelişebilir. Tahriş edici maddelerle temas nedeniyle mesleki dermatit gibi cilt şikayetleri gelişebilir. Bu, ciltte kızarıklığa, kaşıntıya ve hatta kabarmaya neden olabilir.

Un gibi alerjenlere maruz kalmak astıma veya mesleki rinite yol açabilir. Rinit, burun geçişini iltihaplanmasına ve tıkanıklığa neden olan bir durumdur. Benzer şekilde, yine un veya havadaki diğer tahriş edici maddelere maruz kalmanın neden olduğu konjonktivit gibi göz tahrişi meydana gelebilir. Ağrıya veya göz sulanmasına neden olabilir.
Un tozu gibi maddeler için uzun süreli maruz kalma sınırı ortalama 8 saat boyunca 10 mg/m³ iken, kısa süreli maruz kalma sınırı 15 dakika boyunca 30 mg/m³’tür.

Deneyimli İSG uzmanları bu tür testleri yürütür, ilgili soruları sorar ve işçilere vardiyaları boyunca numune alma ekipmanı yerleştirir. Buradan işyeri güvenliğini artırmaya yönelik odak alanlarını vurgulayan bir rapor hazırlanır.
İyi uygulamalar hayata geçirildiğinde, 8 saatlik bir süre içinde 2 mg/m³’ün altına ulaşılabileceğini belirtmektedir. Ancak çalışanların sağlığının daha da korunmasına yardımcı olacak şekilde sağlık gözetiminin yapılması zorunludur.

Mesleki Dermatit Riski

Fırın personelinde zamanla dermatit veya egzama gibi cilt hastalıkları gelişebilir. Bunun nedeni un, baharat, hamur, temizlik ürünleri ve diğer potansiyel tahriş edici maddelerle sık temastır.
Ellerin yıkanması, virüslerin ve bakterilerin yayılmasını durdurmanın en iyi yöntemidir. Fırıncıların ellerini diğer çalışma ortamlarına göre daha sık yıkamasını gerektirir. Bunu sık sık yapmak, ellerdeki koruyucu cilt tabakasına zarar verebilir. Bu da cilt şikayetlerine yol açabilir.

Fırınlarda Elle Çalışma

Ağır un torbalarını, döner kafesleri, karıştırma kaselerini veya tepsilerini kaldırmak, taşımak, itmek ve çekmek, fırıncıların günlük görevleridir. Ancak yanlış uygulandığında sırt ağrısına veya kas-iskelet sistemi yaralanmalarına neden olabilirler.
Elle taşıma düzenlemeleri, fırıncıların makul ve pratik alternatiflerin olduğu durumlarda elle taşımayı ortadan kaldırmasını gerektirir. Onlar ve işverenleri ayrıca günlük manuel taşıma görevlerinin yarattığı riskleri ve tehlikeleri değerlendirmekten de sorumludur.
Pişirmede birçok tekrarlanan görev vardır. Zamanla bu tekrar, dirsekleri, omuzları, bilekleri ve elleri etkileyerek tekrarlayan zorlanma yaralanmalarına yol açabilir.

İşitme Sorunları

Endüstriyel hamur karıştırma makineleri, fırın fanları veya ekmek dilimleme gibi gürültülü çalışma alanlarından kaynaklanan işitme kaybı önlenebilir. Ancak önlenmezse veya önlenmezse çalışanlar uzun süreli işitme kaybı yaşayabilir. Yüksek düzeyde gürültüye aşırı maruz kalmak işitme hasarına veya kaybına neden olabilir.

Kaymalar, Takılmalar ve Düşmeler

İşyerinde yaralanmaların en yaygın nedeni kayma, takılma veya düşmedir. İşyerinde ölümcül olmayan yaralanmaların yüzde 33’ünün bu şekilde meydana geldiği rapor edilmiştir. Yiyecek hazırlama sırasında zeminler ve çalışma yüzeyleri ıslanabilir veya un ve diğer kaygan maddelerle kaplanabilir. Uygun olmayan ayakkabılar, gevşek kablolar, düşen mutfak eşyaları ve stokları engelleyen yürüyüş yolları ek risk oluşturur.

İşyerinde Gıda Güvenliği Yazımız için Tıklayın.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir