Gıda hizmetleri sektöründe çalışanlar için işyerinde gıda güvenliği ile birçok spesifik nokta söz konusudur.
Gıdanın hem çalışanların hem de tüketicilerin güvenliğini en üst düzeye çıkaracak şekilde işlenmesini, hazırlanmasını ve saklanmasını sağlamak bir gıda hizmeti profesyonelinin görevidir. Gıda hizmetlerinde çalışan profesyoneller için yazılan gıda güvenliğine ilişkin literatür, genellikle endüstriyel mutfaklar düşünülerek yazılmıştır. Bu makalede restoran veya yemek hizmetleri şemsiyesi altına girmeyen işyerlerinde gıda güvenliği odak alınacaktır.
İşyerinde gıda güvenliği ne demektir?
İşyerinizde buzdolabı, mikrodalga fırın veya herhangi bir türde mini mutfak varsa gıda güvenliği kuralları sizin için geçerlidir. Temel olarak gıdanın olduğu her yerde gıda güvenliği kurallarına uyulmalıdır! Aşağıda tüm işyerleri için geçerli olan 10 genel gıda güvenliği kuralını derledik.
Yiyecekleri Ayrı Tutun
Çapraz bulaşmayı önlemek için çiğ yiyecekleri pişmiş yiyeceklerden ayrı tutun. Çiğ yiyecekler dökülürse veya pişmiş yiyeceklerle temas ederse, temizleyin ve pişmiş yiyecekleri atın.
Tehlikeli Bölgeyi Bilin!
Sıcak yiyecekler 60 C°’nin üzerinde, soğuk yemekler soğuk 5 C° ve altında bekletilmelidir
Dolap Düzeni
Çiğ yiyecekleri buzdolabının alt kısmına yerleştirin. Çiğ yiyecekleri en alt rafa yerleştirerek, çözülmesini ve diğer soğutulmuş öğelerin üzerine damlamasını önlersiniz.
Sebze Temizliği
Taze meyveleri, sebzeleri, poşetlenmiş salataları ve ıspanakları yıkayın. Ürünlerin yıkanması, zararlı pestisitlerin veya çiğ gıda bakterilerinin tüketimden önce uzaklaştırılmasını sağlar.
Dolap Temizliği
Buzdolabınızı temizleyin. Güncelliğini yitirmiş ürünler, şüpheli görünen öğeler ve bilim deneyi içeriyormuş gibi görünen tüm plastik kapları kaldırın. Buzdolabını 5 C°altında tutun. Emin olmak için buzdolabına bir termometre takın.
Mikrodalga Fırınlar
Çalıştığınız yerde mikrodalga fırın varsa, onu temiz ve kalıntılardan uzak tuttuğunuzdan emin olun. Yiyeceklerin sıçramasını önlemek için mikrodalga fırınlama sırasında tüm çalışanların yiyeceklerini örtmelerini sağlayın.
Artanların Saklanması
Şans eseri bir öğle yemeğinden sonra zararlı bakteri üremesini önlemek için, kalanların ayrı ayrı paketlendiğinden ve hemen buzdolabında saklandığından emin olun.
Özel Yemekler
Eğer işyerinizde mangal yapılıyorsa ve personel için yemek pişirme etkinlikleri yapılıyorsa, etin uygun iç sıcaklıklara kadar ızgaralandığından emin olun.
Hazırlık Alanları
Tüm hazırlık alanlarının uygun şekilde temizlendiğinden ve dezenfekte edildiğinden emin olun.