İş yerinde yaşadığı kaza ya da mesleki hastalığı nedeniyle; bir süre işten uzak kalan işçinin çalışmaya başlamadan önce gerçekleştirmesi gereken bir eğitim süreci vardır. İş Kazası Sonrası İşe Dönüş Eğitimi olarak adlandırılan bu süreç periyodik aralıklarla tekrarlanır. Yapılması gereken bu eğitimlerle ilgili sorumluluk işverene aittir. İşveren kişinin kaza sonrası alacağı eğitim sürecinin de verilmesi ve takibinde yasal sorumluluk üstlenir. Bu eğitim işveren tarafından verilebileceği gibi yine işveren tarafından görevlendirilen konuya hakim diğer personel tarafından da verilebilir.
İş kazası sonrası yaşanan olumsuz etkilerden uzaklaşılmasını ve İSG süreçlerinin kaza öncesi veya sonrasında doğru işleyişinin sağlamak açısından bu eğitimler son derece önemlidir.
İş Kazası Sonrası İşe Dönüş Eğitimi Süresi
Yaşanan iş kazası ya da mesleki hastalık sonrası işe döne işçinin alması gereken eğitim; 2 saat olarak belirlenmiştir. Ancak bazı detayları da gözden kaçırmamak gereklidir.
Eğer işçi 6 aydan fazla işten uzak kaldı ise yeniden işe başlamadan önce bilgi yenileme eğitimi verilmelidir. Ayrıca, kaza ya da hastalık sonrası işe dönen işçiye kaza ya da hastalığın sebepleri; korunma yöntemleri, tedbirleri de içeren ek bir eğitim de planlanmalıdır.
Her iş yerinde olası değişiklikler ve düzenlemeler söz konusu olabilir. Bu noktada değişen risk faktörleri de sürece dahil edilmeli ve düzenli aralıklarla eğitim tekrarlanmalıdır. Bu düzenli eğitimler az tehlikeli iş yerlerinde en az yılda 1 kez 8 saat; tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde yılda en az bir kez ve 12 saat; çok tehlikeli iş yerleri için ise yine yılda en az bir kez ve 16 saat olarak belirlenmiştir.
Çalışanlara verilen tüm eğitimler belgelendirilmeli ve kişinin dosyasına da eklenmelidir. Burada önemli olan bir diğer husus ise işçinin önceki temel eğitimi alıp almadığı konusudur. Burada sorumluluk yine işverene aittir.
İşe Dönüş Eğitim Konuları Nelerdir?
İşe dönüş eğitimleri detayları ile birlikte tüm İSG sürecinin üzerinden geçilmektedir. Başta bahsettiğimiz üzere buradaki amaç yeniden işe başlandığında; aynı hataların yapılmaması ve kişinin işe uyumunun tekrar sağlanmasıdır. Eğitim konuları ise özetle şu şekilde sıralanacaktır.
- İşçinin yetki ve sorumlulukları
- İş niteliğine dair uygulama esasları
- İş kazası yaşanması durumunda anında ve sonrasında yerine getirilecek adımlar
- Olası kaza durumunda kaza alanına dair alınması gereken önlemler
- Tıbbi müdahale süreci
- İş kazası tutanağı ve diğer dokümanların düzenlenmesi.
- Hukuki sürece dahil olacak kazalar
- İş başı yapan işçi ile işe başlama öncesi ön görüşme
- Kaza kusuruna binaen tespit edilen konuların değerlendirilmesi
- Eksik eğitimlerin tamamlanması.
İşe dönüş eğitimi hakkında daha fazla soru ve destek için Ender Osgb uzmanlarımıza danışabilirsiniz.