Günümüzde her iş yeri ortamı elektrikle çalışmaktadır. Bilgisayarlardan makinelere kadar elektrikli ekipmanların tümü potansiyel olarak tehlikeli olabilir ve yanlış kullanıldığında veya bakımı yapılmadığında şok ve yanık yaralanmalarına neden olabilir. Çoğu genel personelin özel elektrik güvenliği eğitimine ihtiyacı olmasa da, elektrikle ilgili çalışıyorsanız kendinizi ve başkalarını güvende tutmak için elektrik güvenliğiyle ilgili iş uygulamalarını takip etmek önemlidir. Elektrik tehlikelerinden kaçınmanıza yardımcı olacak, tüm iş yerlerinde kullanabileceğiniz iş yerinde elektrik güvenliği önerileri.
Canlı Elektrik Akımıyla Tüm Potansiyel Temasları Önleyin
Güvende kalmanın en iyi yolu elektrik tehlikelerinden uzak durmaktır. Vasıfsız personel 50V’un üzerindeki elektrik akımlarıyla etkileşime girmemeli veya yaklaşmamalıdır. Elektrik tehlikesi olan bir cihazla veya 50V’un üzerinde çalışan ekipmanla aynı alan veya odada çalışmanız gerekiyorsa güvenli mesafeyi koruyun. İşlemlerinize başlamadan önce tüm panel kapıları kapatılmalı ve çalışma alanınızın çevresinde açıkta kalan kablolar bulunmamalıdır.
Ekipmanın Enerjisini Kesin Ve Kilitleme Veya Etiketleme Kullanın
Üzerinde veya yakınında çalışmaya izin verilmeden önce açıkta kalan, gerilim taşıyan elektrikli parçaların enerjisi kesilmelidir. Elektrik sistemini veya sistem parçalarını şirketinizin Kilitleme/Etiketleme politikasına göre kilitleyip etiketleyerek kazaları önleyin ve elektrik enerjisini izole edin.
Kilitleme ya da etiketleme, servis ve bakım faaliyetlerini gerçekleştirirken çalışanları elektrik tehlikelerinden korumak için yapılır.
Elektrikli Ekipmanların Güvenli Kullanımını Sağlayın
Tüm elektrikli ekipmanların doğru şekilde kullanılması, iş yerinde herkesin güvenliğini sağlamada uzun bir yoldur.
- Kabloları her zaman kablo yerine fiş başlığından çekerek çıkarın
- Elektrik kablolarına bastırmayın veya aşırı germeyin
- Kabloları zımba ile bağlamayın
- Elektrikli ekipmanları kablolara asmayın
- Ayrıca iş yerindeki tüm kablo ve fişler kullanılmadan önce dış kusur açısından görsel olarak incelenmelidir. Hasarlı bir kablo veya fişle karşılaşırsanız; o ekipmanı kullanmayın.
İş Yerinde Eelektrik Güvenliği İçin Fiziksel Bariyerler Kurun
Çalışanları her türlü elektriksel tehlikeden korumak için her zaman fiziksel bariyerler kullanılmalıdır. Elektrik panellerindeki dolap kapakları her zaman kapalı olmalı ve panellerde çalışanın açıktaki kablolarla temas edebileceği delikler bulunmamalıdır.
Dolaplar kapatılamıyorsa veya elektrik tehlikesi tamamen kapatılamıyorsa kalkanlar, bariyerler veya yalıtım malzemeleri kullanılmalıdır.
Örneğin, kalifiye bir elektrikçinin bir elektrik panosunun bakımını yapması ve panoyu açık tutması gerekiyorsa, başkalarının alana girmesini önlemek için fiziksel bariyerler konulmalıdır. Çalışanları tehlikeye karşı uyaracak işaretler konulmalı ve elektrik panosunun önündeki alan her türlü engelden arındırılmalıdır.
İletken Aletlere Dikkat Edin
Elektrik tehlikesinin mevcut olduğu bir alanda çalışıyorsanız, her zaman elektrikli parçalarda elektrik bulunduğunu varsayın ve buna göre hareket edin. Bölgede iletken aletler kullanmayın.
Alanı temizliyorsanız bazı temizlik malzemelerinin de iletken olduğunu ve daha fazla dikkat gerektirdiğini unutmayın. Solvent ve su bazlı temizlik malzemeleri, çelik yünü ve metalize kumaş gibi elektriksel olarak iletkendir. Bu temizlik ürünlerini ve iletken aletleri, gerilim taşıyan elektrikli parçalardan ve ekipmanlardan uzak tutun.
Elektrik Hatlarına Dikkat Edin
Herhangi bir iş veya bakım masrafını gerçekleştirirken elektrik hatlarına dikkat edin. Çoğu iş yerinde, yalnızca merdiven veya yükseltilmiş platformlarla erişilebilen, zemin seviyesinin üzerinde gerilim taşıyan elektrikli ekipman ve parçalar potansiyeli bulunmaktadır. İletken olmayan yan korkulukları olan portatif bir merdiven kullandığınızdan emin olun ve başınızın üzerinde çalışırken açıkta kalan elektrik hatlarından en az 3 metre uzakta durun.
Yanıcı Malzemeler Kullanırken Dikkatli Olun
Tutuşmaya neden olabilecek elektrikli ekipmanlar, yanıcı buhar, gaz veya tozun bulunduğu yerlerde kullanılmamalıdır. Bu kuralın tek istisnası, kalifiye personelin bu potansiyel yanıcı malzemeler kullanılmadan veya elektrikli ekipmanın bu tür koşullar altında kullanılmak üzere tasarlanmasından önce elektrik enerjisi kaynaklarını kilitlemek ve yalıtmak için önlemler almasıdır.
İş Yerinde Elektrik Güvenliği Personeli Çalışmalıdır
Canlı bir elektrik kablosuyla karşılaşırsanız uzak durun. Gerilim altındaki elektrik kabloları üzerinde yalnızca uygun eğitime sahip kalifiye personel çalışmalıdır. Aynı elektriksel güvenlik önlemi tehlikeli elektrikli ekipmanlar için de geçerlidir. Herhangi bir canlı elektrik tehlikesine yalnızca kalifiye personel tarafından yaklaşılmalı ve yönetilmelidir. Gözetim altında olmayan canlı bir elektrik kablosu görürseniz, derhal elektrik güvenliği personeline haber vermelisiniz.
İş Yerinde Elektrik Güvenliği Çalışma Uygulamalarını Takip Edin
Her şirketin, sektörünüzde ve iş yerinizde mevcut olan elektrikli ekipmanlara ve tehlikelere bağlı olarak benzersiz elektrik güvenliği iş uygulamaları vardır. Kendinizi ve çalışanları güvende tutmak için şirketinize özel elektrik güvenliği çalışma uygulamalarını takip etmeniz önemlidir.
Her durumda, elektrikli bir parçaya sanki elektrik varmış gibi davranın. Elektriksel olarak canlı parçalar, enerjisi kesilmiş parçalardan farklı görünmez. Güvenliği sağlamak için herhangi bir elektrikli parçanın elektrik yüklü olduğunu varsaymak en iyisidir. Gücü yolunda tutmak için önlemler alın ve kendinizi koruyun. Konu elektrik olduğunda çok dikkatli olamazsınız.
İş Yerinde Elektrik Güvenliği Önemlidir!
Elektrik yaygın fakat tehlikeli bir iş yeri tehlikesidir. Yalnızca elektrikli bileşenlerle çalışma konusunda kalifiye kişiler bunu yapmalıdır. Aksi halde canlı elektrik akımlarından uzak durmanız her zaman sizin yararınıza olacaktır. Ekibiniz iş yeri için elektrik güvenliği eğitimi arıyorsa bizi arayarak bilgi edinebilirsiniz.